Kusztos Endre: Téli fák

Kusztos Endréről elnevezett galéria és emlékház nyílt Szovátán

Július 13-án Szovátán felavatták a Kusztos Endre grafikusról, festőművészről, az MMA néhai tagjáról elnevezett művészeti galériát. A Kusztos család Géra utcai otthonát átépítették és felújították, így az ikonikus alkotó műveiből válogatott tárlat a fürdőváros első, mai elvárásoknak megfelelő kiállítóterében fogadhatja a látogatókat. 
A galéria létrehozásának ötletét a Kusztos Endre Képzőművészeti Egyesület alapítói és működtetői – többek között Bocskay Vince szobrászművész, az MMA rendes tagja, Kuti Dénes festőművész, az MMA rendes tagja, Sánta Csaba szobrászművész, Siklódi Zsolt grafikusművész és Vinczeffy László festőművész, az MMA rendes tagja – vetették fel, akik partneri együttműködésre találtak a helyi önkormányzat vezetőinek személyeiben. A kétszintes épületet még nem fejezték be, a felső szintre szánt kisebb galériák – ahol a névadó műveiből rendezendő állandó kiállítás is helyet kap majd – ezután öltenek végső formát. A földszinten található nagyteremben ellenben már látható a Kusztos-grafikákból álló tárlat, előrevetítve a komplex célkitűzéseket, amelyek között Szováta és a térség kulturális kínálatának folyamatos gazdagítása is szerepel.
Bocskay Vince kifejtette, hogy a megvalósítás ötlete még Kusztos Endre életében és beleegyezésével felvetődött, hiszen a művész háza rendkívül romos állapotban volt, számtalanszor árvizek folytak rajta keresztül. A szovátai önkormányzat erkölcsi és anyagi vállalásának eredményeképpen az eredeti házat lebontották és annak helyére stílusban és építészeti karakterben is illeszkedő új, nagyobb alapterületű épületet emeltek. A felső szinten látható majd a Kusztos Endre életművéből látható, tervezetten elsőként harminc grafikából, személyes tárgyakból és relikviákból álló kiállítás, a hagyaték gazdagságából fakadóan azonban Bocskay Vince elmondása alapján periodikusan újabb és újabb műveket mutatnak majd be. A galéria széles köztudatba történő beemelésének érdekében a földszinten őszig szintén Kusztos-műveket tekinthetnek meg a látogatók, ezt követően pedig meghívások alapján havonta váltakozó tárlattal jelentkezik majd a Kusztos Endre Művészeti Galéria.

20 липня 2018  |  kusztos endre kuti dénes vinczeffy lászló bocskay vince