Nagy János (1935–2021)

Elhunyt Nagy János szobrászművész

Életének 86. évében, hosszan tartó betegség után tegnap elhunyt Nagy János felvidéki szobrász- és éremművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki egy erős szálakkal a klasszikus hagyományokhoz kötődő, de sokrétű, összetett szobrászi életművet hagyott hátra. Nagy János a szobrászat minden ágazatában aktívan tevékenykedő művész volt: monumentális kompozíciók, középméretű, kiállítási plasztikák, kisplasztikák, érmek és plakettek egyaránt készültek műhelyében. Nagy Jánost a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti, temetéséről Tata Város Önkormányzata gondoskodik. | A gyászjelentés itt olvasható.
Nagy János szobrászművész 1935. június 17-én született Rákosszentmihályon. Középiskolai tanulmányait Révkomáromban végezte, 1954-ben érettségizett. Művészeti tanulmányait a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán végezte, ahol mestere Fraňo Štefunko és Rudolf Pribiš volt. 
1965 és 1972 között Révkomáromban, 1972 és 1980 között Helembán, 1981 és 1984 között Almáson, 1984-től Hetényben, majd ismét Helembán élt, 2015 óta Tatán lakott.
1961 és 1966 között a besztercebányai, 1968 és 1971 között a nyitrai Tanárképző Főiskola tanára volt.
1961 óta kiállító művész. Rendszeres résztvevője volt a csehszlovákiai, majd szlovákiai, valamint a magyarországi csoportos művészeti kiállításoknak. 1967 óta számos önálló kiállítást mutatott be szlovákiai és magyarországi települések kiállítótermeiben, galériáiban. Szerepelt az Europa 24 csoport tárlatain, valamint az éremművészek nemzetközi szervezete, a FIDEM európai városokban rendezett biennáléin.
Munkássága felöleli a szobrászat megannyi ágazatát és műformáját: készít kisplasztikákat és monumentális kompozíciókat, térbe állított körplasztikákat és domborműveket, jelentős éremművészeti tevékenysége. Megmunkált fát, faragott követ, öntött bronzot és hajlított-hegesztett rézlemezt. Sokszínű az életmű műfajilag is: a hagyományos portré, a természetelvű szemlélettel megragadott egyedülálló figura és csoportábrázolás ugyanúgy az oeuvre szerves része, mint az erőteljes stilizációval élő és az absztrakt kompozíció. A kiállításokon való szereplések mellett számos megbízást teljesített: Csehszlovákiában majd Szlovákiában és Magyarországon több emlékművét, emlékszobrát, domborműves emléktábláját állították fel, illetve helyeztek el köztéren, illetve közösségi rendeltetésű épületekben.

Munkásságát elismerték Esterházy János- és Szervátiusz Jenő-díjjal, 2000-ben a Magyar Köztársaság Elnökének aranyérmét, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2002-ben a Szlovák Köztársaság Aranyplakettjét kapta meg, 2003-ban a Posonium Irodalmi és Művészeti Életműdíjat Szlovákiában. Tata Város díszpolgára.

Nagy János szobrászművész földi maradványait 2021. április 10-én, szombaton 11 órakor Tatán, az Almási úti temetőben helyezik örök nyugalomra. Őt a Magyar Művészeti Akadémia és Tata Város Önkormányzata saját halottjának tekinti, s a lelki üdvéért a másnap 18 órától a tóvárosi kapucinus templomban megtartandó szentmisén is lehet imádkozni.
Molnár Imre történész emlékezése

Szemadám György: Nagy János búcsúztatására
2021. március 19.  |  nagy jános gyászhír