Bemutatták Borbély László Otcsenás című kötetét

Otcsenás Péter hírlapíró elégedetten csettintett volna a Makovecz Imre utcai helyszín láttán. Az asztalon jóféle száraz borok, hozzá magát kínáló pogácsa, az asztal körül már-már tömegével az írás iránt érdeklődők, s azt kiválóan művelők, akik még értik, mit jelent(ett) a napi lapokban megjelent tárcanovella műfaja. S az egész fölé védőbúraként terülő csillagos égbolt. Talán csak kedvenc barna söre, vagy ahogyan ő hívja „dzsóluíz" tudta volna teljesebbé tenni az estét, vagy mindazok a szerzők, akikkel Otcsenás álom és ébrenlét határán szokott találkozni.

2023. március 8.

Láthatatlanok: 56 mecseki gerillaharcosainak emlékezete

A Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából Cs. Nagy Sándor rendező ötvenhatos mecseki gerillaharcokról készített Láthatatlanok című dokumentumfilmjét vetítették február 28-án a Makovecz Imre utcai akadémiai szalonban. A film előtt Juhász Judit háznagy beszélgetett Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendezővel, érdemes művésszel, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetőjével és Sashegyi Zsófia újságíró, szerkesztő, dramaturggal.

2023. március 1.

In memoriam Bertha Bulcsu

„A gyanakvó ember" címmel Bertha Bulcsu háromszoros József Attila-díjas, alternatív Kossuth-díjas íróra, az MMA posztumusz tiszteletbeli tagjára emlékeztek február 22-én az Akadémiai Szalonban.

2023. február 22.

Erős kapcsok föld és ég között – A Váci keresztek című könyv bemutatója

A Makovecz Szalonban mutatták be február 15-én a Váci keresztek című albumot. A könyv szerzői és szerkesztői nagy feladatra vállalkoztak akkor, amikor úgy döntöttek, hogy összegyűjtik és dokumentálják a Vác területén fellelhető kereszteket. Kiadását Vác Város Önkormányzata, a Váci Egyházmegye és a Pest Megyei Építész Kamara támogatta.

2023. február 15.

Eleink képzetei folyókról, ősapákról

Bemutatták Mandics György Hétfolyó, hétcsillag című könyvét
 
Az „erdélyi polihisztorként" emlegetett József Attila- és Herczeg Ferenc- díjjal elismert nyolcvanéves Mandics Györgyöt és Böszörményi Zoltán babérkoszorú-díjas költőt, a Magyar Pen Club elnökét látták vendégül február 8-án az Akadémiai Szalonban a Hétfolyó, hétcsillag a rováskrónika legősibb rétege című könyv bemutatója alkalmából.

2023. február 8.
Első Utolsó