Hangjegyek a ládafiából

Interjú Balassa Sándorral


Balassa Sándor január 20-án ünnepelte 85. születésnapját. Ebből az alkalomból a Makovecz utcában is köszöntötték barátai és pályatársai a zeneszerzőt, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapító tagját, aki ideje nagy részét ma is komponálással tölti, és akinek zongorára, csembalóra, hárfára és cimbalomra írt munkáit az elmúlt években Kassai István zongoraművész, az MMA rendes tagja játszotta lemezre. A Pesti Vigadóban december elején a Zeneművészeti Tagozat szervezésében hangversenytermi bemutatót is tartottak műveiből. Balassa Sándor zeneszerzőt kérdeztük...
30 يناير, 2020

Bartók 70 emlékhangverseny

A Magyar Művészeti Akadémia emlékhangversennyel tiszteleg Bartók Béla előtt, a zeneszerző halálának 70. évfordulóján a Pesti Vigadóban. Bartók Béla 1945. szeptember 26-án hunyt el, New Yorkban. A Bartók-esten a zeneszerző legszebb művei csendülnek fel. A Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám, valamint Záborszky Kálmán vezényli.

10 سبتمبر, 2015

Kitüntetéseket adtak át az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Kollár Éva karnagy
 

„Ott vannak, ahol tenni kell valamit, jelenlétükkel változik, jobbra fordul a világ" – méltatta az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából kitüntetetteket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a díjak szerdai átadásán a Pesti Vigadóban. Az ünnepségen Balog Zoltán átadta a Magyar Érdemrendeket, a Magyar Érdemkereszteket és Hoppál Péter kulturális államtitkárral együtt a miniszteri szakmai díjakat. 

19 أغسطس, 2015

Újra bemutatták Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című művét a Pesti Vigadóban

Napra pontosan százötven évvel az ősbemutató után, augusztus 15-én ismét bemutatták Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című művét a Pesti Vigadóban. Az előadás végén felállva, vastapssal ünnepelte a közönség a közreműködő művészeket. A produkció több fővárosi és vidéki helyszínen is látható volt.

18 أغسطس, 2015

Egy zeneóriás hitvallása és imája

Beszélgetés Marton Évával a Szent Erzsébet legendája című oratóriumról             

Liszt Ferenc két és fél órás oratóriumát, a Szent Erzsébet legendáját pontosan 150 évvel ezelőtt, 1865. augusztus 15-én mutatták be a Vigadóban. A műről és vele kapcsolatos rekonstrukciós munkálatokról kérdeztük Marton Évát, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagját.

13 أغسطس, 2015

Török fiatalok hangversenye a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával adott koncertet 2015. augusztus 8-án este a Török Nemzeti Ifjúsági Filharmonikus Zenekar a Pesti Vigadóban. A 2007-ben alapított közel száztagú együttes 16–22 év közötti fitalokból áll, és számos nagysikerű hangversenyt tudhat a háta mögött Európa-szerte.

10 أغسطس, 2015
الأول آخر