L. Simon László, Hoppál Péter és Richly Gábor Tusnádfürdőn Fotó: Csete Örs

Utolérheti-e a technológia a teremtés csodáját?

Kulturális trendek a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen
 
Atomizálódó társadalmunkban a világhálóra költöztetett emberi kapcsolatok csak felszínes kulturális benyomásokat, pillanatokra töredező élményeket nyújthatnak. Hogyan reagáljon a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a közvéleményt formáló tömegkultúrára és divatokra? A legújabb kulturális trendekről beszélgetett L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Richly Gáborral, az MMA főtitkárával és Hoppál Péter miniszteri biztossal július 19-én Tusványoson, a nyári szabadegyetemen.
2023. július 31.

Elhunyt Dávid Katalin művészettörténész, művészeti író

Százegyedik életévében, szeptember 22-én elhunyt Dávid Katalin Széchenyi-nagydíjas művészettörténész, művészeti író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, akinek integráló személyisége minden időben képes volt a legkülönbözőbb világnézetű és hitű embereket nemes célokért mozgósítani, és akit tudós- és művésznemzedékek vallják nevelőjüknek és útmutatójuknak. Dávid Katalint a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

2023. szeptember 26.

Kitüntetéseket adtak át augusztus 20-a alkalmából

A Magyar Művészeti Akadémia tagjai is elismerésben részesültek nemzeti ünnepünkön

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkára átadta az állami kitüntetéseket, a kulturális elismeréseket és a Népművészet Mestere díjakat augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban. Gratulálunk a Magyar Művészeti Akadémia kitüntetett tagjainak!

2023. augusztus 21.

Elhunyt Mészáros Éva textilművész

Kilencvenegy éves korában, július 13-án elhunyt Mészáros Éva, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Kiváló pedagógusként adta tovább tudása javát, hiszen folyamatosan részt vett a divattervezők utánpótlás-nevelésében. Egész életében azért küzdött, hogy a magyar népművészet ne vesszen el, és az emberek természetesnek tartsák, hogy a népi örökségünk emlékét a ruházatunkon is lehet viselni. Mészáros Évát a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

2023. július 20.

Átadták az MMA köztestületi díjait és az akadémikusi okleveleket

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nevében Vashegyi György elnök átadta a köztestületi díjakat, illetve az új levelező és rendes tagoknak – köztük első alkalommal a Nemzet Művésze címet viselő alkotóknak - az oklevelüket ünnepélyes keretek között a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. Az oklevelek átvételére azt követően került sor, hogy az MMA közgyűlése 2023. május 24-én a köztestületi díjak adományozásáról és az új tagok felvételéről is döntött.

2023. június 13.
Utolsó
// ]]>