Elhunyt Hámori József

89 éves korában elhunyt dr. Hámori József Széchenyi-díjas biológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia Társadalmi Tanácsadó Testületének tagja. Hámori József 1992–1994 között a Janus Pannonius Tudományegyetem rektora, 1993–1994-ben a Magyar Rektori Konferencia elnöke, 1998–1999 között nemzeti kulturális örökség miniszter, 2002–2008 között az MTA alelnöke volt.
Hámori József munkássága az agyi idegek kutatása területén vált jelentőssé. Az idegrendszer és az idegelemek közötti kapcsolatok funkciós szerkezetének neves kutatója volt. Először Szentágothai János tanítványaként dolgozott az anatómiai kutatásokon, és mellette kezdett az aggyal foglalkozni. Szentágothai volt az is, aki a kultúrára, azon belül különösen az irodalomra és a képzőművészetre felhívta a figyelmét. A zene is meghatározó volt gyermekkora óta: a családjában szinte mindenki zenélt. Hámori József számos alkalommal megvallotta, hogy a kultúra és a tudomány mélyen összefüggő, egymás nélkül nem létező terület. Ezt közéleti szerepvállalásaival, előadásaival is képviselte.
Hámori József több hazai egyetemen tanított, az ELTE díszdoktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusa volt, felvették a londoni Európai Akadémia (Academia Europaea), és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjai sorába. Többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének birtokosa, Budapest díszpolgára.
Hámori József 2020. október 8-tól volt tagja az MMA Társadalmi Tanácsadó Testületének.