Csíkszentmihályi Róbert

Kőbárka: Portréfilm Csíkszentmihályi Róbertről

A nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas érem- és szobrászművészről, Csíkszentmihályi Róbert életéről és munkásságáról készült portréfilmet vetítették le október 25-én. A háznagyi teendőket Juhász Judit látta el.
A Szalay Péter által rendezett, s az MMA támogatásával készült, Kőbárka címet viselő, 52 perces mozi nemcsak Csíkszentmihályi Róbert életét és műveit, hanem – ami ennél talán a néző számára sokkal izgalmasabb – magát az alkotó embert is bemutatta. Ahogy a Kecske utcai Makovecz Szalonban peregtek a filmkockák, úgy bontakozott ki egy emberi életút, úgy vált a nézők számára is megismerhetővé Csíkszentmihályi Róbert művészete és munkássága.
A film legnagyobb erénye, hogy feltárult mindaz a lelki háttér, amely némán, de határozottan nyilvánul meg a Kossuth-díjas művész minden alkotásában.
Mint megtudtuk: apja a fiumei konzul fia volt, aki annak idején olasz iskolába járt, s olasz asszonyt vett nőül. A trianoni tragédia után a család Budapesten telepedett le, s már itt látta meg a napvilágot Csíkszentmihályi Róbert, 1940-ben. Édesapját aztán az oroszok 1945. április 4-én málenkij robotra vitték, két és fél évre. Ukrajnában építette a kommunizmust. Mint ennek kapcsán a filmben Csíkszentmihályi fogalmazott: „a háború megnyomorította a magyar családokat. Ha például valaki meghalt a fronton, akkor azt a tragédiát még az unoka is megérezte".
A Képzőművészeti Főiskolán Pátzay Pál és Szabó Iván voltak a mesterei, de nagy hatással volt rá Borsos Miklós is. Szentendrén, a Szőlő hegyen vett 1964-ben telket, s ott építette fel házát és műtermét. A filmben ezt azzal indokolta: nem bízott abban, hogy másképp saját műterme lenne. Megszólalt Szemadám György festőművész, aki Csíkszentmihályi alkotásait olyan ikonikus műveknek nevezte, amelyet mélység és humor egyaránt jellemez. Szakolczay Lajos művészetkritikus pedig az egyik leghíresebb magyar plasztikai éremtervezőként jellemezte Csíkszentmihályit.
Minderre maga a főszereplő azt válaszolta: „gondolatmeneteimet nem egy figurába sűrítem, hanem különböző variációkban fejtem ki. Ez egy olyan hozzáállás, amely korábban nem volt jellemző az éremművészetre". A mozi nagy érdeme, hogy bemutatja Csíkszentmihályi műveit is, így a néző a római Türr István szobortól kezdve mindazon, külhonban, vagy idehaza megcsodálható alkotásait is láthatta, melyek a nemzet művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas művész keze nyomát dicsérik.
                                                 
2017年10月25日  |  csíkszentmihályi róbert juhász judit szalay péter