A kiválasztott webtartalom nem létezik.
Esemény - bal kép
Pesti Vigadó
1051 Budapest, Vigadó tér 2.

Kiss János

Kiss János: A Győri Balett egy alapító szemszögéből

Akadémiai székfoglaló előadás – 2018. 02. 21.
 
A Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban 2018. február 21-én szerdán tartotta meg székfoglalóját Kiss János Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, érdemes művész, a Győri Balett igazgatója és alapító tagja.

Az MMA, valamint a táncművészeti és színházművészeti szakma képviselőiből, pályatársakból és barátokból álló hallgatóságot dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkárának és Kiss B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes, az MMA elnökségi tagjának jelenlétében a program levezető elnökeként Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművész, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője köszöntötte. Kiss János laudátoraként Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus, rendező, érdemes művész, a nemzet művésze a Győri Balett történetének rövid összefoglalásán keresztül méltatta Kiss János akadémikust, hangsúlyozva kiemelkedő szerepét és elévülhetetlen érdemeit a Győri Balett élén eltötött több, mint huszonöt évét tekintve. Kiss János akadémiai székfoglalójának bevezetésében  találó hasonlattal szemléltette vállalását, mely szerint a program keretében rendelkezésre álló idő alatt a Győri Balett történetét bemutatnia majdnem olyan léptékű cél, mintha Tolsztojnak fél óra alatt kellene felolvasnia Háború és béke című regényét. Az előbbiekből fakadóan ezért Kiss János a legjelentősebb állomásokat, eseményeket, mozzanatokat ragadta ki az elmúlt évtizedekből. Személyes hangú visszaemlékezésében központi szerepet töltött be Markó Iván Kossuth-díjas balettművész, koreográfus és Gombár Judit Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, pedagógus, egyetemi tanár, érdemes művész; a Győri Balett alapító tagjai és vezetői. Székfoglalójának második egységében rávilágított a kilencvenes évek elején új lendületet kapott balettegyüttes céljaira, felépítésére és működésére, mindemellett megosztotta a közönséggel tapasztalatait az akkor felmerült szakmai és szervezeti kérdésekre és nehézségekre adott válaszok megfogalmazásával kapcsolatban is. Kiss János kiemelte, hogy csakis töretlen hitükkel tudták újjáépíteni a Győri Balett társulatát. Előadásának harmadik, záró részében az együttes jelenének elemzésén keresztül kitért a pedagógiai- és műhelymunkára, a jelentős nemzetközi megjelenésekre és az utódlást kapcsán felmerülő kérdéseken belül a jövő lehetőségeire is. Kiss János székfoglaló előadásának keretében több videórészletet láthatott a közönség a Győri Balett különböző korszakaiból, így betekintést nyerhetett legújabb bemutatójuk, A skarlát betű című koreográfia részleteibe is. A székfoglaló előadást kötetlen beszélgetés zárta.

 
Kiss János (Budapest, 1959. augusztus 13.)
„Az év táncosa" – a Magyar Táncművészek Szövetsége díja, Liszt Ferenc-díj, Szent László-díj, Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztje, Pro Urbe Győr díj, Hevesi Sándor-díj, Érdemes Művész, Győr díszpolgára, Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, Kossuth-díj
1979-ben végzett táncművészként az Állami Balettintézetben, évfolyamvezető mesterei Kálmán Etelka és Lőrincz György voltak. Még abban az évben társaival megalapították a közel negyven éve működő Győri Balettet, amelynek vezető magántáncosa lett, Markó Iván műveinek szinte minden főszerepét eltáncolta. A korabeli kritika így ír művészetéről: „a csoportból kiválik az egyén... mint egy-egy átszellemült test, ... féktelen dinamikájú szóló, ... varázserőt sugárzó, önálló életmű születik, ... tánc- virtuozitás, ... erőt, hitet és önfeláldozásra is képes elszántságot sugall". 1991-től a társulat igazgatója. 1993-ban elindította a Magyar Táncművészeti Főiskola Tanárképző Szak Kihelyezett Tagozatát a Győri Balett Művészeti Szakközépiskolában. 1992-ben a Magyar Táncművészeti Kamara Elnökségének, 1993-ban a Nemzeti Kulturális Alap Táncművészeti Szakmai Kollégiumának tagja, 2001 és 2002 között elnöke (2002 és 2007 között ismét tag, majd 2007-től újra elnök).  2000-től a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, 2001 és 2007 között elnöke. 2011-től a Táncművészeti Bizottság tagja, majd 2013-tól elnöke, szintén ettől az évtől kezdődően az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület elnökségi tagja. 


Novák Ferenc, Kiss János
Naptár