M. Novák András

Őszi lehalászás M. Novák Andrással

Őszi lehalászás címmel látható a 75 esztendős M. Novák András képzőművész kiállítása a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházának V. emeleti kiállítótermében. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának kiállítását Tölg-Molnár Zoltán képzőművész, egyetemi tanár nyitotta meg. Az M. N. A.-műveket ugyanúgy jellemzi a lírai absztrakt, mint az expresszív kifejezés, a kollázstechnika alkalmazása, esetenként az assemblage-szerű tárgyfelhasználás, az idegen elemek képbe-komponálása, a konceptuális gesztusok alkalmazása. M. Novák András festészetének kegyetlenül ironikus gesztusai és szólamai, festőiséggé szintetizált kép-dokumentumai – egyfajta (kép-/víz-) "tükörként" – az önmagunkkal való kíméletlen szembenézésre, a múltunkra való visszapillantásra kényszerítenek. A tárlat november 10-ig látogatható.

„Örök kérdéseink – világunk, életünk, múltunk, jövőnk vonatkozásában – még megvannak. A választ keresők – tudós, művész, filozófus, csupán csak gondolkodó emberek – fogynak. A válasz helyett profit motorja hajtotta, másodlagos fogyasztói, hedonista világot teremtett századunk. A »feleslegességig« szabaddá vált kortárs művész (becsülve, ismerve, szeretve a korábbi korok mesterségbeli értékeit) egy kereső, kérdező ember. Képi válaszaiban keresi, teremti a felejteni ítélt tartalmi értékeket: hitek, ideák, minőség, felelősség ideális befogadó formáját. Hogy a fogás, fogás a koron, a koromon (75 év) hogyan sikerült, az »Őszi lehalászás« című kiállítás mutatja a Vigadóban."

(M. Novák András képzőművész, az MMA rendes tagja)

„M. Novák András művészete nem határozható meg egyetlen iránnyal, irányzattal vagy törekvéssel. Festészete olyan meditatív árnyaltságú – és helyenként provokatív –, szintetizáló érvényű képteremtés, amely már messze eltávolodott mindattól, amit a klasszikus értelemben festészetnek nevezhetünk. E művészi óriás-poszterek, humántapéták, ezek a kép-tárgyak kegyetlenül ironikus hangokat és lírai szólamokat egyszerre szólaltatva meg a jelenbe emelik a múltat és a múltba transzponálják a jelent: nincs mese, elérkezett a pillanat, szembe kell néznünk önmagunkkal" – írta korábban M. Novák András alkotásairól Wehner Tibor művészettörténész. A Vigadó Galériában kiállított művek főként a víz, hal, háló fogalmak, hívószavak köré szerveződnek – a terem központi installációja ténylegesen is egy háló halakkal –, pasztell és kékes színeikkel egyrészt megidézik az őszi Balaton, a Nagyberek világát, másrészt az életkorra, az emberi élet múlására is utalnak, csakúgy mint áthallással a társadalomkritikát megfogalmazó "agyfogyatkozós" alkotásai. A fonyód-bélatelepi környezet úgy tűnik, inspiráló hatású a művészre: a helyből merítkezve kérdéseket feltéve róla megmutatja természet és urbanizáció határát, mely ellenpár az anyaghasználatban is visszaköszön (gyékény, halbőr – kátrány/aszfalt, fólia).

„Szülőföld
Az általunk még békén hagyott természet mutatja élni akarását, satnyán, vagy pompázatosan, még a rissz-rossz helyeken is (jut szegény, amire jut). Az ember az egyedüli, ki bárhol élni tud (akar, vagy muszáj). Mert rendelkezik egy örökséggel, ami az előzőek szellemi-anyagi hagyatéka (nyelv, beszéd, írás, olvasás, emlékezés, mesterségek tudása – a kéz intelligenciája), és bármilyen nyelvű anya révén cseperedve, stabil alapot kap. A szellemi hozomány az empirikus anyai szeretet révén ezer szállal kötődik a helyhez. Erre az alapra aztán lehet építkezni, tanulással gyarapítani azt. Helyet lehet változtatni, de az már csak jó-rossz viszonyítás a szülőföldhöz."

(MNA, 2005)

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozat szervezésében megvalósuló kiállítás a 75 esztendős akadémikus életműve előtt tiszteleg.


TÁRLATVEZETÉS

2019.10.17. 17:00 Tárlatvezetés M. Novák András festőművésszel

Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat alkalmából egész nap ingyenesen látogatható M. Novák András Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának kiállítása. Az Őszi lehalászás című tárlaton 17 órakor kezdődő tárlatvezetésen maga a művész kalauzolja az érdeklődőket, és vezeti be a résztvevőket festői világának érdekességeibe.


 


2 / octubre / 2019  |  kiállítás m. novák andrás vigadó galéria