Fotó: OPH

Miniszteri elismerés három zeneművésznek

Az emberi erőforrások minisztere három jeles zeneművésznek, Tóth Péternek, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának, a Zeneművészeti Tagozat vezetőjének, Gyöngyösi Leventének és Balatoni Sándornak kiemelkedő szakmai teljesítményéért elismerő oklevelet adományozott, melyet dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adott át 2017. november 28-án Budapesten.
„Büszkék lehetünk arra, hogy kórusművészetünk, miközben népzenei hagyományunk tiszta forrásából kisarjadzott bartóki, kodályi örökségünket gondozza, aközben a fiatal, kortárs szerzők teljesítménye is a nemzetközi élmezőnybe tartozik" – emelte ki köszöntő beszédében Hoppál Péter.
 
Tóth Péter 1965-ben született Budapesten. 1990-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Petrovics Emil osztályába járt. A 90-es években számos kísérőzenét írt színházi produkcióihoz, és több évig dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet tanszékének tanszékvezetője. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken. 2007-ben Erkel-díjat, 2009-ben KÓTA díjat, 2013-ban Bartók–Pásztory Ditta-díjat kapott. Az MMMA tagja.
 
Gyöngyösi Levente 1975-ben született Kolozsváron. 1999-ben kiváló minősítéssel diplomázott a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán. Ugyanezen évben debütált a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekarban, melynek máig tagja. A diploma megszerzése óta folyamatosan komponál, műveit itthon és külföldön egyaránt előadják. Fontos munkái közül kiemelkedik a Gólyakalifa című opera. 2012 óta a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar rezidens zeneszerzője. Munkásságát Erkel Ferenc-díjjal (2005), Talentum Művészeti Díjjal (2008), Artisjus Díjjal (2008), Márciusi Ifjak Díjjal (2009), Bartók–Pásztory-díjjal (2009), valamint Istvánffy Benedek-díjjal (2012, 2014) ismerték el.
 
Balatoni Sándor 1983-ban született Pécsett. Középiskolásként zongorázni és orgonálni, később a pécsi Konzervatóriumban zeneszerzést tanult. 2008-ban egyházzenész oklevelet szerzett. 2010-ben summa cum laude diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen karvezetőként dr. Kamp Salamon és dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy növendékeként. 2011-ben köztársasági ösztöndíjasként diplomázott orgonaművészként a Pécsi Tudományegyetemen. 2000 óta a pécsi Jézus Szíve templom orgonistája és karnagya, az Eck Imre Művészeti Iskola tanára. 2009 óta a Pécsi Tudományegyetemen is tanít. 2008 óta a Pannon Filharmonikusok és lemezfelvételek rendszeres közreműködője. 2004-ben megnyerte a Zsámbéki Országos orgonaverseny I. díját. A VII. és a VIII. salgótarjáni országos orgonaversenyen különdíjat nyert 2004-ben és 2007-ben. 2009-ben elnyerte a Magyar Jezsuita Rendtartomány kórusmű-pályázatának különdíját. Műveit bemutatták szerte a világon. 2011-ben orgonajátékával elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem Nívódíját. 2012-ben Junior Prima díjat nyert. Repertoárján kiemelt helyet kapnak Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Lisznyay-Szabó Gábor orgonaművei.
 
A három zeneművész nemrégiben az Európai Kóruszeneszerzői Díjat is átvehette, miután 16 európai országból beküldött 51 kóruszenei szerzemény között az ő alkotásaikat tartotta a legjobbaknak a nemzetközi zsűri.
A 2017–18-as évadban harmadik alkalommal megrendezett versenyre az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat mintegy 40 országban működő tagszervezetei küldhettek be 3-3 pályaművet. Acappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott Balatoni Sándornak Cantate Domino, illetve Tóth Péternek Mesedoboz című darabjáért. Hangszerkíséretes kategóriában Gyöngyösi Levente Jubilate Deo című darabja volt a legjobb.
A 300 eurós díjazásban részesült nyertes pályaműveket a jövő nyári Europa Cantat fesztiválon mutatják majd be. A 2015-ös pécsi Europa Cantat után a 2018-as fesztivál megrendezésének jogát az észt főváros, Tallinn nyerte.
29 نوفمبر, 2017  |  tóth péter díjak-elismerések