A magyar animáció Teheránban

2019. március 3-tól 7-ig immár 11. alkalommal rendezik meg – biennálé jelleggel – a Teheráni Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, amelyre zsűritagként meghívást kapott Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm ügyvezető igazgatója, az MMA nem akadémikus tagja. Az ő kezdeményezésére, majd a Fesztivál meghívására még további együttműködő partnerek is kapcsolódtak a programhoz, így az iráni Fesztiválra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, a Kecskemétfilm, valamint a Magyar Művészeti Akadémia közös delegációval érkezik.
Az MMA a magyar animáció történetét bemutató roll-upok, valamint a Hunimation katalógus perzsa (fárszi) nyelvre történő fordításával járul hozzá a magyar megjelenéshez.
A Fesztivállal párhuzamosan rendezik a Teheráni Animációs Vásárt is. A rendezvényen nemzetközi művészeti és filmszakmai intézmények képviselői vesznek részt. Dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár az „Animáció társadalmi és kulturális hatásai"-ról tart majd előadást, míg akadémikusunk, Orosz István a „A grafikától az animációs művészetig" címmel szólal fel és tart work-shopot az érdeklődő közönségnek.
A hivatalos programban szereplő további előadások:
• Kollarik Tamás – A magyar animációs piac, rövid magyar animációtörténeti bevezetővel
• Kollarik Tamás – A magyar animációs gazdaság bemutatása, esettanulmányokon keresztül
• Ocskó György – A magyar korhatár-besorolási rendszer.
 
A Fesztiválon való részvétel mellett még számos formális és informális találkozóra, bemutatkozásra kerül sor társintézményekkel, akadémiákkal, egyetemekkel, amelyeket a Magyar Művészeti Akadémia képviselői a MOME-val és az NMHH Médiatanácsával közösen látogatnak meg, a jövőbeni együttműködés reményében.
Az Animációs Fesztivál programjába egy 2×45 perces magyar animációs filmblokkot is beillesztettek, olyan alkotásokból, melyek a Magyar Média Mecenatúra program keretében valósultak meg. A filmválogatást Varsányi Ferenc, az MMA köztestületi tagja készítette.
 
Az előzményekhez hozzátartozik még, hogy az MMA alelnökének, Jankovics Marcellnek, 1975-ben a Sisyphus című filmje a Teheráni Gyermekfilmfesztivál, Kritikusok díját, a Gyermekzsűri díját, valamint a Teheráni Egyetem díját egyaránt elnyerte.
2007-ben pedig a Magyar népmesék sorozat epizódja – A víz tündére –, az ugyancsak Jankovics Marcellhez, valamint Mikulás Ferenchez kötődő alkotás is részt vett a Teheráni Nemzetközi Animációs Fesztiválon, legutóbb pedig 2013-ban a Lázár Ervin meséjéből a Kecskemétfilm stúdióban készült A Négyszögletű Kerek Erdő-sorozat Vacskamati virága című epizódját díjazták a fesztiválon.
A 11. Teheráni Nemzetközi Animációs Fesztiválon való részvételünkön együttműködő partnerünk a Külgazdasági és Külügyminisztérium Teheráni Magyar Nagykövetsége.