Emlékhangverseny Járdányi Pál zeneszerző tiszteletére
Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad
2017. szeptember 27. | 19.30
» » »
Budapesti Vonósok

Járdányi Pál emlékére

A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán rendez hangversenyt szeptember 27-én 19.30 órakor a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata a fél évszázada fiatalon elhunyt Járdányi Pálra (1920–1966) emlékezve. Az est folyamán a zeneszerző négy művét szólaltatják meg a Botvay Károly vezette Budapesti Vonósok, Szabadi Vilmos (hegedű) és Járdányi Gergely (nagybőgő) közreműködésével. Járdányi Pál zeneszerző, zenepedagógus, népzenekutató is volt, Bartók és Kodály mellett számára is a magyar népdalok világa vált művei elsőrendű inspirációjává; kórusokra, szimfonikus és kamarazenekarokra egyaránt írt népdalfeldolgozásokat.
A Magyar Művészeti Akadémia már a tavalyi évben, Járdányi halálának 50. évfordulóján megemlékezett munkásságáról: Bartók és Járdányi a társművészetek tükrében címmel kétnapos konferenciát, ezt követően pedig Bartók–Járdányi-emlékestet is rendezett a Pesti Vigadóban. A rendezvény ideje alatt ekkor kamaratárlat is nyílt a Vigadó 4. emeleti folyosóján, ahol Járdányi Pál hagyatékának darabjaiból is lehetett látni egy válogatást.
A mostani, ingyenes koncerten húszas éveiben írt és halála előtti években komponált darabokat is hallhat a közönség.
A húszévesen komponált Szimfonietta ritmikai játékai fiatalos lendületet sugároznak, dallaminvenciói már érett zenei gondolkodásról tanúskodnak.
A népi dallamokat földolgozó Székelyrapszódiát (1965) eredetileg kiszenekarra írta Járdányi. Most a mű nagybőgőre és vonósokra írt átirata szólal meg.
A kéttételes Hegedűversenyben (1964) a mély, izzó zeneiség az egykori Zahureczky-tanítvány hegedűtudásával ötvöződik.
A Concerto a Kétzongorás szonáta (1942) vonós-átirata. A szonátát, e rendkívül szuggesztív fiatalkori művét eredetileg ugyanis vonósnégyesre tervezte a szerző.

Műsor:

Szimfonietta vonószenekarra
Székely rapszódia nagybőgőre és vonószenekarra*
--
Concertino per violino e orchestra d'archi
Concerto per archi*
 
[* Járdányi Gergely átirata]
 
Budapesti Vonósok (Művészeti vezető: Botvay Károly, Koncertmester: Pilz János)
 
Közreműködik:
Szabadi Vilmos (hegedű),
Járdányi Gergely (nagybőgő)

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. 1982-ben a zenekar elnyerte a Belgrádi Nemzetközi Kamaraverseny díját. A Zenekar évente megrendezi a Nemzetközi Haydn Fesztivál-t Fertőd-Eszterházán, olyan neves hazai és külföldi művészek közreműködésével. A kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival, művészeivel koncertezik és rendszeresen fellép Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán koncerttermeiben is. Gyakori vendégei a nemzetközi zenei élet fesztiváljainak. A kamarazenekart a Bartók–Pásztori-díjjal, a Magyar Tudományos Akadémia Klub Művészeti díjával és Artisjus-díjjal tüntették ki.

Járdányi Gergely – Járdányi Pál fia – Liszt-díjas bőgőművész, főiskolai tanulmányai után a Bécsi Zeneakadémián Ludwig Streichernél tanult és diplomázott kitüntetéssel. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett doktori címet. Később II. Kerületért Díjjal, majd Budapestért Díjjal is kitüntették. Közreműködik első bőgősként különböző európai kamara- és szimfonikus zenekarokban. A koncertezés mellett pedagógiai és kutatói tevékenysége is jelentős. 2011-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanított, jelenleg a Vicenzai Konzervatórium nagybőgőtanára, mesterkurzusokat tart itthon és külföldön.

Szabadi Vilmos hegedűművész, kétszeres MIDEM, Príma, HUNGAROTON és Liszt-díjas előadóművész, a Liszt Ferenc Akadémia tanszakvezető egyetemi docense. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Halász Ferenc irányítása alatt végezte be és egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanított. Később Ruggiero Ricci, Végh Sándor és Fenyves Lóránt is mestere volt. Nemzetközi és hazai hegedűversenyek győztese, kimagasló díjazottja. 1999-ben megalakította a Wiener Belvedere Trio kamaraegyüttesét. Hangszere egy cremonai mesterhegedű – Laurentius Storionitól, 1778-ból, a Magyar Állam kollekciójából való.