Török Ferenc (1936–2021) ▪ fotó: Lugosi Lugo László / MMA

Elhunyt Török Ferenc építész, a nemzet művésze

Életének 85. évében, 2021. szeptember 10-én elhunyt Török Ferenc Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja. Török Ferenc szerteágazó munkásságát számos hazai középület, lakóépület, műemléki rekonstrukció és egyházművészeti alkotás jelzi. Több mint tíz templomot tervezett, amelyek legfontosabb jellemzője, hogy emberléptékű, igényesen kialakított közösségi terek. Építészeti munkásságát tanári működésétől, közéleti szerepvállalásaitól különválasztani nem lehet, mintegy 45 évet felölelő építész-pedagógusi működése eredményeként a Műegyetem Középülettervező Tanszékén különleges – nem intézményesült, látens – építészeti műhelyt hozott létre. Török Ferenc temetéséről később intézkednek. Az elhunytat a Magyar Művészeti Akadémia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Budavári Önkormányzat saját halottjának tekinti.
2021. szeptember 11.

Elhunyt Almási István népzenekutató

2021. március 8-án, 86 éves korában – szülővárosában, Kolozsvárott – elhunyt Almási István népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Almási István az erdélyi magyar népzenekutatás első számú szaktekintélye volt, aki igen nehéz körülmények között a legmagasabb szakmai és erkölcsi igényeket kielégítő tudományos életművet hozott létre. Almási Istvánt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

2021. március 8.

Művészeti programokra írt ki pályázatot az MMA

MŰVÉSZETI PROGRAM PÁLYÁZATI KIÍRÁSA – 2021

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az elmúlt évekhez hasonlóan 200 millió forint összegben nyílt pályázatot hirdet az államháztartás alrendszerén belüli és kívüli, a Magyar Művészeti Akadémia alapszabályában nevesített művészeti ágak területén működő civil és – a központi költségvetési szervek kivételével – egyéb szervezetek részére, művészeti szakmai programjuk megvalósításának támogatására.

2021. március 8.

Elhunyt Kernács Gabriella művészettörténész

2021. március 4-én, életének 78. évében elhunyt az MMA Művészeti Írói Díjával is elismert Kernács Gabriella művészettörténész, televíziós műsorszerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja, aki férjével, B. Farkas Tamással a világon is példátlan munkát végzett a képzőművészet és iparművészet televíziós prezentálása terén.

2021. március 5.

Újjáalakult az MMA felügyelő testülete

Erdélyi Rudolf Zalán vezetésével, akit február 22-én választott elnökké a testület, megkezdte munkáját a Magyar Művészeti Akadémia újjáalakult Felügyelő Testülete. A testület további tagjai: Bús Balázs, a Kormány delegáltjaként, míg Galánfi András fafaragó-iparművész, akadémikus, Lajta Gábor festőművész, akadémikus és Sára Ernő tervezőgrafikus, akadémikus az MMA részéről – a Felügyelő Testület mandátuma 2024-ig szól.

2021. február 23.
Első Utolsó
// ]]>