Szabados Árpád (1944–2017) ▪ fotó: Lugosi Lugo László / MMA

Elhunyt Szabados Árpád festő- és grafikusművész

73 éves korában 2017. június 13-án elhunyt Szabados Árpád Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Több egyetemen is tanított, alapítója volt a Magyar Nemzeti Galéria GYIK Műhelyének, képzőművészeti sorozatai a Magyar Televízióban futottak. Az Indiana Egyetem tiszteletbeli professzora, a Magyar Képzőművészeti Egyetem professor és rector emeritusa volt. Közel 90 egyéni kiállítása volt és 300 nemzetközi és hazai kiállításon vett részt. Szabados Árpádot a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.
60-as évek végén induló munkásságába integrálódtak a modern művészeti áramlatok eredményei, első szakaszába az expresszív, majd szürrealisztikus elemek, a mellérendelő, osztott kompozíció, a gyermekrajzok, később a koncept művészet hatására a különböző fotótechnikák. A 80-as évek első felétől a falfirkák és a gyerekrajzok formavilágát ötvözi a new wave színes gesztusaival.
„A tenger sem tudta, tudja lemosni a talpamra tapadt itthoni földet. A világnak ebben a szögletében vagyok itthon és ebből a nézőpontból látok." (Szabados Árpád)
Szabados Árpád 1944. március 18-án született Szegeden. 1968-ban fejezte be tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ezt követően, képzőművészeti pályájának kezdetén, a technikai, mesterségbeli tökéletesség mellett a személyes kifejezés új lehetőségei érdekelték. Analitikus rajzok sokasága született ebben az időszakban. Elvont fogalmakat, napi eseményeket, különféle érzéseket és anyagokat, a közvetlen környezetében élő embereket, általános emberi vonásokat és viszonyokat elemzett ekkor.
1976-tól 1984-ig tartó művészeti korszakában a konceptuális művészet eszköztárát is beemelte művészetébe, anyagtalan, megfoghatatlan dolgokat, érzelmi, érzéki jelenségeket vizsgált és a szellemi-, lelki állapotok megélésének folyamatát kívánta megérteni. 1976-ban művészetét Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el.
Ebben az időszakban, 1975 és 1988 között a Magyar Nemzeti Galéria GYIK-műhelyének vezetője, 1970–1984 között pedig a Mozgó Világ képzőművészeti szerkesztője volt.
Képzőművészeti műsor sorozatokat is készített gyerekek számára a Magyar Televízióban. (Önálló műsorai: Varázsolló, Játék a GYIK Műhelyben, 7 színvilág.)
Következő alkotói időszakában a kifejezési eszközök szuverén alkalmazása, az improvizatív képépítés, a képi szövet organikus átérzékenyítése jellemezte műveit.
Életművének fontos területe az oktatás – több mint 40 éves tanári, művészetnevelő és oktatásszervező tevékenysége. 1984 és 2002 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola (2001-től Egyetem) tanára, 1995 és 2002 között pedig rektora volt. Nevéhez fűződik az egyetem oktatási rendjének és a Doktori Iskola programjának kidolgozása. Hazai oktatói tevékenysége mellett az Indiana Egyetem (USA) tiszteletbeli professzora is volt.
1990-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lett.
1992 és 1996 között több új sorozatot rajzolt, ebben a rövid alkotói periódusban végképp megszabadult minden ábrázolási és történetmesélési kényszertől. Bár nyelvezete figuratív maradt, innentől kezdve egyetlen testmozdulat, sőt, test-részlet elég volt számára, hogy érvényes világot teremtsen vele.
A 2000-es évektől rajzain és képein az embert, a madarat, a növényeket, a szimmetrikus ornamentummá formált egyéni motívumkincset intenzív érzéki-szellemi kapcsolatrendszerbe helyezi. Az elemek megváltoztathatóak, egyik a másikba alakulhat, saját karakterét is megtartva a másikká lényegülhet át.
 
Szabados Árpád képzőművészeti pályája során közel kilencven egyéni kiállítása volt és háromszáz nemzetközi és hazai kiállításon vett részt. Több mint harminc szakmai díjat nyert.
2002-ben Szalay Lajos-díjat kapott, 2010-ben professor emeritus lett, 2016-tól pedig rector emeritus.
2013-ban választották a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjává, idén pedig elnyerte a Gyarmathy Tihamér-díjat.
Utolsó kiállítása 2017. június 1-jén nyílt meg és június 18-ig látogatható Szegeden, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Szabados Árpádról nemrég portréfilm készült a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából, melyet a köztelevízióban fognak bemutatni.




Szabados Árpád búcsúztatója 2017. július 11-én kedden 17.00 órakor lesz a Magyar Nemzeti Galéria B. Épület I. emeleti nagytermében. Cím: 1014 Budapest, Szent György tér 2. A család mindenkit arra kér, hogy világos öltözetben jöjjön és hozzon egy szál fehér virágot.
14 يونيو, 2017  |  szabados árpád gyászhír