Mi még? – Béres Ilona verses CD‑je

Mi még? címmel jelent meg Béres Ilona színművész, a nemzet művésze első verses CD‑je. A hangzó kiadványt a Pesti Magyar Színházban mutatták be októberben. A válogatásban 21 vers szerepel, XX. századi magyar költők alkotásai. Azok a művek, amelyek valamiért fontosak a művész számára. A CD címét Szabó Lőrinc egyik verse alapján adták az alkotók. Béres Ilona ajándéknak fogja fel ezt a lemezt és ajándékként ajánlja fel mindenkinek, aki szereti a magyar irodalmat.
A bemutatón Béres Ilona elmondta: a kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy élete során leginkább ezek a versek érintették meg őt. Mindegyiket meg kell hallgatni és a végén elgondolkodhatunk, hogy hol tartunk. Milyen a múltunk, milyen a jelenünk és milyen a jövőnk? Mi még? Mi jöhet még, mit akarunk magunktól, a világtól? Időt kell szánni a versekre, nem szabad sietni. Mint ahogy fontos az elmélyültség egész életünk során.
A színésznőt minden vershez személyes kapcsolat köti. Béres Ilona szerencsésnek érzi magát, hiszen egész életében azt csinálhatta, amit szeret. Négyéves korától színésznek készült. Mindig a legtöbbet akarta kihozni magából, önvizsgálata mind a mai napig tart. Ez ugyanis nagyon fontos dolog. Hogy az ember ismerje magát, tudja, hogy mennyit várhat, remélhet önmagától. Hogy jóban legyen önmagával, a társadalommal, a világgal. Egész életében a kíváncsiság hajtotta őt új munkák felé. Mindent megbecsült és mindig érezte, hogy mindez a javát szolgálja.
Sokszor mondott már verseket, mégis ez alkalommal ő maga válogathatott. Nagyon reméli, hogy a magyar irodalom már az általános iskolás korban eljut a gyerekekhez, hiszen a magyar költészet nagyon szép és – köszönhetően a magyar nyelvnek –nagyon eredeti. A CD egyszerre szól gyerekeknek, középkorúaknak és egyetemistáknak. Ezek a versek fejezik ki Béres Ilona ars poeticáját a világról, szerelemről, természetről, öröklétről, közéletről, jelen időről. A művész szerint hiába halottak a költők, a ma emberéhez szólnak, és azt közvetítik, amit gondolunk és érzünk. A lemezen szereplő költők: Ady Endre, Babits Mihály, Illyés Gyula, József Attila, Karinthy Frigyes, Ladányi Mihály, Nagy László, Radnóti Miklós, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Váci Mihály, Vas István, Weöres Sándor.

A Hallhatatlanok Társulatának örökös tagja, Béres Ilona 2013 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Mély orgánuma, megragadó egyénisége miatt már pályakezdőként a legtehetségesebbek közé tartozott. Szerepelt – egyebek mellett – a Madách Színházban, majd a Vígszínházban. 2014 óta a Nemzeti Színházban játszik.
A lemezen több olyan verset is elmond, amelyet színpadon korábban még sohasem. Ezek közé tartozik például Weöres Sándor Dob és tánc című verse, amely a CD-t zárja.
Egy interjúban Béres Ilona a versek kiválasztásánál elmesélte azt az esetét, amikor egy előadás előtt Sinkovits Imre rohant a portáról, kezében egy könyvvel. Ladányi Mihály Dobszóló című kötete volt, és Sinkovits fel is olvasott belőle. Ez az emlék annyira megmaradt a művésznőben, hogy a CD-n is beválogatta ezt a verset.
A CD rendezője Markovits Ferenc, és a lemezből befolyt teljes bevételt az alkotók a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány javára ajánlották fel. A lemezen Csík Gusztáv jazz-zongorista közreműködik.

2018年11月15日  |  sinkovits imre béres ilona vers cd magyar költészet