Forrás: fili.hu

Harmincöt éves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

A Haáz Sándor zenetanár, az MMA rendes tagja vezette Szentegyházi Gyermekfilharmónia a pünkösdi ünnepek alatt négynapos hangverseny-sorozatot tart Székelyudvarhelyen és Szentegyházán. Az eseményen részt vesz dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, aki a gyermekkórus részére a magyar zenekultúra őrzése és ápolása érdekében tett erőfeszítések elismeréseként az MMA elismerő oklevelét adja át.
A szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban megrendezendő előadáson 2017. június 2-án a kórus dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke tiszteletére énekel, az eseményen részt vesz Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke.
Az előadáson egyházi énekek és magyar népdalfeldolgozások mellett a kanadai nyári turnéra készülve angol dalok is felcsendülnek.
A kórus
Haáz Sándor tanár úr, a Fili karnagya es vezetője. Nevüket 1983-ban kapták, de igazi születésnapjuk egy évvel korábbra tehető, amikor az 1982-es tanévzáró ünnepségre Haáz Sándor az iskolai kórusnak és hangszeres diákoknak betanított négy dalt, amelyet a kórus és a zenekar együtt adott elő. Ez a műsor nagy sikert aratott, és számos kedvező visszajelzést kaptak. Nyilvánvaló volt a folytatás. A 140 fős együttest székelyruhás gyermekkórus és amatőr fúvós, vonós zenekar alkotja.
A Gyermekfilharmónia rendszeresen szerepel Erdély kis- és nagy városaiban, mostanra már több mint 1000 fellépést tartanak számon. Az 1990-es első anyaországi kiszállásuk óta évente kétszer, nyáron és télen külföldi, főleg anyaországbeli hangversenykörútra is utaznak. Ezeken a turnékon a gyermekek útinaplót vezetnek. A tagoknak saját jelvényük, nyakkendőjük, egyenruhájuk van. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.
A Fili repertoárja rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. Minden év decemberben gyertyafényes karácsonyi hangversenyeket tart a székelyruhás együttes.
A Gyermekfilharmónia elsődleges feladata a hagyományőrzés. Emellett olyan nem titkolt céljuk is van, hogy a muzsikaszó, az éneklés, népdalok erejét felhasználva közösséget próbáljanak teremteni. Ezzel természetesen mód nyílik arra, hogy egy kicsit a magyarságot, a magyar kultúrát is óvják a Hargita lábánál. Ennek érdekében szervezik évi rendszerességgel a Homoródmenti népdalvetélkedőt, a bútorfestő tábort, valamint a prímásképző táncháztábort is. A már említett festett bútorok es a rendezvények a régi falu szellemét idézik székhelyükön, a Múzeum Szállóban, mely mára szellemi műhellyé nőtte ki magát.
A Gyermekfilharmónia minden évben a szentegyházi huszárokkal közösen lép fel az Őszi Hadjáratok eseménysorozaton. Az 1848-as toborzókörútra emlékező rendezvény fényét emelik a huszárdalok, korabeli katonaénekek.
Kiemelkedő fellépéseik között tartják számon a törökországi, brüsszeli körútjaikat. Emellett a parlamenti koncertjeik, a debreceni virágkarnevál, marosvásárhelyi Kultúrpalota, Uránia Filmszínház, valamint Magyarország legszebb székesegyházaiban való fellepéseik életre szóló élmények. Számukra egyaránt nagy megtiszteltetés bemutatkozni szórványban, eldugott falvacskákban is.
A Fili munkáját két alapítvány támogatja, pályázatokból, valamint turisztikai vállalkozásukból gyűjtik a pénzt a kiszállásaikra, rendezvényeikre.

Forrás: fili.hu
01 يونيو, 2017  |  kucsera tamás gergely haáz sándor