Stimulus – ipar- és tervezőművész ösztöndíjasok kiállítása

A Magyar Művészet Akadémia 2018-ban kezdte három évre szóló, jelentős összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdetett pályázati programját. A pályázatot alkotók, előadóművészek, valamint művészetelméleti kérdésekkel foglalkozó kutatók nyerhetik el. A program – rögtön a meghirdetésétől fogva – rendkívül vonzó lett az érintettek körében. Ennek oka a művészeti, illetve művészetelméleti szcénában újdonságnak számító hosszú időtartam, a közösséget építő, mentorokkal támogatott műhelymunka biztosítása. Az MMA székházának VI. szintjén bemutatott anyag az első, 2018–2021-es évfolyam iparművészet és tervezőművészet szekciójában tevékenykedő ösztöndíjasainak záró kiállítása.
Четвъртък, 2022, Март 3

A világ szépségébe vetett hit

A felújított zalaegerszegi Göcseji Múzeum négy állandó kiállítással kezdte meg a 2022. tavaszi időszakot, köztük a településhez kötődő Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia néhai elnöke, néhai nemzet művésze alkotásait bemutató kiállítással és Németh János keramikusművész, az MMA rendes tagja állandó tárlatával. Az elhivatottság mozaikjai című emlékkiállítás elsősorban Fekete György gondolkodásába enged bepillantást, néhány jellegzetes terve és famozaikjai segítségével, Az agyag életre álmodója című tárlat pedig Németh János kerámiaszobrait, reliefjeit és műveinek jellegzetes zalai formavilágát idézi elénk.

Понеделник, 2022, Май 16

Ösztöndíjasok kiállításai

Május 8-ig látogatható a Pesti Vigadó 6. emeleti kiállítótermeiben Departure, valamint Stimulus címmel az a két művészeti „testvérkiállítás", ahol az MMA korábbi ösztöndíjasainak, képzőművészek és iparművészek alkotásai tekinthetők meg. A tárlatok hagyományt kívánnak teremteni azzal, hogy a Magyar Művészeti Akadémia – a hazai művészeti életbe egyre jobban beágyazodó – ösztöndíjprogramjának végzős mentoráltjainak nyújt lehetőséget, hogy számot adjanak hároméves művészeti tevékenységükről és a közvélemény előtt is felmutassák annak „gyümölcseit". A kiállítások vegyes és izgalmas képet mutatnak, ez egyben azt is jelenti, hogy az alkotások, festmények, installációk, szobrok, illetve design tárgyak között nézelődve minden látogató találhat olyan művet, amely megszólítja.

Сряда, 2022, Април 27

Közös tér

II. Ipar- és Tervezőmű­vé­szeti Nemzeti Szalon

A kortárs magyar iparművészet és design friss eredményeit összefoglaló első szalont öt éve, 2017-ben rendezte meg a Magyar Művészeti Akadémia intézménye, a Műcsarnok. A mostani, második ilyen témájú szalonon több mint 300 fő a kiállítók száma. Tíz művészeti terület került a „közös térbe", a posztindusztriális designtól az autonóm stúdióművészet legújabb alkotásaiig, a használati tárgyaktól a képzőművészeti kísérletekig. A nemzeti szalon tárlata egészen 2022. szeptember 4-ig várja a látogatókat.

Понеделник, 2022, Април 11

Elhunyt Lelkes Péter formatervező iparművész, az MMA rendes tagja

2022. március 31-én, életének nyolcvanadik évében elhunyt dr. Lelkes Péter Munkácsy Mihály-díjas formatervező iparművész, az MMA rendes tagja. Főként akusztikai, gyógyászati és oktatási berendezések tervezőjeként vált ismertté. Aktív művészetszervezői tevékenységet is folytatott. Cserny Józseffel létrehozták a Zsennyei Műhelyt, amely egyfajta nemzetközi formatervezői fórumként működött, elnöke volt a Magyar Design Kulturális Alapítványnak, tanított a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Magyar Iparművészeti Egyetemen, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen és a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az elhunytat a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Четвъртък, 2022, Март 31

Iparművészek könyveinek bemutatója a Vigadóban

Az MMA Kiadó és az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata tartott könyvbemutatót február 16-án a Pesti Vigadó Makovecz termében, ahol az elmúlt jó fél év iparművészeti témájú könyveit egyben vitték az érdeklődők elé. A kiadványokat Feledy Balázs művészettörténész és Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó vezetője mutatták be. A könyvbemutatón elhangzott, hogy Fekete György, az MMA korábbi elnöke, belsőépítész ötlete volt, hogy az iparművészeti tagozat tagjairól, munkásságáról könyvek készüljenek az MMA Kiadóval közösen. Ezúttal 10 kiadványt ismerhettek meg közelebbről az MMA székházába látogatók.

Четвъртък, 2022, Февруари 17
Последно