2019. április 24. | 19.00 – Ünnepi hangverseny Szőnyi Erzsébet 95. születésnapja alkalmából

A Magyar Művészeti Akadémia és Zeneművészeti Tagozata a 95 éves Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze tiszteletére rendez születésnapi szerzői estet. Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia székháza, Pesti Vigadó Díszterem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. II. emelet).

2019. április 10. – május 26. – Válogatás a XXI. Tervezőgrafikai Biennálé alkotásaiból és „Bauhaus 100" plakátkiállítás

Tavaly már 21. alkalommal rendezte meg a Tervezőgrafikai Biennálét a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Békéscsabán, amely a műfaj aktuális állapotáról tudósít. A 2017–2018 között készült alkalmazott grafikai alkotásokból rendezett kiállítás válogatását mutatja be az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat segítségével a Pesti Vigadó a fővárosi közönségnek. A grafikus design történelmi hagyományai előtt is tiszteleg a tárlat egy „Bauhaus 100" tematikájú kamarakiállítással, amely a plakát műfajában idézi meg a centenáriumát ünneplő művészeti intézmény pedagógiai eszmeiségét és ízlésformáló szellemiségét. A magyar plakátművészek 2019-ben készült műveit első ízben láthatja a nagyközönség.

2019. április 9. | 19.30 – Francia sanzonest a Pesti Vigadóban

J'AIME LA CHANSON – Három francia lelkű művésznő, Csemer Bogi, Kárász Eszter és Tompos Kátya a Pesti Vigadó sanzonestjén.

2019. április 8. | 19.30 – Szó • szín • játék – Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

színpadi játék
A Soproni Petőfi Színház, a Csallóközi Csavar Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház és a Malom Színház koprodukciója

Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető.

2019. április 4. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | Csáji Attila képzőművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Csáji Attila festőművészről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. április 1. | 10.00 – Művészet, média, marketing, avagy a műalkotás helye és méltósága a marketing korában – konferencia

A művészet a technikai sokszorosíthatóság, a tömegtársadalom és a globalizált közízlés korában is megtartotta igényét arra, hogy egyedi és élményszerű módon
mutassa fel az emberi létezés minőségét. Vitatható, hogy egy kulturális teljesítmény tekinthető-e olyan terméknek, amelyre vonatkoznak a hagyományos marketingelképzelések, vagy ezáltal megfosztjuk őket méltóságuktól.
A konferencia célja, hogy a kortárs magyar film elismert alkotóinak, szakembereinek tolmácsolásában ismertetésre, boncolgatásra kerüljön, hogy kell-e, s amennyiben igen, miképp lehet egy európai filmművészeti alkotásnak felvenni a versenyt az amerikai filmekkel a hazai és a nemzetközi piacon.

2019. március 29. – április 6. – XIII. DESZKA Fesztivál | kortárs színházfesztivál Debrecenben

Huszonhét kortárs magyar drámát láthat a közönség az idei DESZKA fesztiválon. A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata az esemény szakmai programjának megvalósítását a korábbi évekhez hasonlóan idén is támogatja. A programban szerepel regényátirat egy haditudósító élményeiről, a tízparancsolathoz rendelt sorstragédiák, felnőtteknek szóló bábelőadás, az emberi gátlástalanság, megtéveszthetőség hiperrealizmusba oltva, szürreális nyomozás a betegség megértésére, thriller-vígjáték három családról egy plüsskutya gombszemén keresztül vagy épp romantikus komédia.

2019. március 26–30. – 10. SZÍN-TÁR – Színművészetisek találkozója Kecskeméten

Jubilál a Színművészeti Egyetemek Találkozója. Március 26–30. között tizedik alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a SZÍN-TÁR találkozót, az Emmi, a Magyar Művészeti Akadémia és Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával.

2019. március 28. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | András Ferenc filmrendező

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal András Ferenc filmrendezőről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni.

2019. március 20. | 19.30 – Isten nem szerencsejátékos – Gyurkovics Tibor emlékezete

A Magyar Művészeti Akadémia Szó • szín • játék című színpadi sorozatának előadása a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor íróra emlékezve.

2019. március 20. | 16.00 – Könyvtári beszélgetések | A magyarországi balett kezdetei és Aranyváry Emília

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2019 tavaszán Könyvtári beszélgetések címmel indított előadás-sorozatot. A következő beszélgetés témája: A magyarországi balett kezdetei és Aranyváry Emília. A 3D és VR technológiák lehetőségei a tánckutatásban.
A könyvtár vendégeként a kutatás vezetője, Bólya Anna Mária, a Magyar Táncművészeti Egyetem egyetemi docense, Pónyai Györgyi Aranyváry-kutató és Bujdosóné Dani Erzsébet, a Debreceni Egyetem Könyvtárinformatikai Tanszékének oktatója mutatja be az MMA MMKI támogatásában létrejött kutatási projektet.

2019. március 20–24. – MOST FESZT 2019

Ötödik alkalommal rendezik meg a Monodráma és Stúdiószínházi Fesztivált Tatabányán, amelynek létrejötte egy hiányt töltött be a hazai színházi fesztiválok között. Az MMA Színházművészeti Tagozata ismét támogatja az eseményt, a támogatáson felül a legjobb előadónak járó díjat is kioszt a tagozat. A rendezvény meghívottjai közt nem csupán hazai kiselőadások szerepelnek, hanem határon túli darabok is.

2019. március 18. | 19.30 – Fülei Balázs zongoraművész Schubert-estje

Fülei Balázs Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny szerepel, köztük Beethoven, Brahms, és Bartók összes zongoraversenye. 2014–15-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának ösztöndíjasa volt. Az ösztöndíjas hangversenysorozatban megrendezendő koncertjén, a Pesti Vigadó Dísztermében Schubert-művekkel örvendezteti meg a közönséget. A belépés díjtalan.

2019. március 18-tól május 27-ig – Válogatás a magyar animációs film történetéből II.

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának filmklubja, Válogatás a magyar animációs film történetéből címmel a tavaly őszi 10 és az idei 15 estén át bőséges betekintést nyújt, a teljesség igénye nélkül, a hazai animáció kincsestárába. A március 18-án a második blokkal folytatódó sorozat (vetítések hétfő esténként, 18 órakor a Premier Kultcafé moziteremben) filmösszeállításából könnyen érthetővé válik, miért mondható olyan színesnek, sokfélének a magyar animáció. Láthatunk példákat a fekete humor és az ornamentális stílus mesterműveire, s feltárul a vidéki műhelyek – a Kecskemétfilm és a pécsi stúdió – filmtermésének gazdagsága is. Összeállításunk a magyar amatőrfilmek mellett a kortárs animáció jelenségeit is felöleli, az új alkotói nemzedék nagy sikert arató munkáitól kezdve a számítógépes animáció hazai eredményeiig. A tavaszi tíz alkalmat ősszel további öt hétfő esti vetítés követi.

2019. március 14. | 17.00 – Németh János keramikus jubileumi kiállítása

Németh János keramikusművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja 85. születésnapja alkalmából tárlat nyílik az alkotásaiból március 14-én, csütörtökön 17 órakor Zalaegerszegen, a hangversenyteremben.

2019. március 14. | 17.00 – A vonal természetrajzáról | László Gyula grafikai kiállítása

A vonal természetrajzáról címmel László Gyula történész, képzőművész, az MMA posztumusz tiszteleti tagja grafikai munkáit bemutató tárlat nyílik 2019. március 14-én 17.00 órakor Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeum Képtárában (Kossuth Lajos utca 42. sz.). A vendégeket Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója köszönti, a kiállítást Jakobovits Márta keramikusművész, az MMA rendes tagja nyitja meg.

2019. március 13. | 18.00 – Marosvásárhelytől Szentendréig | Aknay János művei a Szepessy-gyűjteményben

Aknay János szentendrei festőművész és Szepessy László marosvásárhelyi gyűjtő termékeny együttműködésének köszönhetően az Aknay-művek sorsa, egyben maradása közgyűjteményi formában is biztosítva van. A MANK Galéria tárlata márciusban a Szepessy-gyűjtemény műkollekcióját mutatja be a közönségnek.

2019. március 11. | 19.00 – Montéclair: Jephté – magyarországi bemutató

Március 11-én este az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, valamint világklasszis szólisták közreműkédésével Michel Pignolet de Montéclair Jephté című csodálatos operája szólal meg koncertszerű előadásban a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az operát 1732-ben mutatták be – ebben az előadásban az 1737-es, harmadik verzió hangzik el, a 18. század óta az egész világon első alkalommal. Vezényel: Vashegyi György.
A koncert képben és hangban 19:00 órától élőben követhető az interneten (https://www.mupa.hu/media/mupa-live-webcast).

2019. március 11–12. – A művészet közege – konferencia

A művészet az emberrel egyidős a Földön. Tudományágak sokasága foglalkozik vele, számtalan aspektusból vizsgálva az emberhez hasonlóan talányos jelenséget. A művészet történelme során körülvette az embert, mint ahogy bizonyos értelemben az ember is körülvette művészetét. Állítható, hogy egymás közegeiként funkcionáltak. A művészet mindig hatott a közegre, amelyből származott. Konferenciánk a művészetet körülvevő világra, miliőre, atmoszférára, közösségre, társadalomra fókuszál: milyen nyomot hagy, milyen hatást vált ki a művészet mindabban, ami körülveszi, amiben maga elhelyezkedik, és ahol ő maga is más művészetek vagy műalkotások közegét vagy közegelemét képezi.

2019. március 9. | 17.00 – Kincses Kolozsvári Hangverseny | a Debreceni Kölcsey Kórus előadása

A kolozsvári hangverseny műsorában szerepelnek többek között Balassa Sándor zeneszerző, az MMA rendes tagja; Kocsár Miklós zeneszerző, az MMA rendes tagja; Tóth Péter zeneszerző, az MMA Zeneművészeti Tagozat vezetője és Terényi Ede zeneszerző, az MMA rendes tagja művei is.

// ]]>