„KESZTHELY BALATONI KÖZPONTJÁNAK FEJLESZTÉSE 2020" – eredményhirdetés

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata ősszel hirdette meg – már hagyománynak számító – nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek számára. A 2020-as pályázati kiírás „KESZTHELY BALATONI KÖZPONTJÁNAK FEJLESZTÉSE" címmel olyan javaslat készítését tűzte ki céljául, amely a város frekventált Balaton-parti területének tervezett megújítására irányul. Elsősorban tehát ötleteket, tanulmányterveket vártak, melyekkel a fiatal építészek megcsillanthatják szakmai tudásukat, megmozgathatják kreativitásukat.
21 يناير, 2021

Baumhorn Lipót 160 – Köztéri fotókiállítás Szegeden

1860-ban, 160 éve született Baumhorn Lipót építész, aki korának legjelentősebb zsinagógatervezője volt. Huszonkét megvalósult épületével valóban ő építette a legtöbb zsinagógát Európában, maga mögött hagyva a műfaj osztrák és német specialistáit is. Összes zsinagógája a történelmi Magyarország területén áll vagy állt, és az 1888–1932 közé eső bő négy évtizedben készült. Legfontosabb művei az esztergomi, Temesvár–gyárvárosi, szolnoki, szegedi, brassói, újvidéki, losonci és gyöngyösi zsinagógák, de a fővárosban is négy épület fémjelzi nevét. Zsinagógái korszerű, centrális alaprajzzal és többnyire középkupolás, tornyos tömeggel készültek, a zsidóság kulturális asszimilációját hirdették. Többségük a mai napig használatban van, és vagy hitközségi, vagy kulturális céloknak ad otthont. Sajnos azonban még mindig akad olyan köztük, mely üresen, romosan áll.

24 سبتمبر, 2020

A Budai Vigadó és egy budai lakóház 2020-ban az Év Háza

Az Év háza pályázat az elmúlt évek alatt kinőtte magát a szűk szakmai keretek közül, és ma már a nagyközönség számára is ismert elismerésnek számít. A pályázat kiírásában olyan szakmai szervezetek vesznek részt, mint a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége, míg a zsűrizésben Ybl-díjas építészek működnek közre. Idén húsz középület és 33 családi ház került az Év háza pályázat szakemberekből álló zsűrijének asztalára. Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést.

19 سبتمبر, 2020

A térbe rendezett képzelet

A nyíregyházi megyei művelődési központ és a Tokajban megépített privát üdülő – Bán Ferenc építőművészeti tevékenységének e két emblematikus alkotása mellett számosan sorakoznak azok a téri elképzeléseket megvalósító építmények, amelyeket a szabadon kalandozó képzelet és a tervező önkorlátozás együttesen hívott életre. Korszerűség és konzervativizmus egyszerre jellemzi. Utóbbi kitétel persze csak abban a progresszív értelemben helytálló, hogy a saját magával szemben felállított igényhez és színvonalhoz hűséges, miközben önmagával is feszes küzdelmet folytat. Nem csupán számokban és elismerésekben, de elsősorban építészeti gondolatokban, téri elképzelésekben sűrű, eredeti és korszerű életmű áll mögötte, előtte. Bán Ferenc építőművész, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze 80 éves.

17 سبتمبر, 2020

Budapesti kortárs építészet térképen

A Budapesti Építész Kamara, a Magyar Művészeti Akadémia és a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága támogatásával elindította a  Budapest Legenda  nevű weboldalt, ahol a budapesti kortárs építészet kiemelkedő alkotásai tekinthetők meg térképes, kereshető formában. Az adatbázisban olyan épületek szerepelhetnek, amelyek széleskörű szakmai elismertséget kaptak, és valami­lyen szempontból követendő példának számítanak.

24 أغسطس, 2020

Makovecz-templom épül Rákoskerten

Hamarosan a befejező szakaszába érkezik a Makovecz Imre által tervezett ökumenikus templom építése Rákoskerten, a Rózsaszál utcában és várhatóan 2021 első negyedévében átadásra is kerül. A templom "Mennybemenetel" néven magasodik az égbe Rákoskert csúcsán. A rákoskerti Mennybemenetel templom a 2009. augusztus 23-i alapkőletétel, valamint a 2019-es munkálatok megkezdését követően elérte legmagasabb pontját, melyet júniusban az épület régi hagyományok szerinti felavatásával köszöntött a városvezetés, a gyülekezetek tagjai, a kivitelezésért felelős szervezetek, illetve a rákoskertiek közössége. Noha párhuzamosan Pesterzsébeten is épül egy Makovecz-templom, ez az épület lehet az építész első fővárosban megvalósult temploma.

28 يوليو, 2020
الأول آخر