Jankovics Marcell temetése – Utolsó útjára kísérték a nemzet művészét

Számos barátja, tisztelője és pályatársa vett búcsút az életének 80. évében, május 29-én elhunyt Jankovics Marcelltől, néhai nemzet művészétől, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőtől, az MMA néhai tagjától és tiszteletbeli elnökétől 2021. június 22-én a budapesti Farkasréti temetőben. A közjogi méltóságok jelenlétében Szemadám György, mint jó barát búcsúzott, a Magyar Művészeti Akadémia nevében Vashegyi György búcsúztatta, és a ravatalnál búcsúbeszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is. A gyászszertartást Korzenszky Richárd OSB, a tihanyi bencés apátság emeritus perjele, az MMA tiszteletbeli tagja vezette, aki osztálytársként is emlékezett Jankovics Marcellre.

Szemadám György képzőművész, az MMA rendes tagja Jankovics Marcell barátai – mások mellett Péterfy László szobrászművész és Hoppál Mihály néprajztudós – nevében búcsúzott. Mint elmondta, Jankovics Marcell minden egyes filmjében rejtett önarcképet lát: „a szememben ő volt János vitéz, Sisyphus, a népmesék legkisebb királyfia, a Fehérlófia Fanyűvője és Az ember tragédiája Ádámja is".
Mint felidézte, több mint 40 éves barátságuk Jankovics Marcell-lel onnan eredt, hogy édesapjával egy munkahelyen dolgoztak. "Mindketten deklasszált elemeknek számítottak, apám akkorra már felverekedte magát a segédmunkáslétből, de Marcell akkor még az volt, mert bűnhődnie kellett felmenői soha el nem követett bűneiért, s gyerekként át kellett élnie a kitelepítésnek eufemizált rabszolgasorsba taszítottságot, meg a börtönbe zárt apa hiányát". Jankovics Marcell gimnáziumi éveit a pannonhalmi bencéseknél töltötte, "ami még tetézte is ezt a hátrányos helyzetet", hozzászokott hát a mindenkori árral szemben úszáshoz. Intelligenciája, tehetsége és nem mindennapi műveltsége mellett talán éppen a dac, a bizonyítani vágyás segítette abban, hogy a kitörési pontot jelentő művészpálya segítségével azzá az emberré legyen, aki lett jegyezte meg.
Szemadám György felidézte, már Jankovics Marcell halála napján, majd utána is rengetegen kondoleáltak nála, amiből látszott, hogy mennyien, még Szemadám György számára is meglepően sokan tartották számon őt barátjukként. Szemadám György gyászbeszédében idézett M. Tóth Éva, György Péter, Péterffy Zsófia és Bódi Ábel utóbbi hetekben megjelent nekrológjaiból is.
Szemadám György: Búcsú Jankovics Marcelltól


Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke búcsúbeszédében hangsúlyozta: emberfeletti alkotások létrehozója, felfoghatatlan nagyság távozott. Jankovics Marcell nem csupán hatalmas és kivételes, szinte páratlan gazdagságú életművet hozott létre, hanem művészete rendkívüli erejével teljes magyar generációkat nevelt a jóra, a szépre, az igazra, mindenekelőtt a múlt megismerésére, mély nemzetszeretete által.
Magyarságáról, Trianonról Jankovics Marcell ezt a vallomást tette: "az elszakított országrészeket tőlem nem tudták elszakítani, ahol magyarok élnek, az mind az én világom kiterjesztése" idézte Vashegyi György.
Jankovics Marcell 1993-tól vett részt az akkor még egyesületként működő Magyar Művészeti Akadémia munkájában. Többekkel együtt ő is küzdött azért, hogy az MMA elnyerhesse méltó helyét, majd a részben neki köszönhetően köztestületi rangra emelkedő MMA elnökségébe is beválasztották. "Az egész művészeti társadalmat magához vonzó akadémiát látott maga előtt" idézte fel Vashegyi György. Mint hozzáfűzte, Jankovics Marcell 2014 és 2020 között az MMA alelnökeként dolgozott, majd 2020-ban az akadémia tiszteletbeli elnöke lett.
Az MMA jelenlegi elnöke hangsúlyozta: Jankovics Marcell végtelenül erős, bátor, szinte emberfeletti módon széles látókörű, szuverén művész volt, "amihez nyúlt, színarannyá változott". Vashegyi György a "szinte felfoghatatlanul gazdag életműből" a két utolsó nagyobb vállalkozást emelte ki: Jankovics Marcell Trianon albumát és kiállítását, valamint Arany János Toldijának animációs filmes feldolgozását.
Vashegyi György MMA-elnök gyászbeszéde itt olvasható.


Jankovics Marcell küldetése az volt, hogy megmutassa, miért harcolunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök búcsúztatójában. A kormányfő beszédében kiemelte: "amikor eljött a mi időnk", hosszú évekig értetlenkedett és várta, hogy Jankovics Marcell visszavágjon azoknak, akik korábban kiszorították és félrelökték. Elégedetlenkedett és sürgette, hogy mire vár még, és évek kellettek, hogy megértse, hiába vár, mert Jankovics Marcellnek más küldetése volt magyarázta. Hangsúlyozta: az ő küldetése abban állt, hogy megmutassa, miért harcolunk, mit kell megvédenünk, hogy a harc "ne keményítse meg végzetesen a szívünket", és a legdurvább csatákban is emberek maradhassunk. Megmutatta, hogy nem a legyőzendő ellenfél számít, hanem azok, akikért és amiért valóban harcolunk; figyelmeztetett, hogy hiába aratjuk sorban a győzelmeket, ha nem vigyázunk, a kultúránk örökre eltűnik.
Jankovics Marcell az egyik utolsó polihisztor volt, akit a földünk a hátán hordott, lenyűgöző életművet hagyott hátra mondta Orbán Viktor, kiemelve, hogy mennyi minden fért bele a művész életébe, és hogy képes volt 23 évet áldozni Az ember tragédiájára. Az igazi ajándék, a valódi hőstett maga a végeredmény, hiszen olyan művet adott ki a kezéből, hogy a rászánt évek minden egyes napja és az érte folytatott küzdelem megérte tette hozzá a miniszterelnök.
Kiemelte még, hogy Jankovics Marcell számára magyarnak lenni, magyar nyelven beszélni nem állapotot, hanem rangot jelentett. Hitte, hogy a magyar kultúra joggal tart igényt a világ figyelmére, és eszébe sem jutott, hogy a nyugati világ ízlésére átcsomagolva tegye emészthetővé.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megszületni és meghalni is nehéz, jól meghalni különösen az, de a keresztényeknek segítségükre siet az Úristen, aki összeköti a termékeny, dolgos életet a jó halállal. Ha teljesítjük a küldetésünket, megkímél attól, hogy az életet hiábavalóságnak tartsuk, a halált megsemmisülésként rettegjük. Ha sikerül megtanulni, amit lehet, megalkotni, amire képes vagy és visszaadni mindent, amit kaptál, jó halálod lesz fogalmazott a miniszterelnök.
Orbán Viktor gyászbeszéde teljes egészében itt olvasható.


Az ima és a koporsó felszentelése után, a sírhoz vezető úton a koporsót Sipos Mihály Kossuth-díjas népzenész, akadémikus hegedűn és felesége, Kardos Mária pedig ütőgardonon játszott gyimesi keservesével kísérték.
A temetésen részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán és Réthelyi Miklós, valamint Jankovics Marcell számtalan művésztársa, barátja és tisztelője, az MMA tisztségviselői, akadémikusai.
Korzenszky Richárd atya temetési beszéde itt olvasható.


Jankovics Marcell búcsúztatóját kedden délután az M5 kulturális csatorna élőben közvetítette. A búcsúztatást megelőzően, remekműveivel emlékeztek a közmédia Csoóri Sándor-életműdíjával is kitüntetett művészre. Az M5 csatorna a Gusztáv két arcát, a Magyar népmesék egyik darabját, az Arcmás Imagót, valamint A keresztesek Magyarországon című animációt adta, továbbá az Oscar-díjra jelölt Sisyphust is láthatták a nézők.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke május 29-én, életének 80. évében hunyt el.

2021. június 22.  |  jankovics marcell szemadám györgy vashegyi györgy temetés