Mécs Károly, a nemzet művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja (b2), miután átvette a Kossuth-nagydíjat Áder János köztársasági elnöktől (b), az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j). A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adták át. (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Állami kitüntetéseket adtak át az Országházban

A járvány miatt számos állami kitüntetést március 15., a 48–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepén, 2021. augusztus 20-án adtak át az Országházban. Magyarország köztársasági elnöke, Áder János a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrendek átadásán úgy fogalmazott: „A világjárvány idején a kultúra, a tudomány eredményei, a művészet, a kutatók munkája mutatta meg, hogy nem vesztettük el a jövő formálásának képességét." A Magyar Művészeti Akadémia tagjai közül is többen részesültek valamelyik elismerésben. Mécs Károly Kossuth-nagydíjat, Dávid Katalin Széchenyi-nagydíjat kapott. A díjazottak névsora már korábban is ismert volt, az MMA díjazottainak névsora itt olvasható.

2021. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen a Sándor-palota Tükörtermében Áder János köztársasági elnök átadta a legmagasabb állami elismerést, a Magyar Szent István-rendet. Az elismerést idén dr. Lovász László Abel-díjas, Széchenyi-nagydíjas és állami díjas matematikus, a Magyar Corvin-lánc birtokosa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és korábbi elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritusz professzora és dr. Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas és Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, agykutató, a Magyar Corvin-lánc birtokosa, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és korábbi elnöke, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet professor emeritusa, a Magyar Művészeti Akadémia Tanácsadó Testületének tagja kapta.