53 magyar film – Bán Frigyes: Talpalatnyi föld
JANUÁR 14. HÉTFŐ, 18:00
Uránia Nemzeti Filmszínház


Nagyobb térképre váltás

53 magyar film – Bán Frigyes: Talpalatnyi föld - vendég: Kovács András

fekete-fehér, magyar filmdráma, 97 perc, 1948

Házigazda: Gelencsér Gábor filmesztéta és Pintér Judit filmkritikus

2013. január 14-én, Bán Frigyes Talpalatnyi föld című filmjének vetítése alkalmából Kovács András volt a vendégünk az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendező mesélt többek között arról, hogy miért éppen Szirtes Ádámot választották a film főszerepére, és kik voltak a „versenytársak".

„Eredetileg Gábor Miklós jött még szóba, aki Radványi filmjében (Valahol Európában) aratott világsikert, és a Nemzeti Színház nagyon tehetséges sztárja volt – a fiatal színész, aki a hősszerepeket játszotta. Miután a Radványi-filmben a főszerepet kapta, fölmerült, hogy játssza a Góz Jóskát is ő. Én a magam részéről el voltam képedve, hiszen ő egy értelmiségi alkat volt – jó színész, persze, és valahogy el is játszotta volna, de a filmből nem lett volna az, ami végül lett. Szirtes Ádám akkor még csak másodéves volt a Főiskolán, Mészáros Ági pedig a Nemzeti Színház női sztárja. A Mágnás Miska című operettet akkorra már elkészítették, ebben Gábor Miklós és Mészáros Ági játszották a főszerepet, és bombasiker volt. Elért tízmillió nézőt, ami elképesztő szám.

Ezen ment a töprengés, hogy Szirtes Ádám vagy Gábor Miklós játssza-e Góz Jóskát. Szerencsére Bán Frigyes új arcot szeretett volna a filmbe, mert a régi magyar filmben mindig ugyanazok a színészek játszottak, Jávor Pál, Páger Antal. Bán akkor nem volt idős, a negyvenes éveiben járt, ezen kívül előnye volt még a vidéki származása, hogy látott már földművelőt."

rendező: Bán Frigyes

író: Szabó Pál
forgatókönyvíró: Dallos Sándor
zeneszerző: Veres Sándor
operatőr: Makay Árpád
díszlettervező: n József
dramaturg: Makk Károly
jelmeztervező: Surányi Lili
vágó: Máriássy Félix

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szereplő(k): Szirtes Ádám (Góz Jóska); Mészáros Ági (Juhos Marika); Lehotay Árpád (Zsíros Tóth Mihály); Orbán Viola; Vidor Ferike; Tamás Benő; Vizvári Mariska; Egri István; Bánhidi László; Görbe János; Horváth Teri; Soós Imre

  

2013. január 15.  |  gelencsér gábor pintér judit