Fotó: Csapó Balázs – Kisalföld

A vidéki és határon túli jelenlét a következő tíz év célja

A kisalföldi megyeszékhelyen, Győrben ünnepelte köztestületté válásának 10. évfordulóját a Magyar Művészeti Akadémia. Már az alapítóknak is szándéka volt, hogy ne csak Budapesten, hanem vidéken is kialakuljanak a kultúra központjai, támogatták a magas művészet vidéki és határon túli megjelenését, képviselőit. Vashegyi György elnök a győri ünnepségen arra utalt, hogy a következő tíz év egyik kiemelt feladata ennek a vidéki, majd határon túli jelentétnek a megvalósítása. A jubileumi alkalommal nyitották meg a győri Múzeumházban Jahoda Maja Ybl Miklós-díjas belsőépítész és Ferenczy Noémi-díjas textilművész, az MMA rendes tagja és Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, az MMA levelező tagja alkotásaiból összeállított tárlatot.
2021. november 18.

Rektori, valamint egyetemi és főiskolai tanári kinevezéseket adtak át

Rektori, illetve egyetemi és főiskolai tanári kinevezésekről szóló okiratokat adott át ünnepélyes keretek közt mintegy száznegyven felsőoktatási oktatónak prof. dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Az egyetemi tanárokat prof. dr. Palkovics László miniszter felterjesztése alapján Áder János köztársasági elnök nevezte ki. 2021. október 12-én a Pesti Vigadóban, az MMA székházában többek között dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára egyetemi tanári kinevezést vehetett át a Széchenyi István Egyetem indítványa alapján, míg ugyanezt a kitüntető címet az MMA indítványa alapján Vas Bence kapta meg.

2021. október 12.

Elhunyt Marosi Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke

Életének 79. évében elhunyt Marosi Miklós Széchenyi-díjas építész, a hazai középület-tervezés kiemelkedő alkotója, a magyarországi építész-közélet meghatározó személyisége, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. A kortárs kórházépítészetben és a szállodatervezésben egyedi hangvételű munkái, az adott helyhez és igényekhez példamutató rugalmassággal, ugyanakkor szellemes megoldásokkal viszonyuló tervezői magatartása a hazai építészeti paletta egyik legegyénibb alkotójává emeli. Az MMA Marosi Miklóst mély fájdalommal gyászolja és saját halottjának tekinti.

2021. október 8.

Érintők és érintkezések

FEKETE GYÖRGY-EMLÉKKONFERENCIA

Konferenciát szervezett Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia néhai elnöke emlékezetére az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Széchenyi István Egyetemmel közösen, október 1-én a Győri Zsinagógában. A konferencia névadója, Fekete György, a nemzet művészeként is elismert belsőépítész, iparművész, szakíró és kultúrpolitikus gazdag alkotói életműve mellett több évtizeden át szolgálta a hazai kulturális közélet megújulását, a művészetek és művészek szellemi és társadalmi elismerését. Az eseményen felszólalt többek között dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, Schrammel Imre, Szenes István és Dvorszky Hedvig akadémikusok, valamint Juhász Judit, az MMA szóvivője.

2021. október 7.

Bethlen életműve a nemzeti újrakezdés mércéje

Az október 5-én 75 éve elhunyt gróf Bethlen Istvánra emlékezett a Nemzeti Örökség Intézete és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület az egykori miniszterelnök Fiumei úti sírkertben található jelképes sírjánál. Az eseményen részt vett dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára is. Bethlen István az első világháború és trianon utáni keresztény-konzervatív rendszer legjelentősebb államférfija, aki egy évtizedes kormányzása alatt konszolidálta a politikai életet, növekvő pályára állította a megcsonkított ország gazdaságát, ezzel együtt pedig a korszak kulturális és szociális reformjait is megalapozta.

2021. október 5.
Első Utolsó
// ]]>