JANKOVICS MARCELL

Műcsarnok | 2019. december 6. – 2020. február 2.
.
Magyar népmesék, Róka koma, 1980

Képpraxisok – Jankovics Marcell

Jankovics Marcell szerteágazó művészeti tevékeny­sé­gének bemutatására vállalkozik a Műcsarnok kiállítása, fókuszba állítva grafikai-képzőművészeti munkáit. A kiállításon a művész rajzfilmrendezői munkásságát is végigkövethetjük, a Balázs Béla-díjat hozó János vitéztől, az Oscar-nominált Sysyphuson és a cannes-i Arany Pálma-díjas Küzdőkön át az Ember tragédiájáig. A tárlaton nemcsak az animációs filmekből és könyvillusztrációkból ismerős képek eredeti rajzait láthatjuk, hanem a tervként megmaradt filmforgató­köny­ve­ket és figuraterveket is felfedezhetjük. A közeli évfordulóhoz kötődve új, kiemelt válogatásban mutatja be a tárlat Jankovics Marcell Trianon rajzsorozatát és több, eddig kiállításon nem szerepelt tusrajzát is.
Az úttörő módon szerkesztett, nagysikerű Képpraxisok 2014-es kiállításegyüttes kibővített folytatását kínálja a Magyar Művészeti Akadémia intézménye téli szezonjában. A Képpraxisok 2. átfogó cím alatt egyéni utakat járó, kísérletező életművek futnak össze a Műcsarnok terében a festészet, grafika, plasztika, videó és fotó műfajaiban. E tematikában a középső termekben már megnyílt a héten François Fiedler / Fiedler Ferenc (1921–2001) retrospektív tárlata. Fiedler Párizsban kiteljesedett informel festészete mellé Várady Róbert filozofikus mélységű kortárs figurális piktúráját állítja Műcsarnok. Lukáts Andor videoinstallációja egyéni sorsok idő- és térbeli kozmosza, Alexander Gyenes műfaja természettudományból generált grafikai, fotós és plasztikai műveit összefogó asszamblázs. A kiállítás-együttes szándéka a műfajokon átívelő szellemi átjárók feltárása. De voltaképpen ezekhez a "praxisokhoz" kapcsolható Keleti Éva a jövő héttől látható fotókiállítása is, ÉLET/KÉP címmel.
Jankovics Marcell kiállítása az apszisban és annak egyik mellékterében kapott helyet. Ez Jankovics Marcell grafikai, animációs- és könyvművészetét, történelmi, irodalmi ihletésű alkotói munkásságát tekinti át, különös tekintettel Trianon centenáriumára. Kurátorai Fazakas Réka és Medve Mihály, a kiállítást szakmai tanácsaival Szemadám György segítette. A Jankovics Marcell kiállítás 2019. december 6. és 2020. február 2. között látogatható.

Kísérőprogram:
2019. december 8., vasárnap 16 óra
Jankovics Marcell nyitó tárlatvezetése
(A programon való részvételi szándékát kérjük, jelezze az eri.ildiko@mucsarnok.hu címen!)
* * *
Jankovics Marcell hihetetlenül szerteágazó munkásságát szinte lehetetlen egyetlen könyvben összefoglalni. Az MMA Kiadó most mégis megpróbálta. A karácsonyra megjelenő könyv a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett alkotó tevékenységének legfontosabb területeit, legérdekesebb részleteit és összefüggéseit igyekszik megragadni, bemutatni. Varga Zoltán filmtörténész írása az animációs filmes, vizuális művész portréját rajzolja meg: értő elemzése új dimenzióit nyitja meg a Sisyphus, a Prometheus vagy a Küzdők fémjelezte életműnek. Hoppál Mihály etnológus-folklorista esszéje pedig a közéleti embert, a népmesekutatót, a reneszánsz műveltségű gondolkodót méltatja, akinek nevéhez a Jelképtár című könyv mellett még számtalan érdekes és progresszív mű kapcsolódik. Az MMA Kiadó gazdagon illusztrált, impozáns albuma részint jól ismert, részint korábban még nem közölt képekkel kelti életre Jankovics Marcell páratlanul sokszínű életművét. A kiállításhoz időzítve a Jankovics Marcell című könyv bemutatóját 2019. december 17-én tartja a Magyar Művészeti Akadémia és kiadója.
2019. december 5.  |  kiállítás műcsarnok jankovics marcell szemadám györgy képpraxisok