The selected web content no longer exists.
Balog Zoltán

Kitüntetéseket adtak át az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Kollár Éva karnagy
 
„Ott vannak, ahol tenni kell valamit, jelenlétükkel változik, jobbra fordul a világ" – méltatta az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából kitüntetetteket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a díjak szerdai átadásán a Pesti Vigadóban. Az ünnepségen Balog Zoltán átadta a Magyar Érdemrendeket, a Magyar Érdemkereszteket és Hoppál Péter kulturális államtitkárral együtt a miniszteri szakmai díjakat. 
A miniszter köszöntőjében „a magyar tehetség megtestesülésének helyeként" szólt a díjátadás helyszínül szolgáló Pesti Vigadóról. Madách Imre klasszikus sorait idézve „végtelen a tér, ami munkába hív" emlékeztetett arra, hogy az elismerésben kitüntettek egyik feladata éppen ennek a térnek a kitöltése volt és lesz.  Kölcsey Ferenc intelmeire utalva pedig a magyar haza „fényőrző" mivoltának jelentőségét hangsúlyozta.
Balog Zoltán az ünnepségen elmondta: Szent István nagyszerű reálpolitikus volt, aki felismerte a pillanat parancsát és megtalálta azt az utat, ami a magyarság számára nemcsak a megmaradást, hanem a felemelkedést jelentette. Mindez kevés lett volna a maradandóhoz, ha nem lett volna meg benne a személyes elköteleződés, a személyes döntés a keresztény hit és saját életének szolgálatba állítása mellett. Ez a személyes többlet jellemzi a kitüntetetteket, akik elkötelezetten, bátran és rendkívüli erőkifejtéssel szolgálják a magyar nemzetet – tette hozzá.
A díjátadó ünnepség záróbeszédében Hoppál Péter hangsúlyozta: fontos, hogy milyen példaképeket követünk, hiszen a posztmodern kor embereinek is szükségük van példákra. Mint hozzátette, most olyanok kaptak kitüntetést, akik a közösség fejlesztésében vesznek részt, a tudomány, a művészet, a kultúra területén alkotnak kiemelkedőt. Az államtitkár hangsúlyozta azok fontosságát, akik a kulturális alapellátás terén járulnak hozzá ahhoz, hogy mindenkihez eljuthassanak a kultúra és a művészetek, hiszen „ezek nélkül nincs teljes ember" – fogalmazott.
Nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend Nagykereszt, Magyar Érdemrend Középkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket, valamint Népművészet Ifjú Mestere, Pro Cultura Hungarica, Bessenyei György-, Móra Ferenc-, Pauler Gyula-, Szinnyei József-díjakat adtak át.
Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült mások mellett Kollár Éva, Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Magyar Művészeti akadémia rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára is. (A további kitüntetettek névsorát megtekinthetik az EMMI honlapján.)
 Kollár Éva

Forrás: MTI/EMMI/MMA
Сряда, 2015, Август 19