A kiválasztott webtartalom nem létezik.
2013. június 5. 17.30

III. Bp., Kecske u. 25.
Sára Sándor

Tüske a köröm alatt

Immáron klasszikusnak is mondható magyar filmdrámát, az 1987-ben készült Tüske a köröm alatt című alkotást nézhették meg azok, akik részt vettek a Kecske utcai összejövetelen. A vetítést követően születésnapja alkalmából Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművészt, egyetemi tanárt köszöntötték az egybegyűltek.
Sára Sándor, a Tüske a köröm alatt című filmdráma rendezője a vetítés előtt elmondta: 1987-ben a forgatókönyvet író Csoóri Sándorral közösen „olyan, jelen idejű filmet készítettünk, amit nem nagyon kedveltek az akkori hatalmasságok. Nem tiltották ugyan be, de nem is favorizálták. Egyszerűen eltűrték a létezését". A film megszületésének kulisszatitkaként Sára Sándor felelevenítette: 1987-ben tíz évnyi szünet után kapott újra lehetőséget arra, hogy egész estét betöltő nagyjátékfilmet készítsen. Csoóri Sándorral egy hétre leköltöztek a Hortobágyra, és a közösen eltöltött idő alatt álmodták meg a film meséjét. Így készült el a forgatókönyv. Sára azt is elárulta: a forgatás során odafigyelt arra, hogy a forgatókönyv ne jusson el a történetben amúgy érintett Hortobágyi Állami Gazdaság vezetőségének kezébe. Csak annyit közölt velük, hogy kortárs filmdráma készül az állami gazdasághoz tartozó területen. Nem véletlenül volt óvatos Sára Sándor, mert amikor az állami gazdaság korifeusai valahonnan mégis megszerezték a forgatókönyv egyik példányát, a stábot kitiltották a területről, úgyhogy az utolsó jeleneteket már más helyszínen, Szabolcs megyében tudták felvenni.
  A bő másfél évtizeddel ezelőtt forgatott film akárha ma született volna, olyan friss és aktuális. A Tüske a köröm alatt története szerint a szakmai intrikák miatt egy hortobágyi tanyára költözik Hódosi András budapesti festőművész. Azonban itt is konfliktushelyzetbe kerül, mert nem tűri szó nélkül, hogy a környék gazdasági és politikai elitje vadászattal és adócsaló libatenyésztéssel pusztítsa a Nemzeti Park természetvédelmi területét. A törvénytelenségeket irányító vezető pártfunkcionárius lánya azonban beleszeret Hódosiba. Apja annak érdekében, hogy korrumpálja, tudta nélkül a libatenyésztési mutyi részesévé teszi.
  Sá­ra Sán­dor tesz ró­la, hogy át­érez­zük azt a fájdalmat, amit a kö­röm alá sza­ladt tüs­ke okoz. Film­je arról a szenvedélyről és kínról, arról a lelki gyötrelemről szól, amit a tár­sa­dal­mi, po­li­ti­kai kény­sze­rek bék­lyó­i­ okoznak­. És ezek elől nem lehet elmenekülni. Hiába hagyja ott a főhős a korábbi életét, hiába szakít múltjával és költözik ki a nagyvárosból a Hortobágyra, a korrupt kádári rendszer társadalmi csapdái ott is megtalálják. És ezen a ponton ível át Sára Sándor filmje a jelenbe. Ezerszeresen jelen idejű filmet készített.
2013. június 5.  |  sára sándor filmvetítés
Naptár