Szőnyi István: Öreg révész (részlet)

Társművészetek találkozása

Szépirodalmi pályázatot hirdetett a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum

A Színek és szavak találkozása című szépirodalmi pályázatra mindazok jelentkezhetnek, akiket megihletett Szőnyi István (1894–1960) Kossuth-díjas festőművész, érdemes és kiváló művész munkássága. A pályázatról, a magyar művészeti életre nagy hatást gyakorló alkotóról, valamint a felhívást megjelentető, zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumról Káli-Trutz Enikővel, az intézmény muzeológusával beszélgettünk.
Mi inspirálta a múzeumot, amikor meghirdette szépirodalmi pályázatát?
– A Szőnyi István Emlékmúzeum elsőszámú célkitűzése Szőnyi István festőművész hagyatékának, szellemi örökségének ápolása, valamint életművének kutatása és bemutatása, így működése bizonyos értelemben természetesen képzőművészet központú. Ebből fakadóan szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a társművészetek, úgymint a zene és az irodalom bevonására is. Ennek megfelelően Szőnyi apósának, az író Bartóky Józsefnek emléket állítva illusztrációs pályázatot hirdettünk, valamint 2017-ben a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében irodalmi tárlatvezetéseket tartottunk. Az utóbbi program során igyekeztünk feltárni az irodalom és a képzőművészet kapcsolatát, így Szőnyi István festményei Rozványi Dávid író saját alkotásain keresztül keltek életre. A program sikerét látva arra gondoltunk, hogy másokat is bizonyosan megihlet a festőművész egyedi, lágy lírája, így jött létre az irodalmi pályázatunk. Biztosak vagyunk benne, hogy az egyes művészeti ágak átjárhatóak oly módon, hogy képesek a társművészeti ágakból inspirálódni. Kíváncsian várjuk, hogy a kortárs művészek számára mit sugallnak Szőnyi képei, képesek-e arra, hogy továbbgondolják az alkotó eredeti művészi szándékát.
A fentieken túl milyen módon ápolják Szőnyi István szellemi örökségét?
– Az állandó kiállításunk mellett időszaki kiállításokon a festő egy-egy művészeti korszakát, vagy jellegzetes témáját emelve középpontba bemutatunk egy válogatást a múzeum gazdag gyűjteményéből, a Szőnyi művész-tanítványai, kortársai alkotásaiból rendezett tárlataink pedig arra is igyekeznek rávilágítani, hogy a festőművész a húszas években, majd később közvetlen tanítványain keresztül, milyen nagy hatást gyakorolt korának művészetére, beleértve a fiatalabb művészgenerációt is. Különféle foglalkozásokat és programokat szerveztünk, melyek értelmezik a tárlatokat és más szegmensét is felvillantják Szőnyi festészetének, életének, olykor szórakoztató formában.
Hogyan épül fel a múzeum működése és milyen programok várják a látogatókat?
– Kiemelkedő fontosságúnak tartjuk egy olyan látogatóbarát szemléletű intézmény kialakítását, amely minden korosztály számára biztosítja az élethosszig tartó tanulás lehetőségét. E feladat ellátására alapvetően a múzeum állandó és az időszaki kiállítások anyagára, illetve a múzeum tágabb környezetére, Zebegény épített és természetes környezetére tervezzük programjainkat és foglalkozásainkat. A közművelődési tevékenység alapvető célcsoportja az általános és a középiskolás korosztály. Az iskolás csoportoknak különböző tematikájú, hatvan-, illetve kilencvenperces múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínálunk. A fentebb elmondottak értelmében, természetesen a felnőtt és szépkorú korosztály számára is lehetőséget ajánlunk, hogy kapcsolódjanak a múzeum eseményeihez, a tárlatvezetéseken túl pedig műhelyfoglalkozásokat is tartunk. Egyik legnépszerűbb programunk a Séta Szőnyi nyomában címet viseli, amely során a múzeum megtekintését követően meglátogatjuk a település Szőnyi-családhoz köthető helyszíneit és nevezetességeit, miközben archív fotókkal felelevenítjük a település egykori kulturális életét, valamint Zebegény egykori látképét. Ez a séta kifejezetten családok számára, játékos feladatokkal tarkított, interaktív formában is elérhető. Az intézmény igyekszik minden évben kapcsolódni a múzeumok országos rendezvényeihez, például a Múzeumok Majálisához, a Múzeumok Éjszakájához, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz, valamit Ars Sacra Fesztiválhoz is.
Milyen szakmai és társadalmi együttműködések alakultak ki az elmúlt években?
– A múzeum jövője szempontjából a megyei, regionális kapcsolatok kiépítése, fenntartása és fejlesztése különösen fontos. A környéki, megyei hatókörű és az országos intézményekkel, folyamatos szakmai együttműködést nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ebből az összefogásból már számos közös szakmai nap, találkozó és kiállítás jött létre. A helyi közművelődési értékeket képviselő civil szervezetekkel, valamint a helyi művészekkel való közös munka eredménye számos program és alkotópályázat. Emellett nagy gondot fordítunk arra, hogy a környéken működő oktatási és közművelődési intézményekkel létrejött együttműködések még szorosabbá váljanak, és a múzeumpedagógia beépüljön az iskolák mindennapi életébe is. A zebegényi oktatási intézmények számára nem csupán ingyenes belépést, hanem ingyenes múzeumpedagógiai órát is biztosítunk.
Hol jelennek majd meg a díjazott pályamunkák, milyen konkrét publikációs lehetőséget biztosítanak a nyertesek számára?
– Mivel elsősorban a képzőművészei műveknek az irodalmi alkotásokkal való találkozására fektetünk hangsúlyt, felolvasó esteken hangoznak el a kiválasztott művek, valamint az egyes kiállítóterekben kiadványok formájában lesznek elérhetőek a látogatók számára. Emellett egy külön kötet megjelentetését is tervezzük, melyben a festmények reprodukciói mellett olvashatóak lesznek az irodalmi alkotások. A fentieken túl a nyomtatott sajtóban való megjelenésekre is számíthatnak az alkotók, akiknek pályázatát két kategóriában (ifjúsági: 14–18 év között, valamint felnőtt: 18 év fölött) postai úton november 16-ig várjuk a 2627 Zebegény, Bartóky utca 7. címre. Az ünnepélyes eredményhirdetést és felolvasóestet december 8-án tartjuk a múzeumban, a pályázat részletei pedig Facebook-oldalunkon elérhetőek.
Ngày 11 tháng 10 năm 2018  |  szőnyi istván irodalmi pályázat