Színészlegendák II. Vallomások, visszaemlékezések, elbeszélések 1896–1946

Megjelent a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Katolikus Rádió Zrt. és a Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös vállalkozásának második összeállítása, a Színészlegendák II. Vallomások, visszaemlékezések, elbeszélések 1896–1946 című hangoskönyv. Már a Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 című kiadvány bemutatásakor jelezték a készítők, hogy az anyag bőséges, így lesz folytatás. Most pedig elkészült és egyelőre CD hordozón áll rendelkezésre a századelő, a 20. század első felének írásait, színművészek visszaemlékezéseit, naplótöredékeit egybegyűjtő különleges hanganyag.
Понеделник, 2020, Ноември 2

Elismerés a Táncpedagógusok Országos Szövetségének

Az MMA Színházművészeti Tagozata elismerő oklevél és bruttó 500.000 Ft pénzbeli elismerés adományozását szavazta meg a Táncpedagógusok Országos Szövetsége részére. Az oklevelet Nagy Viktor tagozatvezető úr adta át a Szövetség képviseletében megjelent Török Jolán elnök asszonynak, a Tagozat 2021. szeptember 13-ai ülésén.

Вторник, 2021, Септември 14

Szerb szoprán nyerte a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A 31 éves szerb szoprán, Sonja Šarić kapta a 30 ezer eurós első díjat és a közönségdíjat is a Zeneakadémia által szervezett IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny szeptember 5-i díjkiosztó gálaestjén. A 20 ezer euróval járó második helyen Azat Malik kazah bariton végzett, a 10 ezer eurós harmadik díjat Jihoon Son dél-koreai tenor kapta, a szintén 10 ezer eurós, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejött Marton Éva Különdíjat pedig Deniz Uzun török-német mezzoszoprán/alt vehette át. A versenyt jövőre is megrendezik.

Неделя, 2021, Септември 5

IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

Augusztus 29-én a versenyzők fellépési sorrendjét eldöntő sorsolással, másnaptól pedig az elődöntőkkel indul az immár negyedik alkalommal rendezett Marton Éva Nemzetközi Énekverseny. A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott megmérettetés élő fordulóiban összesen 71 versenyző vesz részt. Minden eddiginél többen, 255-en jelentkeztek 2020 tavaszán, közülük választotta ki a Marton Éva operaénekes, az MMA rendes tagja vezette előzsűri az élő forduló versenyzőit. A szeptember 4-i döntőn és az 5-i díjkiosztó gálaesten a Zeneakadémia Nagytermében a Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs karmester, az MMA rendes tagja vezényli.

Петък, 2021, Август 27

„Kétműfajú ember vagyok"

Beszélgetés Lukács Sándorral

„A versek a magány szent pillanataiban születnek" – véli Lukács Sándor. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjával a költészet mellett természetesen a legújabb színházi szerepekről, és egy kerek évfordulóról is beszélgettünk. (Kurucz Éva interjúja)

Вторник, 2021, Август 10

Színházi szerepek és Deszka Fesztivál Ráckevei Annával

Egészen furcsa tapasztalat a főpróba után több mint egy évvel bemutatni az előadást"


Ebben az évben rendhagyó módon tartották meg Debrecenben az MMA által is évről évre támogatott Deszka színházi fesztivált. A kortárs magyar dráma fesztiválján a Nagyerdei Stadionban fűre lépni is szabad volt: a küzdőtérről pléden fekve, babzsákokon, vagy székeken ülve nézhette meg a közönség az online térbe készült előadásokat. „A bizonytalan járványügyi helyzet miatt merült fel ez az ötlet, és szerintem nagyon jól bevált" – meséli az idei rendhagyó Deszka Fesztiválról Ráckevei Anna. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a „Finálé" című előadásról, és Klütaimnesztra szerepéről is kérdeztük. (Kurucz Éva interjúja)

Вторник, 2021, Юни 29
Последно