2019. június 19–23. – 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Ismét bemutatják és vendégül látják a magyar és a nemzetközi animáció színe-javát a hazai és az európai animációs filmek kétévente megrendezett ünnepén, Kecskeméten. A Magyar Művészeti Akadémia ezúttal is kiemelt támogató.

2019. június 7–8. – A magyar hegedű ünnepe

Az MMA Zeneművészeti Tagozata ismét megrendezi a magyar hegedű kétnapos ünnepét, melyen koncerteken, hangszer- és képzőművészeti kiállításon, művészek és hegedűkészítők mutatják be ezt a csodálatos hangszert.
„2019-ben éppen 11 éve lesz, hogy első ízben rendeztem meg a kortárs magyar hegedűkészítők kiállítását, melynek akkori helyszíne a Régi Zeneakadémia volt. Azóta ez az esemény sorozattá vált és évről évre bemutattam a hazai fiatal hangszerkészítő generációt, akik világszínvonalú munkát végeznek, egyre több elismerést aratva. Az idők során a tematika tovább bővült, más művészeti ágak csatlakozásával vált sokszínűvé. A Magyar Művészeti Akadémia ismételt támogatásával a Vigadó Északi terme ad helyet a fórumnak." — Szecsődi Ferenc hegedűművész, az MMA rendes tagja

2019. június 6. – július 21. – „NAPKELETTŐL NAPNYUGATIG" – nemzetközi nemezművészeti kiállítás

Egy ősi mesterség újjászületésének 40. évfordulója

A kiállítást a nemezművészet újrafelfedezésének negyvenedik évfordulója alkalmából rendezzük. Bemutatásra kerülnek fali nemezek, művészeti objektumok, ruházat és kiegészítők, valamint játékok. A kiállításban szeretnénk bemutatni a nemezben rejlő sokrétű művészi megjelenési formát és egyben azt, hogyan alakult át ez az ősi mesterség a 21. századra. Az alkotók a szakma mesterei, akik hagyományon alapuló, de mai, megújuló népművészeti, illetve iparművészeti alkotásokat hoztak létre. A kiállítás központi részén, a szervezők által kezdeményezett, közösen készített nemez installációt helyezünk el, ami negyven nemez zászlóból áll. Ezzel kívánjuk kifejezni a 40 év óta zajló együttműködést a világ nemezkészítői között.

2019. június 4. | 16.00 – Bartók Béla: Török népzene Kis-Ázsiából című könyvének bemutatója

Sipos János népzenekutató, az MMA levelező tagja könyvbemutatója az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében. 

2019. május 28. | 18.00 – Kárpáti Tamás festőművész CREDO című kiállításának kísérőrendezvénye

2019. május 28-án, 18 órától a kiállításban beszélget egymással és az érdeklődőkkel Kárpáti Tamás festőművész és Wehner Tibor, a kiállítás kurátora.

2019. május 26. | 15.00 – Ludwig van Beethoven C-dúr „kismartoni" miséje (Op.86) Budán

A Budapesti Monteverdi Kórus és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar hangversenye a Budai Ciszterci Szent Imre templomban. Vezényel Kollár Éva karnagy, az MMA rendes tagja.

2019. május 24–26. – V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő

A Magyar Művészeti Akadémia is támogatója a május végén rendezendő "Ember és Természet Fesztiváljának", mely nem csupán egy filmfesztivál – természetfilmek, animációs filmek és a dokumentumfilmek helyszíne –, hanem művészeti produkciók, kiállítások is színesítik. A programtervezet a www.godollofilmfest.com oldalon érhető el.

2019. május 23. | 18:30 – Haza a mélyben II. – Kortárs öko-regionalista építészet Romániában | Török Áron, Pásztor István

„Létezik-e magyar építészet határainkon túl? Meghatározza-e a külföldön élő magyar származású építészek életművét az identitás, a mélyben élő haza? Mi a fontosabb: az önazonosság, a helyi építészeti kultúra vagy a helyszín?" – az MMA MMKI előadás-sorozata többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ, amint hónapról hónapra neves romániai építészeket sorakoztat fel a FUGA Építészeti Központban.

2019. május 23. | 17.30 – Építészklub: Golda János és Mányi István

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit a Kecske utcai Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. A következő Építészklub építész-párosa Golda János, az MMA rendes tagja, aki Terek és történetek címmel tart előadást, valamint Mányi István, az MMA köztestületi tagja, aki a Szépművészeti Múzeum megújítását mutatja be az építész szemével. Az előadások után (és alatt) várják a szakmai, baráti hozzászólásokat, továbbá lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre.

2019. május 22. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | Stoller Antal Huba koreográfus

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Stoller Antal Huba koreográfusról, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. május 20. | 19.30 – Balázs János zongoraművész koncertje a Pesti Vigadóban

Balázs János Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész, az MMA köztestületi tagja, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának 2015–2016. évi ösztöndíjasa ad koncertet a Pesti Vigadó dísztermében. A műsoron szerepel többek között Dubrovay László műve is, az estet az MMA Zeneművészeti Tagozata szervezi.

2019. május 20. | 16.00 – Makovecz Kávéház – Első vázlatok

Makovecz Imre egy-egy épületéhez több változatot is készített, mire az valójában megépült. Így történt ez – többek között – saját családi házánál vagy a visegrádi épületeinél is. Erről tart előadást Csernyus Lőrinc építész, az MMA levelező tagja, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja, a májusi Makovecz Kávéház Ybl-díjas előadója.

2019. május 18. | 10.00 – 8. Nyitott Ház | Programok egész nap a Pesti Vigadóban

Hagyományok és modernkori igények, melyeket a művészet és a kultúra kapcsol össze: koncertek, előadások, workshopok designerek-kel felnőtteknek és kézműves foglalkozások kicsiknek, idegenvezetések, kiállítások – ingyenes programok egész nap a Magyar Művészeti Akadémia székházában.

2019. május 16. | 17.00 – Élőfolyóirat | Bemutatkozik az Együtt

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata májusi ÉLŐFOLYÓIRAT bemutatója (V. évfolyam, 2. szám) a beregszászi EGYÜTT, a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportja folyóiratának irodalmi estje a Műcsarnokban. Házigazda: Vári Fábián László költő, szerkesztő, az MMA rendes tagja.

2019. május 15. | 19.00 – Szecsődi Ferenc hegedűművész jubileumi hangversenye

Az idén 65 éves prof. dr. Szecsődi Ferenc hegedűművész, az MMA rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Vonós Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára ünnepi koncerttel és beszélgetéssel tekint vissza eddigi pályafutására az SZTE Dugonics téri központi épületében.

2019. május 15. | 18.00 – Történetek Nagy Gáspárról | Hitel-est a MOM-ban

A Hitel folyóirat következő estjén Nagy Gáspár költőre, az MMA posztumusz tiszteleti tagjára emlékeznek – többek között Nagy Gábor költő, az MMA rendes tagja, Orosz István grafikus, az MMA rendes tagja és Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA levelező tagja.

2019. május 14. | 16.00 – Bodonyi Csaba építészete | könyvbemutató

A Bodonyi Csaba építész munkásságáról szóló, az MMA Kiadó gondozásában megjelent könyvet Sulyok Miklós, a könyv szerzője és Bán András műkritikus mutatja be.

2019. május 14. | 09:30 – „Én vagyok" – Kodolányi János-emlékkonferencia

Kodolányi Jánosnak (1899–1969), a 20. századi magyar irodalom klasszikusának kettős jubileuma van 2019-ben, születésének 120., halálának 50. évfordulójára emlékezünk. Május 14-én 9 és 15 óra között Én vagyok címmel a Pesti Vigadó Makovecz termében a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata konferencián idézi fel a méltatlanul háttérbe szorított és így kissé elfeledett írói életmű monumentalitását és időszerűségét.

2019. május 13. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | Miller Lajos operaénekes

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Miller Lajos operaénekesről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi. Szervező: MMA Film- és Fotóművészeti Tagozat.

2019. május 11. | 18.30 – Finta József: Útilapok

Finta József építész, az MMA rendes tagja ÚTILAPOK című kiállításának megnyitóját 2019. május 11-én (szombat) 18 órakor tartják az Aba-Novák Galériában (2016 Leányfalu, Móricz Zsigmond út 124.).

// ]]>