Az MMA delegációjának látogatása Alsó-Ausztriában

A Magyar Művészeti Akadémia Elfolyó időVerstrichene Zeit című képzőművészeti tárlata 2019. július 5-én indult európai körútjára. A 30 éve szabadon emlékévhez kapcsolódó, az 1989-es nyugati határnyitás történelmi eseményét megidéző, utazó kiállítássá avanzsált összeállítás Passau, Stuttgart, Berlin, Róma, Strasbourg és Budapest után az alsó-ausztriai Weitra kastélyában került bemutatásra 2021. május elsején, melynek záró ünnepségét október 27-én tartották az MMA delegációjának részvételével.
A finisszázs előtt diplomáciai találkozó jött létre Kremsben, ahol Vashegyi György, az MMA elnöke megbeszélést folytatott a Magyar Művészeti Akadémia jövőbeni osztrák együttműködési lehetőségeiről Bárány Anzelm úrral, a Collegium Hungaricum Bécs igazgatójával, Beniczkyné Kozlik Erika első tanácsossal a bécsi Magyar Nagykövetség képviseletében, valamint Katka Krejcovával, az Alsó-ausztriai tartományi kormányhivatal művészeti és kulturális részlegének munkatársával. A találkozót a kremsi Landesgalerie-ben tatották, mely Alsó-Ausztria 2019-ben átadott új gyűjteményes kiállítóhelye. A munkaebédet követően a küldöttség részt vett egy vezetett galériatúrán is, Vashegyi György MMA-elnök pedig rövid interjút adott az osztrák közszolgálati rádiónak (ORF) az MMA utazó kiállításáról.
Az Elfolyó idő – Verstrichene Zeit című tárlat finisszázsát délután 5 órakor tartották a weitrai kastélyban, ahol a teljes magyar küldöttség képviseltette magát. A záróünnepséget az osztrák kiállítás szervezője, Thomas Samhaber moderálta, melyen beszédet mondott Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria kormányzójának képviseletében Margit Göll asszony, Patrik Payr úr, Weitra polgármestere, illetve Hermann Dikowitsch úr, Alsó-Ausztria tartományi kormányhivatalának művészeti és kulturális részlegéért felelős vezetője. A beszédeket követően egy közös kiállítástúrára is lehetőség nyílt, az esemény záróakkordjaként pedig Vashegyi György beszédét hallgathatták meg a jelenlévők. A weitrai kiállítás nagy sikert aratott, több mint 6000 látogató tekintette meg az MMA tárlatát az elmúlt hónapok folyamán, a változó járványügyi helyzet ellenére is.

Az MMA delegációjának hivatalos látogatása az alsó-ausztriai Kremsben és részvétele az Elfolyó idő – Verstrichene Zeit című kiállítás finisszázsán Weitrában