2019. március 28. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | András Ferenc filmrendező

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal András Ferenc filmrendezőről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni.

2019. március 20. | 19.30 – Isten nem szerencsejátékos – Gyurkovics Tibor emlékezete

A Magyar Művészeti Akadémia Szó • szín • játék című színpadi sorozatának előadása a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor íróra emlékezve.

2019. március 13. | 18.00 – Marosvásárhelytől Szentendréig | Aknay János művei a Szepessy-gyűjteményben

Aknay János szentendrei festőművész és Szepessy László marosvásárhelyi gyűjtő termékeny együttműködésének köszönhetően az Aknay-művek sorsa, egyben maradása közgyűjteményi formában is biztosítva van. A MANK Galéria tárlata márciusban a Szepessy-gyűjtemény műkollekcióját mutatja be a közönségnek.

2019. március 5. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Hoppál Mihály néprajzkutató

Az MMA Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp című programsorozatában Hoppál Mihály etnológus, folklóristával Szemadám György festőművész, az MMA rendes tagja beszélget az MMA-irodaház rendezvénytermében.

2019. február 28. – Utazás a valóságon túlra – David Lynch: Small Stories / Kis történetek

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest Fotófesztivál igazi különlegességgel és egyben közép-európai premierrel nyitja meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a Műcsarnokban. A harmadik éve megrendezett Fesztivál nyitókiállítását nem más, mint David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi.

2019. február 28. – április 28. – Aknay János: Égi és földi geometria

Nagyszabású kiállítással tiszteleg a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Aknay János előtt a szegedi Regionális Összművészeti Központ (Reök). Az alkotó 70. születésnapja alkalmából, február 28-án nyílik meg a több mint kétszáz Aknay-művet magába foglaló tárlat, az Égi és földi geometria. Az átfogó, életmű jellegű kiállítás az aktív mester mindegyik korszakából prezentál jelentős műveket. Kiemelkedő festői és grafikusi tevékenységének számos visszatérő motívumát fedezhetik fel a látogatók; ilyenek az angyal, bábu, kereszt, ház, ablak, valamint a magyar és székely rovásírás motívumai.

2019. február 27. | 17.00 – Az MMA Kiadó könyvbemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról című kismonográfia-sorozatának három új kötetét mutatja be az MMA Kiadó. A bemutatásra kerülő kötetek: Márkus Béla: Szilágyi István; Jánosi Zoltán: Oláh János; Cs. Nagy Ibolya: Király László. A rendezvényen műhelybeszélgetések hangzanak el. A kötetek szerzői mellett ezúttal Király László Babérkoszorú-díjas költő, Szász László irodalomtörténész és Bíró Gergely szerkesztő vesznek részt a beszélgetésekben. Helyszín: Pesti Vigadó, Fogadótér.

2019. február 21-től május 9-ig kéthetente csütörtökön – Esték a Hild-villában

Művészetelméleti előadás-sorozat a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet szervezésében. A sorozat 2019. tavaszi évada a "Krisztus kenyér s bor színében…" Az Eucharisztia hatása a ma emberére témát járja körül. A 18 órakor kezdődő előadások helyszíne az MMA MMKI székháza, a Hild-villa (1121 Budapest, Budakeszi u. 38.).

2019. február 21. | 19.00 – Grendel Lajos-emlékest Somorján

Grendel Lajos Kossuth-díjas íróra, az MMA néhai tagjára emlékeznek a Somorjai Kaszinó civil szervezet szervezésében. Az esten részt vesz Tőzsér Árpád költő, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja is.

2019. február 21. | 17.30 – Építészklub | Török Ferenc és Krizsán András

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit a Kecske utcai Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. Az ez évi első, februári klub építész-párosa Török Ferenc építőművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, előadásának címe: Hivatás-építés; míg Krizsán András „... köveket keres, hogy templom épüljön" címmel tart előadást. Az előadások után (és alatt) várják a szakmai, baráti hozzászólásokat, valamint lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre.

2019. február 18. | 17.00 – Alkotói tárlatvezetés Dévényi Sándor építész kiállításán

A hetvenéves Dévényi Sándor építőművész kiállítása a Pesti Vigadóban sokrétű munkásságát mutatja be, különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő munkáit öleli fel. A kiállításon február 18-án (hétfőn) 17 órakor alkotói tárlatvezetésre várják az érdeklődőket. (A tárlatvezetésre a galeria@vigado.hu címen lehet regisztrálni.) A tárlat március 24-ig látogatható a Vigadó Galéria földszinti kiállítóterében.

2019. február 16. – március 24. – Derkó 2019

A Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ösztöndíjat művészkörökben évtizedek óta Derkónak nevezik. A díjra a 35. életévüket be nem töltött művészek pályázhatnak, és legfeljebb három egymást követő évben nyerhetik el. Az ösztöndíj összege 2019-ben az MMA kezdeményezésére lett a korábbi évek juttatásainak kétszerese, havi bruttó 200.000 Ft. A zsűrizés folyamata után megvalósuló, a Műcsarnokban megrendezett kiállítás évek óta a friss ösztöndíjasok bemutatkozásának jelentős fóruma. A tárlat egyfajta válogatott seregszemle, amelyből új utak indulhatnak, csoportos vagy önálló kiállítási felkérésekkel. A tárlat megnyitója egyúttal az ösztöndíjat elnyert művészek köszöntése is.

2019. február 15. | 18.00 – Gaál József: Corpus Hystericum

Az idei évben 20 éves Godot Galéria ünnepi eseményeinek egyik fő eleme, hogy a galéria a legfontosabb művészeinek egy-egy olyan tárlatot rendez ebben a jubileumi esztendőben, ahol az adott művész legfrissebb alkotásait mutatja be a közönségnek. Arra szeretnék ezzel felhívni a figyelmet, hogy bár a kortárs művészet élő klasszikusairól beszélünk, ők mégis mind a mai napig folyamatosan alkotó izgalmas művészek, akik reagálnak az őket körülvevő valóság történéseire, a képzőművészeti élet változásaira. Ebben a sorozatban az első Gaál József, aki a Godot Galériával legrégebben együtt dolgozó művész.

2019. február 14. | 19.30 – Szó • szín • játék – Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa Mami

A Debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása

Vannak találkozások, melyek akár a halál küszöbén is fordulópontot jelentenek − az életben. A leukémiás Oszkár a kórházi ágyon fekve találkozik a titokzatos Rózsa Mamival, aki humorral és játékkal tölti meg kisfiú napjait. Ő ugyanis az egyetlen, akit nem riaszt a halál közelsége. Tizenkét napot töltenek együtt, és ezalatt mindent megtesznek, hogy Oszkár elégedetten fejezhesse be az életét. Eljátsszák, hogy Oszkár a megismerkedésük napján született, és attól kezdve minden napja tíz évet ér. A kisfiú tíz szívmelengető találkozásokkal és mindennapi csodákkal − kamaszkori szerelemmel, házassággal, családi élettel és végül az öregséggel − teli napról mesél a Jóistennek írt leveleiben.
A Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozata a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2019. február 14. | 18.00 – Badacsonyi Sándor (1949–2016) festő- és grafikusművész kiállítása

Hommage à Badacsonyi – A Vigadó Galériában látható Badacsonyi Sándor-emlékkiállítással párhuzamosan a budapesti Bálnában, a Boda Gallery of Art-ban is látható lesz egy kisebb merítés Badacsonyi munkásságából, azon belül is olajképeiből. A tárlatot Keppel Márton művészettörténész nyitja meg. A kiállítás 2019. február 15. és március 14. között ingyenesen megtekinthető.

2019. február 13. | 18.00 – Rendhagyó tárlatvezetés, beszélgetés Jankovics Marcell: TRIANON című kiállításán

Jankovics Marcell Trianon című kiállításának kísérőrendezvénye Bicskei Zoltán, Csonka Ákos, Erfán Ferenc és Molnár Miklós részvételével. Helyszín: Csók István Képtár, 8000 Székesfehérvár, Bartók B. tér 1. | meghívó

2019. február 11. | 16:00 – Makovecz Kávéház: a Makovecz Imre Pályázati Alap beruházásai

A februári Makovecz Kávéház vendége Csernyus Lőrinc építész, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja, az MMA levelező tagja, aki a Makovecz Imre Pályázati Alap beruházásairól tart előadást, melynek köszönhetően több tucat Makovecz-épület újulhat meg, és épülhet fel.

2019. február 10. – április 20. – Sárköz, a szépség kertje

Fodorné László Mária szövő jubileumi kiállítása

„… aki egyszer bejut a szépség kertjébe, az versöt is álmodhat meg írhat, meg éneköt is mondhat, meg szűhet, meg hímözhet, mert minden szépség egy tüvön van…" – mondta néhai Kati Éva népművész. Aligha lehet szebben fogalmazni egy olyan kiállítás beharangozójában, ahol a magyar nyelvterület egyik leggazdagabb szőtteskultúrájának, a sárközi szőtteskincsnek jelenlegi legjobb ismerője, legnagyobb mestere, Fodorné László Mária, a Népművészet Mestere, az MMA Népművészeti Tagozatának rendes tagja mutatkozik be, megidézve a szülőfalu, Decs és a tájegység, Sárköz szépségeit. A tanítómesterek emléke előtt egy-egy szőttesalkotásuk bemutatásával tiszteleg.

2019. február 9. | 17.00 – Téli bérlet IV/3.

A Zuglói Filharmónia hangversenye a Pesti Vigadóban. Vezényel: Medveczky Ádám.

2019. február 6. – április 21. – Badacsonyi Sándor-emlékkiállítás

Badacsonyi Sándor (1949–2016) grafikus, festőművész emlékkiállítása a sokrétű, több alkotói technikában is kiteljesedő életműből nyújt válogatást. A művész romantikus, szürreális, valamint zenei, irodalmi és bibliai vonatkozású elemekkel átszőtt sajátos képi és álomvilága szín- és formavilágában az esztétikai élményt előtérbe helyező rézkarcain, grafikáin és festményein egyaránt visszaköszön. Az alkotó pasztell és vegyes technikával, valamint olajjal és temperával készült műveit számos csoportos (Antwerpen, Berlin, Bécs, Budapest, Chicago, Frankfurt, Graz, London, Miskolc, New Orleans, Offenburg, Oslo, San Francisco, Sydney, Stockholm, Szeged, Tihany, Torino) és egyéni (Budapest, Hamburg, Nagymaros, Salgótarján, Sopron) kiállítás után első alkalommal láthatja a nagyközönség a Pesti Vigadóban.

// ]]>