Nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetett tagjait köszöntötte az MMA

A március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetésben részesült köztestületi tagjainkat és akadémikusainkat köszöntöttük a Makovecz Szalonban.A háznagyi teendőket ellátó Fekete György laudációjában kijelentette: „minket minden évben egy alkalommal a büszkeség hoz ide. Az év többi szerdáján hihetetlen mennyiségű információ hangzik el az éppen aktuálisan megtartott előadásokon, de ez a nap nem erről, hanem az akadémikusokról szól. A teljesítményről. Mert egy magyar művésznek ma Magyarországon az adott történelmi és társadalmi helyzetétől függetlenül, három fontos feladata van. Az első, hogy értékelhető, befejezett életművet alkosson Magyarország számára, s ne herdálja el a tehetségét. A második, hogy részt kell vennie abban a társadalmi életben, amely a lemaradásunkat helyrehozza. Mert Magyarország történetéből ötven esztendő hiányzik, s ezt az időt be kell pótolnunk. A művészek harmadik feladata pedig az, hogy elkötelezett nemzeti gondolkodás jellemezze őket" – mondta Fekete György, majd hozzátette: büszke a nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetett akadémikusokra.
2019. április 3.

A Patrónus Arts Alapítvány díjátadója

Átadták a Patrónus Arts Alapítvány díjait 2018. december 19-én. Idén az irodalmi kategóriában Baán Tibor költő, a zenei kategóriában pedig Mechler Anna karnagy munkásságát ismerte el az alapítvány kuratóriuma.

2018. december 19.

Transzcendencia a magyar költészetben

Beszélgetés Tornai József költővel és Tornai Szabolcs íróval

Apa és fia. Két – azonos szellemi tőről fakadó, egymást éltető – nemzedék: a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas Tornai József költő és fia, Tornai Szabolcs író vitatta meg 2018. december 12-én, a Kecske utcai Makovecz-szalonban a magyar költészetben jelenlévő transzcendencia világát.

2018. december 12.

Sára Sándor köszöntése

Sára Sándort a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas magyar operatőrt, filmrendezőt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját 85. születésnapja alkalmából köszöntötték a Kecske utcai szalonban december 5-én.

2018. december 5.

Női vonal

Geszler Mária keramikusművész előadása

A Geszler Mária keramikusművész tollából született Női vonal című könyvet mutatta be november 28-án a háznagy, Keserü Katalin művészettörténész.

2018. november 28.

Önarckép retus nélkül

Mészöly Dezső, a Kossuth-díjas író, költő, műfordító és dramaturg emlékezete előtt tisztelgett születésének századik évfordulója alkalmából a Kecske-utcai Makovecz-szalon közönsége november 14-én. A Borbély László által szerkesztett irodalmi összeállítás háznagya Bertalan Tivadar volt, Mészöly műveit Dóka Andrea színművész tolmácsolta.

2018. november 14.
Első Utolsó