Kert a városban

Miközben kérlelhetetlenül itt a tavasz, Kert a városban címmel képző- és iparművészeti kiállítás látogatható a Pesti Vigadó földszinti kiállítótereiben. A Gödöllői Iparművészeti Műhely (GIM) kortárs tárlata a városba, az épületbe hozza a természetet, méghozzá a művészet segítségével. A kurátorok: Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész, az MMA rendes tagja, a GIM-Ház vezetője és D. Udvary Ildikó művészettörténész, akik olyan alkotókat, művészeket hívtak meg, akik a GIM-Ház kert témájú kiállítássorozatának legaktívabb tagjai voltak, és azokból a művekből válogattak, amelyeket a Műhely elmúlt 20 esztendejéből emblematikusnak tartanak.
A Vigadó Galériába hozott kiállítás egyik apropója ugyanis a GIM, a Gödöllői Iparművészeti Műhely megalapításának közelgő 20. évfordulója, emellett a művészek és a téma bemutatása, a figyelemfelkeltés is fontos cél. A művészek saját, teremtett „kertjeiket" mutatják be a festészet, a szobrászat, a grafika, a kárpitművészet, a kerámia, a textil, az üvegművészet eszközeivel. A kiállítás részeként a falakon látható a harmincas évekből fennmaradt fényképsorozat a gödöllői művésztelep megalapítója, Körösfői-Kriesch Aladár kertjéről. Az első teremben az elmúlt 20 évet összefoglaló diaképeket vetítenek.
Szenes István belsőépítész, az MMA Ipar- és Tervezőművészeti Tagozatának vezetője a kert téma eszmeisége szempontjából is jelentősnek véli a kiállítást és a helyszínét is, hiszen tágas, elegáns, szépen komponált, napsütötte enteriőrökben mutatkoznak meg az alkotások.
Katona Szabó Erzsébet azt is kiemelte, hogy büszke a gödöllői művészekre éppúgy, mint a különleges kiállításra, és örömmel tart minden érdeklődőnek ingyenes tárlatvezetést a kiállító alkotóművész-kollégákról, és a műveikről a Pesti Vigadó 7. Nyitott Ház Fesztiválján, május 5-én is. Május végén pedig megjelenik a Kert a városban katalógus, amely a témáról szóló előadásokat, a műveket és az alkotók bemutatását tartalmazza.
A GIM (Gödöllői Iparművészeti Műhely) 1998-ban alakult, Gödöllőn és környékén élő hivatásos, országosan és nemzetközileg elismert iparművészek csoportosulásaként. A műhely célja a századfordulón létrejött, európai hírű Gödöllői Művésztelep szellemiségének, művészeti hagyományainak továbbéltetése, megismertetése a kortárs művészetben, a kultúra, az oktatás és a nemzetközi kapcsolatok területén. A GIM-Ház kortárs művészeti kiállításoknak ad helyet, az alkotó művészek műtermei is látogathatók. Időnként az egykori szecessziós gödöllői művésztelep nagy művész egyéniségei (Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Remsey Jenő) műhelymunkáit, vázlatait és alkotásait mutatja be. A kiállítóteremben és a színekre komponált (arany, kék, vörös), festői hangulatú kertben nyaranta tematikus összművészeti rendezvényekre kerül sor: szabadtéri animációs filmvetítések, divatbemutatók, költői- és zenei estek várják az érdeklődőket. Az alkotóházban hagyományokra épülő művészeti oktatás valósul meg (gobelinszövés, textiltechnikák, kerámia, rajz, festészet), amelyre jellemző a növendékekkel való egyéni foglalkozás, magas szintű mesterségbeli tudásra való nevelés professzionális művészeti környezetben. Az oktatási program része a rendszeres, nyári művészeti tábor. A műhely működéséhez a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány biztosítja az anyagi alapokat.
Kiállítóművészek:
Anti Szabó János (képzőművész), Bajkó Dániel (festőművész), Barabás Márton (képzőművész), Bikácsi Daniela (festőművész), Bódis Erzsébet (1923–2013) (kárpitművész), Bohus Zoltán (1941–2017) (üvegművész), Dobribán Fatime (festőművész), Farkasvölgyi Éva (kárpitművész), F. Orosz Sára DLA (keramikusművész), Fekete György (belsőépítész), Hager Ritta (kárpitművész), Hidasi Zsófi (textiltervező művész), Incze Mózes (festőművész), Katona Szabó Erzsébet (textilművész), Kelecsényi Csilla (textilművész), Kókay Krisztina (textilművész), Kun Éva (keramikusművész), Olajos György (festőművész), Orosz István (grafikusművész), Posztobányi Péter (festőművész), Remsey Dávid (grafikusművész), Remsey Flóra (1950–2014) (kárpitművész), Simonffy Márta (textilművész), Szőcs Miklós TUI (szobrászművész), Szuppán Irén (1927–2016) (kárpitművész), T. Doromby Mária (textilművész), Varga Melinda (szobrászművész)
A Kert a városban kiállítás 2018. június 10-ig tekinthető meg: naponta 10 és 19 óra között.


Tárlatvezetések a kiállításon:

2018. május 16. (szerda) 10:00 (Katona Szabó Erzsébet) Tárlatvezetés I.
2018. május 19. (szombat) 13:00 (meghívott: Szőcs Miklós TUI szobrászművész) Tárlatvezetés II.
2018. május 29. (kedd) 16:30 (meghívott: T. Doromby Mária textilművész) Tárlatvezetés III.
2018. június 2. (szombat) 10:00 (meghívott: Kelecsényi Csilla textilművész) Tárlatvezetés IV.