Hauser Beáta és Szemadám György

Film és könyv Hauser Beátáról

Hauser Beáta textil- és gobelinművész estjére került sor március 7-én a Kecske utcában. Az egybegyűltek megismerkedhettek a róla szóló monográfiával, amely az EX-BB Könyvkiadónál jelent meg magyar és angol nyelven az MMA támogatásával, és amelyet Bárd Johanna tervező-grafikus, a kötet szerkesztője mutatott be. 
Az 1960-as években indult textilművészeti forradalom egyik képviselőjének csaknem négy évtizedes alkotói munkássága bontakozik ki az impozáns album lapjain. Ezenkívül az érdeklődők megtekinthették a Hauser Beátáról szóló portréfilmet is, amelynek a címe stílszerűen Felvetések, a rendezője pedig Moldoványi Judit. Az esten Sipos Mihály és felesége, Kardos Mária muzsikált. Hauser Beátával Szemadám György képzőművész, író beszélgetett.
Hauser Beáta többek közt elmondta, hogy számára a művészet az, amikor valaki a gondolataival, az ösztöneivel és a kezével létrehoz valamit. Az ösztöneit pedig így jellemezte: „határozottan érzem, hogy ezt kell csinálnom, de hogy miért, azt nem tudom". Azt is megvallotta, hogy voltaképpen gobelinesnek tartja magát, bár mesélt arról is, hogy jó ideje a grafika is nagyon érdekli. Az est végén Szemadám György osztotta meg gondolatait Hauser Beátáról és művészetéről. Mint mondta, Hauser Beáta finoman deviáns valaki. Makacsul járja a maga útját, az árral szemben úszik. Szemadám György rámutatott arra is, hogy Hauser Beáta személyiségében megvan a magasrendű igazságra való törekvés. Majd így folytatta rövid jellemzését: „Belső párbeszédet folytat magával. Nem az, aki a külvilágnak meg akarna felelni. Mégsem befelé fordult személyiség... Amikor látom, ahogy sző, azt is látom, hogy nemcsak a művet építi, hanem önmagát is." Végül azt kérdezte Hauser Beátától, hogy a hite erősödik vagy porlik? Hauser Beáta erre azt válaszolta, hogy erősödik, hiszen mit tudna tenni, ha nem erősödne. „Szeretnék nyomokat hagyni magam után, ahogyan táncolni és énekelni is" – zárta mondandóját Hauser Beáta.