Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Áder János fogadta az MMA új és leköszönő elnökét

Áder János köztársasági elnök október 30-án fogadta Vashegyi Györgyöt és Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új és leköszönő elnökét Budapesten, a Sándor-palotában. A bemutatkozó látogatáson részt vett dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára is.
Prof. em. Fekete György Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész 2011 óta áll az MMA élén. Az elnöki tisztséget Vashegyi György 2017. november 5-től veszi át. A leköszönő elnök ezután a tiszteletbeli elnök címet viselheti.
A Magyar Művészeti Akadémiáról szóló 2011. évi CIX. törvény szerint az MMA elnökét a magyar állampolgárságú rendes tagok közül három évre a közgyűlés választja; őt tisztségében a köztársasági elnök megerősíti. Az elnök legfeljebb egy alkalommal újraválasztható.
A találkozó után került sor a Sándor-palotában az Arany János Emlékbizottság ülésére, a bizottság munkájában az MMA elnökeként Vashegyi György veszi át Fekete György helyét.
Áder János A köztársasági elnök 405/2017. (X. 31.) KE határozatával az Alaptörvény 9. cikk (3) bekezdés l) pontja, valamint a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló 2011. évi CIX. törvény 22. § (1) bekezdése alapján – a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésének 29/2017. (10. 10.) számú határozatára tekintettel – megerősítette a Magyar Művészeti Akadémia elnöki tisztségében Vashegyi Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját. A határozat a Magyar Közlöny 2017. évi 175. számában kihirdetésre került.