Ybl Miklós – www.ybl2014.hu

Ybl 2014

A magyar építészet ünnepévé szeretné tenni az Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából rendezendő emlékévet az Ybl Emlékbizottság, amely kedden tartotta alakuló ülését.
Jövőre ünnepeljük Ybl Miklós, Magyarország máig egyik legismertebb és legnépszerűbb építésze születésének 200. évfordulóját. A Magyar Állami Operaház, a Várkert Bazár, a Szent István Bazilika, a Fővámház vagy éppen a Budavári Királyi Palota nyugati szárnyának építésze előtt az Ybl Egyesület koordinálásában zajló Ybl-emlékév eseményein tiszteleghetünk majd. Az emlékév előkészítésére több szakmai szervezet részvételével munkacsoport alakult, amely L. Simon László országgyűlési képviselő, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke és Szmodits Júlia, az Ybl Egyesület elnöke vezetésével tartotta meg első ülését kedden.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az ülésen bejelentette, hogy az Ybl-bicentenárium szervezésében és lebonyolításában az akadémia is szerepet vállal. A tervek szerint a Nemzeti Szalonok jövő évben induló sorozata a magyar építőművészetet bemutató, reprezentatív tárlattal nyit majd.

L. Simon László az ülésén kifejezte reményét, hogy az Ybl-emlékév, a 2013-as Gárdonyi Géza Emlékévhez hasonlóan, átfogó, az egész országot megmozgató programmá teljesedhet ki. „Azt szeretnénk, ha az évforduló kapcsán nem csupán egy zseniális építészre emlékeznénk, hanem az emlékév a teljes magyar építőművész szakma és a magyar építészet ünnepévé válhatna. A bicentenárium egyben a Magyar Építészet Éve is lehet, ezt kell megtöltenünk tartalommal" – mondta L. Simon László.

A tudományos konferenciát, épületlátogatásokat, városi túrákat és több pályázatot is magába foglaló programsorozat 2013. november végén indul. Az emlékév hivatalos megnyitója azonban 2014. április 6-án, azaz Ybl születésnapján, az Ybl Miklós főművének tekinthető Magyar Állami Operaházban rendezendő díszelőadás lesz – mondta Szmodits Júlia, az Ybl Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy az emlékév tervezett eseményeit bemutató honlap már elérhető.
(Forrás: MTI)
2013. május 22.