A kiválasztott webtartalom nem létezik.
 

Sára Sándor Gulag-filmjei

A VERITAS Történetkutató Intézet a MaNDA és az MTVA közreműködésével a „GULÁG-GUPVI Emlékév" keretében oktatási, felnőttoktatási céllal jelenteti meg Sára Sándor tabukat döntögető történelmi dokumentumfilmjeinek kiemelkedő darabjait. A XX. századi történelem poklát megjárt szemtanúk megrendítő vallomásai a szovjet lágerekben raboskodó ártatlan magyarok évtizedekig tiltott történetét tárják fel, megelevenednek a szovjet börtönök és a szibériai munkatáborok szenvedéssel teli emlékei.
A DVD-k azzal a szándékkal és reménnyel készültek, hogy az oktatás során elérhetőek legyenek a középiskolákban és a felnőttoktatás során, diák és tanár egyaránt hiteles és művészeti értékkel bíró forrásból informálódhasson a témáról. Ebből a válogatásból a magyarországi középiskolák részére is átadásra kerül egy-egy csomag az Emlékév alkalmából.

Sára Sándor – a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze – DVD-n kiadott filmjeit több helyen is vetítik az országban.
A VERITAS Történetkutató Intézet és a Tabán mozi filmesteket rendez a GULÁG-GUPVI Emlékév jegyében. A sorozatra 2016. március 3. és május 5. között csütörtök esténként kerül sor a budai Tabán moziban (1016 Budapest, Krisztina krt. 87–89.). A vetítéseket történész vezetésével beszélgetés követi. A belépés a vetítésekre díjtalan.
A VERITAS Intézet és a Szivárvány Kultúrpalota közös szervezésben szintén a GULÁG-GUPVI Emlékév jegyében rendez filmvetítéseket. A sorozat vetítéseire 2016. áprilisban és májusban kerül sor a Szivárvány Kultúrpalotában, Kaposváron. Sára Sándor Gulag-dokumentumfilmjeinek kiemelkedő darabjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők. A belépés itt is díjtalan.
A Kormány 2015-ben azzal a céllal hozta létre a Gulág Emlékbizottságot és hirdette meg a Gulág-emlékévet, hogy a Kárpát-medencében élők 1944–45-ben kezdődő internálásának 70. évfordulóján méltó módon emlékezzen az áldozatokra. A korabeli 172 ezer km2 területű Magyarországról mintegy 300 ezer civilt hurcoltak el a Szovjetunióba. A deportáltak 30-40%-a, de voltak olyan települések, ahol több mint 60%-a halt meg. Többségük a lágerek környékén, jeltelen tömegsírokban, ritkábban egyszemélyes sírokban, vagy a hazafelé vezető vasútvonalak mentén lett elhantolva. Elhalálozásukról a szovjet szervek semmiféle hivatalos értesítést nem adtak.
Az emlékév 2017. február 25-éig tart.
Az alábbi videónkban Szekfü András beszélgetőpartnere, Sára Sándor az egyik legnagyobb tabutémáról, a szovjet lágerekbe hurcolt százezrek közül is legártatlanabb, legvédtelenebb nőkről készült filmje, a Magyar nők a Gulágon keletkezéstörténetét eleveníti fel.
A filmet az Urániában vetítették a 100 MAGYAR DOKUMENTUMFILM (1936–2013) MMA-sorozat A történelem fogságában című összeállításában.

2016. április 4.  |  sára sándor