A Magyar Festészet Napja a Vigadóban

A Magyar Festészet Napját immár XIV. alkalommal rendezték meg országosan és Budapesten egyaránt. A Szent Lukács naphoz, vagyis október 18-ához szorosan kötődő programsorozat célja a magyar kortárs festészet alkotóinak és különböző irányzatainak bemutatása és minél szélesebb közönséghez való eljuttatása.

A Festészet Napja kiemelt kiállításai generációs bontásban, különböző helyszíneken láthatók. A Vigadó ad otthont a Doyenek kiállításának, azaz a 70 év fölötti hazai festőművészeknek. A kiállításon bemutatott alkotók markáns hatást gyakoroltak az elkövetkező generációk képzőművészeire és egyfajta iskolateremtő, követendő példaként járnak elől.

A Festészet Napja rendezvénysorozat kiállítói között immár évek óta egy-egy meghívott ország vendégművészei is helyet kapnak. Idén a budapesti Osztrák Kulturális Fórummal és Salzburg Tartomány Művészeti Szövetségével tizenegy osztrák festő önálló kiállításon mutatkozik be a Vigadóban.

A kiállítást osztrák részről dr. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum Igazgatója nyitotta meg, aki – miután köszöntötte a művészeket és jelenlévőket – hangsúlyozta, hogy a közös együttműködés, a kultúrák közti párbeszéd elengedhetetlen ahhoz, hogy az egymás mellett élő népeknek harmonikus legyen a viszonya. Nagy lehetőségként értékelte a meghívott művészek számára a kiállítást itt a Vigadóban, és megköszönte a Művészeti Akadémiának, és Kroó Norbertnek, a kiállítás védnökének, hogy mindez megvalósulhatott.

A megnyitó második felében Szurcsik József méltatta a Doyenek kiállítás anyagát, és magukat a művészeket, akik méltóak arra, hogy ünnepeljék őket, s akik életútjukkal, most kiállított életművük egy-egy kiemelkedő alkotásával példát is mutatnak a fiatal nemzedékek számára. „Hitet adtak a művészeti munka fontosságát illetően, és hitet önmagunkkal szemben."

Szurcsik József megnyitóját követően adták át a Magyar Festészet Napja kuratóriumának életműdíját, melyet idén Végh András festőművész kapott.

A Doyenek kiállítás kurátorai: Szakács Imre festőművész és Bukta Norbert festőművész

A megnyitón Lőrinszky Attila nagybőgőn játszott a vendégeknek.

A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának támogatásával valósult meg.

19 أكتوبر, 2015