Török Ferenc (1936–2021) ▪ fotó: Lugosi Lugo László / MMA

Elhunyt Török Ferenc építész, a nemzet művésze

Életének 85. évében, 2021. szeptember 10-én elhunyt Török Ferenc Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja. Török Ferenc szerteágazó munkásságát számos hazai középület, lakóépület, műemléki rekonstrukció és egyházművészeti alkotás jelzi. Több mint tíz templomot tervezett, amelyek legfontosabb jellemzője, hogy emberléptékű, igényesen kialakított közösségi terek. Építészeti munkásságát tanári működésétől, közéleti szerepvállalásaitól különválasztani nem lehet, mintegy 45 évet felölelő építész-pedagógusi működése eredményeként a Műegyetem Középülettervező Tanszékén különleges – nem intézményesült, látens – építészeti műhelyt hozott létre. Török Ferenc temetéséről később intézkednek. Az elhunytat a Magyar Művészeti Akadémia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Budavári Önkormányzat saját halottjának tekinti.
2021. szeptember 11.

Állami kitüntetéseket adtak át az Országházban

A járvány miatt számos állami kitüntetést március 15., a 48–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepén, 2021. augusztus 20-án adtak át az Országházban. Magyarország köztársasági elnöke, Áder János a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrendek átadásán úgy fogalmazott: „A világjárvány idején a kultúra, a tudomány eredményei, a művészet, a kutatók munkája mutatta meg, hogy nem vesztettük el a jövő formálásának képességét." A Magyar Művészeti Akadémia tagjai közül is többen részesültek valamelyik elismerésben. Mécs Károly Kossuth-nagydíjat, Dávid Katalin Széchenyi-nagydíjat kapott. A díjazottak névsora már korábban is ismert volt, az MMA díjazottainak névsora itt olvasható.

2021. augusztus 23.

Elhunyt Lovas Ilona Kossuth-díjas textilművész, képzőművész

Hetvenöt éves korában, 2021. augusztus 15-én elhunyt Lovas Ilona Kossuth-díjas textilművész, képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki az 1970-es évek közepe óta volt jelen műveivel a magyar művészet hazai és külföldi csoportos kiállításain, s 1980 óta rendszeresen jelentkezett alkotásaival az itthon és külföldön megrendezett önálló kiállításain is. „Végzem a dolgom, és munkáimban a számomra legfontosabb kérdésekről beszélek" – fogalmazott alkotói önvallomásában. „– A munkáim az ég felé tekintenek, az egyetlen igazsághoz vezető útra szeretném besorolni magamat velük. Mindent ennek rendelek alá. Én az anyagok átszellemítésével próbálom elérni mindezt. …munkáimnak is egyre tisztábbaknak, manipulációtól mentesebbnek kell lenniük."  Az elhunytat az MMA és az Emmi saját halottjának tekinti. | A gyászjelentés itt olvasható.

2021. augusztus 16.

Jelentősen nő a kultúrstratégiai intézmények támogatása

A 17 kultúrstratégiai intézmény állami támogatása 2021-től összesen mintegy 15 milliárd forinttal nő, ez lehetővé teszi az intézmények kiszámítható és magas színvonalú működését a 2021–2025. években. A Nemzeti Kulturális Tanács a következő időszakban elkészíti az egyes kulturális területek egészére vonatkozó, 2022–2026. évekre kiterjedő stratégiákat is, melyek megvalósításához a 2022. évtől kezdődően javasolja majd a Kormánynak többletforrások hozzárendelését. A többletforrások célja, hogy a nemzet kulturális örökségének megőrzése és gyarapítása szempontjából stratégiai jelentőségű intézmények zavartalanul működhessenek a koronavírus-járvány okozta nehézségek után is. Az erről szóló megállapodást a Pesti Vigadóban jelentette be Gulyás Gergely miniszter és Vashegyi György MMA-elnök, a Nemzeti Kulturális Tanács elnöke.

2021. július 26.

Utolsó útjára kísérték Kernács Gabriella művészettörténészt, az MMA tiszteletbeli tagját

A budapesti Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában 2021. július 15-én a református egyház szertartása szerint búcsúztatták el Kernács Gabriella Magyar Örökség díjas művészettörténészt, kultúrhistorikust, televíziós műsorszerkesztőt, a Magyar Művészeti Akadémia Írói Díjával elismert tiszteletbeli tagját. A temetésen családja, barátai, pályatársai és az MMA akadémikusai vettek részt. Kernács Gabriella – aki férjével, B. Farkas Tamással a világon is példátlan munkát végzett a képzőművészet és iparművészet televíziós prezentálása terén – március 4-én, 77 éves korában hunyt el.

2021. július 16.
Első Utolsó
// ]]>