Farkas Gábor

150 évvel ezelőtt a Pesti Vigadóban

Clara Schumann 1868. december 10-i hangversenyének megidézése

1868. december 10-én Clara Schumann, Robert Schumann özvegye a Vigadó kistermében adott nagysikerű koncertet, melyen többek között Beethoven-, Brahms- és Schumann-műveket játszott. Ennek a koncertnek az emlékére szólalt meg az MMA köztestületi programjaként a rekonstruált hangverseny 2018. december 10-én este – ezúttal a díszteremben –, melyet kereken 150 esztendővel korábban, ezen a napon adott a virtuóz zongoraművésznő.
Különleges zenei csemegére ébredt Pest városa 1868. december 10-én, ugyanis Robert Schumann műveinek leghitelesebb előadója, felesége, Clara Schumann lépett fel újra a városban. Zongoratanár édesapa és énekesnő édesanya – nem csoda, ha a Clara Wieck néven 1819-ben Lipcsében született leány első nyilvános fellépésére már hétévesen sor került, s 1837-re a kontinens egyik legtehetségesebb zongoravirtuózaként tartották számon, aki zeneszerzőként is egyre sikeresebbé vált. Ebben az évben eljegyezte apja egyik tanítványa, Robert Schumann, akitől apja eltiltotta, ezért barátaikon valamint Clara koncertjeibe becsempészett zenei üzeneteken keresztül tartották a kapcsolatot. A szülői ellenállása dacára 1840-ben össze is házasodtak, eközben sikereik folyamatosak – egyetemen tanítottak, külföldi turnékon vettek részt. 1854-ben a férjen mentális problémák jelentkeztek, és sikertelen öngyilkossági kísérletét követően szanatóriumba került, ahol két év múlva meg is halt. A még mindig csak 37 éves, nyolcgyermekes Clara Schumann hamarosan a munkába temetkezett.

Férje műveinek hiteles előadója, az egyetlen, aki Robert Schumann által elképzelt módon elő is tudta adni azokat. Emellett folyamatosan írta zeneműveit – ugyan az évek során többségük elkallódott –, tanított, összerendezte és kiadta férje műveit, valamint fellépett egészen 1891-ig, 72 éves koráig! Koncertkörútjain folyamatosan játszotta, így ismertette meg Schumann darabjait az értő közönséggel – erre nagy szükség is volt, hiszen már nagybeteg a zeneszerző, amikor műve elsőként csendült fel Pesten, felesége koncertjén.
Clara Schumann utolsó pesti fellépéseire 1868. december 10-én és 12-én került sor a Pesti Vigadó kis termében. A telt házas, népszerű fellépéseken többek közt Beethoven cisz-moll „Holdfény" szonátáját, Schumann Op. 13-as Szimfonikus etűdjét és Chopin Andante Spianatóját hallhatták a közönség tagjai, amelyek megszólaltatása akkor is, ma is igazi előadói bravúrt jelentenek a zongoravirtuózok számára.
A rekonstruált hangversenyen Csereklyei Andrea énekművész és Farkas Gábor zongoraművész szólaltatta meg a 150 évvel ezelőtti műsort, melyet akkor Clara Schumann és énekes partnere, Ébner (született Hauer) Ottília asszony tolmácsolásában hallhatott a közönség.

Az évforduló alkalmából, Clara Schumann egykori műsora alapján Farkas Gábor – és a dalok esetében Csereklyei Andrea énekművész – előadásában az alábbi művek csendültek fel:

1. Beethoven Cis-moll ("Holdfény") szonáta, Op. 27
2. Brahms: Liebestreu, Op. 3/1; Liebe und Frühling, Op. 3/3
3. D. Scarlatti: g-moll szonáta, Allegrissimo K. 450
4. Händel: Sarabande a g-moll Szvitből; G-dúr Chaconne (Eugen d'Albert átiratában)
5. Schumann: Szimfonikus Etüdök Op. 13
6. Schumann: Dein Angesicht Op. 127/2 — Er ist's
7. Chopin: Andante spianato
8. Schumann–Liszt: Widmung (Asz-dúr)

den 11 december 2018  |  hangverseny pesti vigadó clara schumann