„Minden jó irodalom összeesküvés a kor ellen"

Kerítéskiállítás nyílt Illyés Gyula tiszteletére
 
A Magyar Művészeti Akadémia rendezésében Illyés Gyula életművét bemutató tablókiállítás nyílt 2023. november 22-én az MMA irodaháza előtt. A „Minden jó irodalom összeesküvés a kor ellen" című összeállítást szerkesztette, a tablók szövegét írta: Gróh Gáspár irodalomtörténész, közíró, az MMA levelező tagja. A kerítéskiállítás megtekinthető több hónapon keresztül a köztestület irodaházának Andrássy úti oldalán. 
Сряда, 2023, Ноември 22

Mezey Katalin és Vári Fábián László irodalmi estje a Délvidéken

„Visszanézek magunkra"

„Visszanézek magunkra" címmel tartott irodalmi estet Mezey Katalin és Vári Fábián László Kossuth-díjas író, költő, műfordító, lapszerkesztő, könyvkiadó Szabadkán és Magyarkanizsán. Az akadémikusok Bata János köztestületi tagnak, az Aracs folyóirat főszerkesztőjének a meghívására érkeztek a Délvidékre.
Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központban november 21-én, Magyarkanizsán, a József Attila Könyvtárban másnap léptek a közönség elé.

Вторник, 2023, Декември 5

Bemutatták Orosz István Apakönyv című kötetét

„Ha írni kezdek, amit írok, az elkezdi keresni a saját útját, és más sül ki a végén"

Immár kilencedik éve tart az MMA Irodalmi Tagozatának Élőfolyóirat-est sorozata, amelynek legutóbbi alkalmán, november 27-én, hétfőn délután Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező és író, a nemzet művésze új kötetét, az Apakönyvet mutatták be.

Петък, 2023, Декември 1

Oláh János költőre, íróra emlékeztek és díjakat adták a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A 2016-ban elhunyt Oláh János költő, író, kiadóvezetőről emlékeztek meg november 24-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), ahol három kiadó átadta Az év legsikeresebb szerzője díjat és kihirdették az Oláh János szerkesztői ösztöndíj idei nyerteseit.

Неделя, 2023, Ноември 26

Bemutatták Kertész Imre műhelynaplóját

Tematikus nappal ünnepelte Kertész Imre Nobel-díjas író születésének 94. évfordulóját az alkotó nevét viselő intézet. Ebből az alkalomból kerekasztal-beszélgetésen mutatták be a szerző Vázlatok című, a Sorstalanság megírásával párhuzamosan vezetett műhelynaplóját. A könyvbemutatón Ács Margit Kossuth-díjas íróval, műkritikussal, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjával, Soltész Mártonnal, a Kertész Imre Intézet irodalomtörténészével, a kötet szerkesztőjével, az MMA volt ösztöndíjasával, valamint Radics Péterrel, a Petőfi Irodalmi Múzeum, Digitális Irodalmi Akadémia vezetőjével Őri-Kovács Anna, az est moderátora beszélgetett.

Понеделник, 2023, Ноември 13

Madách 200

Emlékestet tartott a Magyar Művészeti Akadémia
 

Madách Imre születésének 200. és Az ember tragédiája ősbemutatójának 140. évfordulója alkalmából emlékestet szervezett a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata az MMA székházában, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán 2023. október 26-án este. Az est keretében tartott  kerekasztal-beszélgetésen részt vett Csák János kulturális és innovációs miniszter, Turi Attila építész, az MMA megválasztott elnöke, Huszti Péter színművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, Orosz István grafikus, filmrendező, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja és Szemadám György festőművész, író, az MMA rendes tagja.

Петък, 2023, Октомври 27
Последно