Strasbourgban az MMA Elfolyó idő című kiállítása

Október 20-án nyílt meg a Magyar Művészeti Akadémia Elfolyó idő című kortárs képzőművészeti kiállítása Strasbourgban. A tárlat 2019-ben, a nyugati határnyitás harmincéves évfordulójára készült, először Passauban, majd Stuttgartban és Berlinben is bemutatták a „30 éve szabadon" emlékév programsorozataihoz kapcsolódóan, legutóbb pedig – szeptemberben – a Római Magyar Akadémián lehetett megtekinteni. A tárlat, melyhez francia–angol nyelvű katalógus is készült, november 8-ig lesz látható a Lieu d'Europe interaktív múzeum pavilonjában.
A kiállítás a művészi szabadságon alapulva emlékezik a rendszerváltásra, a határnyitásra és annak értékeire: a közösségépítés és együtt gondolkodás fontosságára, illetve a múlt feldolgozásában való együttes munkálkodásra a művészet teremtő ereje által. A szűkített kiállításon 9 művész összesen 17 művét állították ki az intézményben. A kiállító művészek: Árendás József, Elekes Károly, Farkas Ádám, Gaál József, M. Novák András, Orosz István, Szőcs Miklós TUI, Véssey Gábor, Szabó Tamás. A válogatásban az MMA akadémikus tagjai a művészet nyelvén idézik meg a történelmi eseményt. (Bővebben a kiállításról itt.)
A kiállítás másik apropója az, hogy Magyarország harminc éve tagja a Strasbourgban székelő Európa Tanácsnak.
November 5-én a strasbourgi egyetem magyar tanszékének szervezésében diákcsoport fogja megtekinteni a kiállítást, amelyet rövid beszélgetés követ. November 5-én és november 6-án a kiállításhoz kötődően kerül sor két alkalommal is a "Nincs parancs!" című dokumentumfilm vetítésére.

(https://lieudeurope.strasbourg.eu/agenda/exposition-le-temps-qui-coule/)
Петък, 2020, Октомври 23  |  kiállítás elfolyó idő strasbourg