Somogyi Győző bevette Székesfehérvárt

Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus és festőművész gazdag életművéből válogatott alkotások láthatók a székesfehérvári Szent Korona Galériában.

A művész 70. születésnapja alkalmából rendezett tárlaton történelmi eseményeket és személyiségeket megörökítő grafikáit, családi arcképcsarnokából és szakrális témájú munkáiból válogatott festményeit, valamint tájképeit mutatják be.

Somogyi Győző élete maga is műalkotás – állapította meg Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész életmű-kiállításának megnyitóján augusztus végén Tihanyban.

Az alkotások igazolják a kiállítást megnyitó Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szavait, aki az alkotó munkásságát méltatva kiemelte, Somogyi Győző művészete következetes, megélt hitéből, keresztény gondolkodásmódjából táplálkozik.
Gyűjtemény
 
A tárlat megnyitását összekapcsolták a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének második alkalommal megrendezett szimpóziumával. Elődeinek ilyen irányú tevékenységét követve, a művészetpártoló, a művészekkel mindig élő, tartalmas kapcsolatot ápoló Spányi Antal püspök alapította a gyűjteményt tavaly szeptemberben.
 
Somogyi Győző teológiát végzett, pappá szentelték, de igazi hivatása a festőművészet. A fővárosban született, de ma már feleségével Salföldön él, s ha nem a műtermében dolgozik, akkor az állatok körül van tennivalója, hiszen baromfit, kecskét, rackajuhot, tehenet, szamarat és lovakat is tartanak gazdaságukban. Úgy véli, létezik olyan életfilozófia, amellyel minden válság átvészelhető – Somogyi Győző grafikus a Hír TV Ikon című műsorának vendége volt.
Mint akkor az MTI-nek elmondta, a gyűjtemény gyarapítására nemcsak az egyházmegyében alkotó mintegy százötven művésztől, hanem az ország más részeiből és a határon túlról is várnak nem kizárólag szakrális témájú, de magas színvonalú alkotásokat, akár felajánlásként, akár megvásárlásra.
 
Somogyi Győző angyala
 
A kortárs művészek közül elsőként A festőangyal című művet Aknay János Kossuth-díjas festőművész ajándékozta a gyűjteménynek. Somogyi Győző kiállítása alkalmából ugyancsak egy „angyalos" alkotással, a Szent Mihály arkangyalt ábrázoló ajándékba adott munkájával gazdagította a múzeum anyagát.
 
Hiánypótló hadtörténeti könyvsorozat első három kötetét mutatták be tavaly májusban a Hadtörténeti Múzeumban. A Somogyi Győző grafikáival fémjelzett kötetekben neves hadtörténészek biztosítanak írásbeli betekintést az adott korszakokba.
Vásárlás útján került viszont a gyűjteménybe Rabóczki Judit Rita szobrászművész Giotto angyalai című kompozíciójának tíz angyala. A pirogránitból és vasból készült alkotásokat – mint azt Reha György, a gyűjtemény kurátora elmondta – a gyűjtemény szívesen kölcsönadja bemutatásra oktatási és kulturális intézményeknek.
 
Somogyi Győző alkotásait október 22-ig tekintheti meg a közönség.
 
(mno.hu 2012. 09. 26.)