Fotó: Balázs Attila / MTI

Szabó Dénes karnagy japán kitüntetést kapott

A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje elnevezésű kitüntetéssel köszönte meg a japán kormány Szabó Dénes karnagynak, a nemzet művészének, az MMA rendes tagjának, hogy a zenén keresztül hozzájárult a Japán és Magyarország közötti kapcsolatok fejlesztéséhez. A magas elismerést Sato Kuni nagykövet asszony adta át azon az ünnepi hangversenyen, amelyet Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában rendeztek.
Az elismerést Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete adta át azon a hangversenyen, amelyet január 6-án rendeztek meg a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola dísztermében. Az ünnepségen a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar az elmúlt 25 év japán turnéinak legnépszerűbb kórusműveit énekelte Szabó Dénes vezetésével, ezzel köszöntötték a kórus japán kapcsolataiban meghatározó szerepet vállaló Fukiko Gotoda asszonyt.
Szabó Dénes a Cantemus Gyermekkórussal Japánba először 1992-ben látogatott el, azóta számtalanszor járt Japánban, különböző városokban koncertezett, ezzel párhuzamosan – az általános iskolákat és középiskolákat is beleértve – a helyi kórusokat vezényelte.
Emellett napjainkig Japánból több mint kétezer diákot, kórust, karmestert és zenetanárt fogadott továbbképzésre, amivel nagymértékben járult hozzá a japán kórusok színvonalának emeléséhez. Az elmúlt negyedszázadban a zenén keresztül személyes kapcsolatok alakultak ki japán és magyar fiatalok között.
A japán kormány a magas elismeréssel azt az áldozatos munkát ismeri el, amellyel építette Szabó Dénes a Magyarország és a felkelő nap országa közötti kulturális hidat, illetve a zene segítségével erősítette a két ország lakosságának barátságát.

Keddi Kaleidoszkóp – Szabó Dénes karnaggyal Solymosi Tari Emőke beszélget:
„Az ének-zenét úgy kell tanítani, hogy a gyereknek ne gyötrelem legyen, hanem gyönyörűség" – vallja Szabó Dénes karnagy a Nyíregyházi Cantemus Kórusintézmény igazgatója, akivel Solymosi Tari Emőke zenetörténész beszélget. (Pesti Vigadó, 2017. szeptember 26.)