Handó Tünde és Vashegyi György

Együttműködés az MMA és az OBH között

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kétoldalú együttműködési megállapodást kötött. A Magyar Művészeti Akadémia irodaházában április 29-én a köztestület részéről Vashegyi György, az MMA elnöke, míg az Országos Bírósági Hivatal részéről dr. Handó Tünde, az OBH elnöke látták el kézjegyükkel a megállapodást rögzítő dokumentumot – dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, valamint dr. Osztovits András Mihály, a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) igazgatója jelenlétében.
A dokumentum aláírásakor Handó Tünde megjegyezte: ha a jog és a művészet kapcsolatáról beszélünk, akkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a jog maga is művészet. Mint kiemelte, a bírói karban megtalálhatók olyan tagok, akik egyszerre voltak művészek és bírók is. Ma is többen vannak, akik festenek, írnak, zenélnek. A bírók számára fontos a művészetekhez való kapcsolódás, ebben nyújt segítséget az MMA azzal, hogy hetente neves művészeket vagy kulturális szereplőket mutat be.
Vashegyi György egyetértve azzal, hogy a jogban mennyi művészet van azt emelte ki, hogy a művészetben erősen jelen van a törvény. Minden művész addig szabad, amíg saját művészete törvényeinek megfelelően alkot fogalmazott, hangsúlyozva, hogy különleges öröm számukra a hosszú távra tervezett együttműködés a két intézmény között.

Az együttműködés megkötése illeszkedik abba a sorba, melyben a Magyar Művészeti Akadémia – közfeladatának megfelelően – partnerségi viszony kialakítását keresi országos szervezetekkel a kultúra, s azon belül a művészet területén; így korábban együttműködési megállapodást írtunk alá a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal, a Helyi Televíziók Országos Egyesületével vagy a Magyar Bor Akadémiával.
Az előzményekről: 2019 márciusában az MMA támogatásával elindult a Kulturális estek az Igazságügyi Akadémián elnevezésű programsorozat. Az estek ötlete és a kezdeményezés dr. Osztovits Andráshoz, valamint Kucsera Tamás Gergelyhez fűzödik. Az OBH szervezeti egységeként működő MIA nemcsak korszerű képzési és konferenciaközpont, hanem művészeti, kulturális tér is egyben. A MIA klubjában személyes beszélgetéseken a jog és a művészet képviselői kerülhetnek közelebb egymáshoz, a résztvevők bepillantást nyerhetnek a Kurucz Éva újságíró meghívására érkező művészek, kulturális szereplők tevékenységébe. Ahogy a rendezvénysorozat alcíme, Ismeretlen ismerősök – a magyar kultúra jeles képviselői, ahogy ritkán látjuk őket is utal rá, a heti rendszerességgel megtartott esteken ismert és elismert művészekkel folytat beszélgetést az est háziasszonya kultúráról, művészetről, művészi hitvallásról, aktuális alkotói feladatokról, megismertetve a közönséggel a magyar művészet jelenkori érdekességeit, nézőpontjait, feladatait. A portrébeszélgetéseket zenei, irodalmi vagy képzőművészeti alkotás színesíti, olyan alkotókat is vendégül látva, mint Jankovics Marcell, Marton Éva; Kiss B. Atilla, Oberfrank Pál, Cseke Péter és Vidnyánszky Attila színházigazgatók, az Akadémia elnöke, Vashegyi György és még sokan mások.
A megállapodás célja a kiemelkedő kulturális értékek felmutatása, s a magas művészi minőséget képviselő programok további közös megvalósítása.