Közgyűlést tartott a Magyar Művészeti Akadémia

2017. május 25-én a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) megtartotta idei első közgyűlését, amelyen megválasztották a rendes és levelező tagokat, valamint odaítélték az MMA köztestületi díjait is. A közgyűlést dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte.
A köszöntések és megemlékezések után – az Arany János-emlékévhez kapcsolódva – Gál Tamás színművész, az MMA Színházművészeti Tagozatának ösztöndíjasa Arany János Buda halála című művének részletét tolmácsolta a jelenlévők számára. A színművész különböző képzőművészeti alkotások és a magyar történelem tanulmányozásával másfél éven át készült a különleges művészi látásmóddal bíró előadásra, amelynek díszletét és 11 bábalakját maga faragta kőrisfából.
A Magyar Művészeti Akadémia közgyűlése megerősítette az elnökség az MMA Díjbizottságának javaslata alapján született döntését, amely szerint a köztestület 2017. évben
  • A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját Sára Sándor filmrendező, a nemzet művésze;
  • A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Törőcsik Mari színművész, a nemzet művésze;
  • A Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Osskó Judit építész, újságíró;
  • A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díját Bertha Zoltán irodalomtörténész, akadémikus;
  • A Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmét Balázs Bécsi Gyöngyi, a Kallós Alapítvány elnöke
részére adományozza. Az idei köztestületi díjazottak előtt Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, tanár vette át a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét, aki 2016-ban kapta az elismerést meghatározó irodalmi és nevelési tevékenységéért. Törőcsik Mari nevében – aki kezelése miatt nem tudott eljönni a közgyűlésre – Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vette át a díjat.
A díjátadást követően Fekete György, az MMA elnöke beszámolt többek között az 1956-os emlékév és a Műcsarnok 120 éves évfordulója alkalmából megvalósult nagyszabású művészeti projektekről, a hazai kormányzati kapcsolatok fejlesztésének és a nemzetközi tudományos együttműködések kiépülésének eredményeiről. Fekete György hangsúlyozta: a köztestület 2016. évi működése, eredményei, valamennyi művészeti ágat lefedő köztestületi programjai útján hazai és nemzetközi megjelenései hozzájárulnak a köztestület további, az akadémiai szellemiséghez méltó megerősödéséhez. Kitért arra is: jelentős sikernek tartja, hogy az Országgyűlés Kulturális Bizottsága egy hónapja ellenszavazat nélkül, mindössze két tartózkodás mellett fogadta el a Magyar Művészeti Akadémia elnökének 2014–2015. évről az Országgyűlés részére készített beszámolóját.
A közgyűlés elfogadta a 2016-os évre vonatkozó elnöki, főtitkári és testületi beszámolókat, valamint a 2017. évi költségvetést, majd a résztvevők tájékoztatót hallgathattak meg az elmúlt és a következő időszakra vonatkozó elnökségi és testületi, tagozati munkáról. Fekete György elnök tájékoztatta a tagságot arról is, hogy az MMA Titkárságának végleges elhelyezésére szolgáló Andrássy úti épületegyüttes rekonstrukciója a tervezett ütemben zajlik, a beruházás várhatóan 2018 májusában befejeződik.
Az MMA közgyűlése egyetértett a Magyar Építészeti Múzeum fenntartói feladatainak ellátására költségvetési szerv megalapításával, valamint a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény módosításának előzetes koncepciójával, továbbá határozott a köztestületi és tagozati díjak adományozásának módosításáról – 2018-tól kezdődően a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérméhez bruttó kétmillió forint juttatás is társul.
A közgyűlésen az alábbi személyeket választották a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai közé:

Építőművészeti Tagozat: Jankovics Tibor építőművész és Bogos Ernő építőművész.
Film- és Fotóművészeti Tagozat: Buglya Sándor filmrendező és Szalai Györgyi filmrendező.
Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat: Hefkó Mihály belsőépítész.
Irodalmi Tagozat: Szentmártoni János költő.
Képzőművészeti Tagozat: Barabás Márton képzőművész és Bukta Imre képzőművész.
Művészetelméleti Tagozat: Solymosi-Tari Emőke zenetörténész és Ablonczy László kritikus, író.
Népművészeti Tagozat: Vajda László fémmíves népi iparművész és Fodorné László Mária szövő népi iparművész.
Színházművészeti Tagozat: Jánoskúti Márta jelmeztervező és Bede Fazekas Csaba operaénekes.
Zeneművészeti Tagozat: Vashegyi György karmester és Zádori Mária énekművész.

A közgyűlés az alábbi személyeket választotta az MMA levelező tagjai közé:

Építőművészeti Tagozat: Callmeyer Ferenc építőművész és Radványi György építőművész.
Film- és Fotóművészeti Tagozat: Barta Zsolt Péter fotóművész és Szobolits Béla filmrendező.
Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat: Hámory Judit belsőépítész és Kulinyi István grafikusművész.
Irodalmi Tagozat: Makkai Ádám költő, műfordító és Szörényi László író, irodalomtörténész, műfordító.
Képzőművészeti Tagozat: Gaál József képzőművész és Baksai József festőművész.
Művészetelméleti Tagozat: Kincses Károly fotó-muzeológus, Berlász Melinda zenetörténész, valamint Pécsi Györgyi irodalomtörténész.
Színházművészeti Tagozat: Lukács Sándor színművész és Kiss János balettművész.
Zeneművészeti Tagozat: Dobozy Borbála csembalóművész.


Letölthető sajtófotók:
2017. május 25.