2019. május 10. | 18:00 – Tavaszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata idén tavasszal is megrendezi hagyományos irodalmi gáláját. A Pesti Vigadó Dísztermében Farkas Árpád, Kiss Anna és Nagy Zoltán Mihály, az MMA rendes tagjai, Albert Gábor, Kányádi Sándor, Lászlóffy Csaba, az MMA néhai tagjai és Nagy Gáspár, az MMA posztumusz tiszteleti tagja írásaiból, valamint Kodolányi János és Székely János műveiből készült vers- és próza-összeállítások hangzanak el Rátóti Zoltán, az MMA rendes tagja, valamint Bálint Márta, Szabó András, Újhelyi Kinga és Zámbori Soma színművészek előadásában. Továbbá, irodalmi beszélgetés Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, és Kodolányi Gyulával, az MMA rendes tagjával. Műsorvezető: Bényi Ildikó és Takács Bence. Közreműködnek: a Weiner Leó Zeneművészeti Szakkollégium tanárai és Hajdú Zsuzsa, magánének szakos egyetemi hallgató. A zenei blokkok szerkesztője: Nagy Márta. Az estet Mezey Katalin és Wiegmann Alfréd szerkesztette és rendezte.

2019. május 8. | 19:30 – Vannak vidékek – Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi-estje a Vigadóban

Az 50. jubileumi évét ünneplő Kaláka együttes koncertsorozatán Kányádi Sándor költő, az MMA néhai tagja verseit hallhatja a közönség. A koncert a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

2019. május 8. – június 19. – Aranydiplomások kiállítása

Az egykori nevén Magyar Iparművészeti Főiskolán, ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 1968-ban diplomázott iparművészek és tervezőművészek közül 16 alkotó fél évszázados pályafutását felidéző kiállítás kapcsolja össze jelent a múlttal. A hajdani pályatársak szerteágazó életútja a képzőművészet, az iparművészet és az építőművészet számos műfajában és szakterületén teljesedett ki, amelyek művészi fundamentuma a Zugligeti úton szilárdult meg. A kiállítás az MMA és az NKA támogatásával valósul meg a Vigadó Galériában, a Pesti Vigadó VI. emeletén.

2019. május 7. | 18.00 – Gyémánt László, Schrammel Imre, Bertalan Tivadar kiállításának megnyitója

A tavaly szeptemberben nyílt UP Újpesti Rendezvénytér május 7-től kezdve rendszeresen művészeti kiállításoknak is otthont ad. A megnyitó kiállításon három országosan ismert és elismert művész alkotásait csodálhatják meg a látogatók. Gyémánt László festőművészt, az MMA nem akadémikus tagját, Schrammel Imre keramikusművészt, az MMA rendes tagját és Bertalan Tivadar festő, grafikus, látványtervezőt, az MMA rendes tagját a Kossuth-díj elnyerésén kívül az köti össze, hogy mindannyian Újpest díszpolgárai.

2019. május 6. | 10:00 – Az idő küszöbén – A magyar balett története | műhelykonferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeteleméleti és Módszertani Kutatóintézete a Magyar Táncművészeti Egyetem kutatóival közösen a magyar balett történetének korszerű kutatását tűzte ki célul. A konferencia irodalmi címe Milloss Aurél 1951-es római koreográfiájára utal, amelyben Bartók Béla Concerto című zenekari művére komponált előadást. Az előadók tudatosan utalnak a jelenlegi tudományos vállalkozás időszerűségére, a balett-történet bartóki fordulatára, a tánccá értelmezés hagyományára, valamint a balett – és más színpadi táncok – koreográfiájára. Az egyes előadások a zenetörténeti hagyományokra támaszkodó balett-történeti alapkutatási kérdésekről, törekvésekről és fejleményekről számolnak majd be. A balett-történeti kutatások egy hosszútávú tudományos koncepciót követnek, amelynek eredményeit minden évben egy-egy tudományos ülésszakon prezentálják.

2019. május 3. – július 19. – CREDO | Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

Az MMA Képzőművészeti Tagozata Credo címmel a Pesti Vigadóban rendezi meg a hetvenesztendős Kárpáti Tamás festőművész kiállítását. A tárlaton a művész mintegy hatvan, a közelmúlt három évében készített táblaképe, tíz bronzba öntött kisplasztikája, valamint az életművet kísérő dokumentumok együttese kerül közönség elé. A Kárpáti-œuvre legutolsó alkotóperiódusának művészi termését bemutató kiállítás révén a jelenkori magyar képzőművészet egyik legkarakteresebb, önálló arculatú piktúrát teremtő festőművészének alkotói portréja rajzolódhat meg, a kortárs magyar festészet egyik kimagasló jelentőségű teljesítménye körvonalazódhat.

2019. május 2. | 19:30 – Szó • szín • játék – Kodolányi János: Zárt tárgyalás

A Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozata a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán

A Zárt tárgyalás 1943 nyarán jelent meg: az író, Kodolányi szókratészi végrendelete, amely fő hivatkozási alapja lett üldöztetésének a német megszállás alatt, majd a kommunista hatalomátvétel, 194748 után.

2019. április 30. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Szász Attila filmrendező

Az MMA Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp című programsorozatának következő estjén Szász Attila filmrendezővel Csiger Ádám filmkritikus beszélget az akadémia irodaházában.

2019. április 30. | 17.00 – Rendező és holdvilág – filmvetítés Sümegen

Filmvetítéssel egybekötött beszélgetést szervez András Ferenc Kossuth-díjas filmrendezővel, az MMA rendes tagjával, Sümeg díszpolgárával a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ. A programon levetítik a Magyar Művészeti Akadémia által a filmrendezőről készített portréfilmet és a Szerelmes földrajz sorozatban vele készült kisfilmet.

2019. április 30. | 16.00 – Filep Tamás Gusztáv könyveinek bemutatója

Filep Tamás Gusztáv három könyvét mutatják be az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában – köztük a Ligeti Ernő. Egy urbánus transzszilvanista című monográfiát, mely az MMA Kiadó gondozásában jelenik meg a napokban.

A két világháború között Ligeti Ernő íróként, költőként, újságíróként és szerkesztőként is formálója, egyúttal krónikása is volt a kisebbségi sorsra kárhoztatott erdélyi magyar közéletnek. Filep Tamás Gusztáv művelődéstörténész, szerkesztő monográfiájában a teljes életmű ismeretében igyekszik megtalálni Ligeti helyét az erdélyi irodalom értékrendjében.

2019. április 29. | 18.00 – Csomortáni Gál László kiállítása a Makovecz Központban

Csomortáni Gál László képzőművész, az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztön­díjasának kiállítását Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitja meg. Helyszín: Makovecz Központ és Archívum (1125 Budapest, Városkúti út 2.)

2019. április 26. – augusztus 25. – TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon – 2019 | Műcsarnok

Ismét a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban a legjelentősebb hazai kortárs építészeti összefoglaló kiállítás, a II. Nemzeti Építészeti Szalon, amely több száz épületet és tervezőt vonultat fel, izgalmas képet adva a legutóbbi öt esztendő magyar építészetéből, makettek, óriásnyomatok, filmek, tervek és egyéb műalkotások, illetve dokumentációk révén. Az idei Szalon kiemelkedő témája a közösségek felé forduló építészet. Az építészek alkotómunkája hagyományosan az innováció hordozója, ezért a kiállítás a jelen mellett a fenntartható jövőre figyelő építészetre is fókuszál.

2019. április 25. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | Serfőző Simon költő, író

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Serfőző Simon költőről, íróról, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. április 24. | 19.00 – Ünnepi hangverseny Szőnyi Erzsébet 95. születésnapja alkalmából

A Magyar Művészeti Akadémia és Zeneművészeti Tagozata a 95 éves Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze tiszteletére rendez születésnapi szerzői estet. Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia székháza, Pesti Vigadó Díszterem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. II. emelet).

2019. április 17. | 17.00 – A „Sárköz, a szépség kertje" c. kiállítás finisszázsa a Vigadó Galériában

A Sárköz, a szépség kertjeFodorné László Mária szövő, népi iparművész, a Népművészet Mestere jubileumi kiállításának záró-rendezvénye. Helyszín: Pesti Vigadó, VI. emeleti kiállítótermek.

2019. április 15. | 16.00 – Emlékezés Németh Lászlóra

Németh László író (1901–1975) születésének 118. évfordulója alkalmából rendeznek megemlékezést 2019. április 15-én a hódmezővásárhelyi Emlékpont előadótermében (Andrássy u. 34.), ahol mások mellett az MMA levelező tagja, Pécsi Györgyi irodalomtörténész, kritikus is tart előadást.

2019. április 15. | 10.00 – Illyés Gyulára emlékezünk

Április 15-én 10 órától a Magyar Művészeti Akadémia és a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium a bonyhádi Kép-Tár-Házzal közös rendezvényen Illyés Gyulára (1902 – 1983. április 15.) emlékezik.

2019. április 14. | 11.00 – Adigzsi, a tuva sámán – Kanalas Éva alkotása

Magyar filmalkotást mutatnak be a tuva sámánhagyományról az Uránia Filmszínházban. A rendező, Kanalas Éva a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa. Díszvendég: Sii-oglu Adigzsi Csajákcsi-Kám – Tuva Köztársaság.

2019. április 13. – Finisszázsnap a Gulliver a kertben – Badacsonyi Sándor képi világa című kiállításon

Gulliver a kertben – Badacsonyi Sándor képi világa című kiállítás záróeseménye különleges élményekkel – sakk-emlékversennyel, valamint beszélgetéses tárlatvezetéssel – várja az érdeklődőket! Helyszín: Pesti Vigadó, V. emelet.

2019. április 11. | 18.00 - Aknay János: János „evangéliuma" című kiállítása

Aknay János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész János „evangéliuma" című tárlata 2019. április 11-én, csütörtökön 18.00 órakor nyílik a Várnegyed Galériában (1015 Budapest, Batthyány u. 67.). A kiállítást megnyitja Novotny Tihamér művészeti író. Közreműködik Petrás Mária a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes.

// ]]>