Szijjártó Péter külügyminiszter – ünnepélyes szalagátvágás

Orosz István kiállításával nyitotta meg kapuit a Magyar Kulturális Intézet Tokióban

2019. december 6-án a nemzet művésze, Orosz István kiállításával nyílt meg Tokióban az új Magyar Kulturális Intézet. A magas szintű japán állami képviselet mellett zajló intézetmegnyitón Szijjártó Péter külügyminiszter beszédében hangsúlyozta, hogy a kulturális kapcsolatok kiváló hátországot jelentenek a gazdasági és politikai kapcsolatoknak, melynek alapját a 150 évvel ezelőtti, még az Osztrák–Magyar Monarchia és Japán között létrejött szerződés adja, mely akkor a hajózás, a kereskedelem és a barátság jegyében köttetett a két ország között.
A kiállítást Nagy Anita igazgató bevezető szavait követően dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyitotta meg, kiemelve annak jelentőségét, hogy az intézet nyitó-kiállítását megelőzően a Magyar Művészeti Akadémia több közös kulturális esemény rendezésével – így a 2014-ben zajló Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon történt megjelenéssel, valamint az idén tavasszal Budapesten megnyílt japán gyermekkimonó kiállítással – is támogatta a japán–magyar művészeti kapcsolatokat.
Orosz István beszédében elmondta, hogy – közismert módon – a grafikai különlegességekhez olykor gondolati paradoxonokat is társított; őt idézve: „vannak dolgok, amiket el tudok képzelni és le tudok rajzolni; vannak, amiket el tudok képzelni, de nem tudok lerajzolni; de vajon le tudok-e rajzolni valami olyat, amit nem tudok elképzelni? Ez az, ami igazán érdekel."
A Tokió központi helyén elhelyezkedő Intézet galériájában a művész rézkarcai és plakátjai mellett elhelyezték a TEREMtec egyedülálló, magyar fejlesztésű berendezését, melynek segítségével Makovecz Imre, alapító elnökünk virtuális kiállításában barangolhatott az érdeklődő közönség.
A Magyar Kulturális Intézet megnyitását megelőző napon a tokiói The Arts Centerben megnyílt a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria „Kincsek Budapestről" című kiállítása, amely január végéig látogatható. A kiállítást magyar részről Baán László főigazgató mutatta be, és Orbán Viktor miniszterelnök méltatta. A vendéglátók részéről Ószaka Eriko igazgató asszony és Takamado Tsuguko hercegnő köszöntötte a megjelenteket.
A kiállítás-megnyitót követően a japán miniszterelnök, Abe Sinzó bankett vacsorát adott Orbán Viktor miniszterelnök tiszteletére, amelyre meghívást kapott dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, valamint Orosz István, az MMA rendes tagja is.