2019. május 10. | 18:00 – Tavaszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata idén tavasszal is megrendezi hagyományos irodalmi gáláját. A Pesti Vigadó Dísztermében Farkas Árpád, Kiss Anna és Nagy Zoltán Mihály, az MMA rendes tagjai, Albert Gábor, Kányádi Sándor, Lászlóffy Csaba, az MMA néhai tagjai és Nagy Gáspár, az MMA posztumusz tiszteleti tagja írásaiból, valamint Kodolányi János és Székely János műveiből készült vers- és próza-összeállítások hangzanak el Rátóti Zoltán, az MMA rendes tagja, valamint Bálint Márta, Szabó András, Újhelyi Kinga és Zámbori Soma színművészek előadásában. Műsorvezető: Bényi Ildikó és Takács Bence. Közreműködnek: a Weiner Leó Zeneművészeti Szakkollégium tanárai és Hajdú Zsuzsa, magánének szakos egyetemi hallgató. A zenei blokkok szerkesztője: Nagy Márta. Az estet Mezey Katalin és Wiegmann Alfréd szerkesztette és rendezte.

2019. május 3. – július 19. – CREDO | Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

Az MMA Képzőművészeti Tagozata Credo címmel a Pesti Vigadóban rendezi meg a hetvenesztendős Kárpáti Tamás festőművész kiállítását. A tárlaton a művész mintegy hatvan, a közelmúlt három évében készített táblaképe, tíz bronzba öntött kisplasztikája, valamint az életművet kísérő dokumentumok együttese kerül közönség elé. A Kárpáti-œuvre legutolsó alkotóperiódusának művészi termését bemutató kiállítás révén a jelenkori magyar képzőművészet egyik legkarakteresebb, önálló arculatú piktúrát teremtő festőművészének alkotói portréja rajzolódhat meg, a kortárs magyar festészet egyik kimagasló jelentőségű teljesítménye körvonalazódhat.

2019. május 2. | 19:30 – Szó • szín • játék – Kodolányi János: Zárt tárgyalás

A Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozata a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán

A Zárt tárgyalás 1943 nyarán jelent meg: az író, Kodolányi szókratészi végrendelete, amely fő hivatkozási alapja lett üldöztetésének a német megszállás alatt, majd a kommunista hatalomátvétel, 194748 után.

2019. április 30. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Szász Attila filmrendező

Az MMA Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp című programsorozatának következő estjén Szász Attila filmrendezővel Csiger Ádám filmkritikus beszélget az akadémia irodaházában.

2019. április 30. | 17.00 – Rendező és holdvilág – filmvetítés Sümegen

Filmvetítéssel egybekötött beszélgetést szervez András Ferenc Kossuth-díjas filmrendezővel, az MMA rendes tagjával, Sümeg díszpolgárával a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ. A programon levetítik a Magyar Művészeti Akadémia által a filmrendezőről készített portréfilmet és a Szerelmes földrajz sorozatban vele készült kisfilmet.

2019. április 26. – augusztus 25. – TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon – 2019 | Műcsarnok

Ismét a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban a legjelentősebb hazai kortárs építészeti összefoglaló kiállítás, a II. Nemzeti Építészeti Szalon, amely több száz épületet és tervezőt vonultat fel, izgalmas képet adva a legutóbbi öt esztendő magyar építészetéből, makettek, óriásnyomatok, filmek, tervek és egyéb műalkotások, illetve dokumentációk révén. Az idei Szalon kiemelkedő témája a közösségek felé forduló építészet. Az építészek alkotómunkája hagyományosan az innováció hordozója, ezért a kiállítás a jelen mellett a fenntartható jövőre figyelő építészetre is fókuszál.

2019. április 25. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | Serfőző Simon költő, író

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Serfőző Simon költőről, íróról, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. április 24. | 19.00 – Ünnepi hangverseny Szőnyi Erzsébet 95. születésnapja alkalmából

A Magyar Művészeti Akadémia és Zeneművészeti Tagozata a 95 éves Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze tiszteletére rendez születésnapi szerzői estet. Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia székháza, Pesti Vigadó Díszterem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. II. emelet).

2019. április 17. | 17.00 – A „Sárköz, a szépség kertje" c. kiállítás finisszázsa a Vigadó Galériában

A Sárköz, a szépség kertjeFodorné László Mária szövő, népi iparművész, a Népművészet Mestere jubileumi kiállításának záró-rendezvénye. Helyszín: Pesti Vigadó, VI. emeleti kiállítótermek.

2019. április 15. | 16.00 – Emlékezés Németh Lászlóra

Németh László író (1901–1975) születésének 118. évfordulója alkalmából rendeznek megemlékezést 2019. április 15-én a hódmezővásárhelyi Emlékpont előadótermében (Andrássy u. 34.), ahol mások mellett az MMA levelező tagja, Pécsi Györgyi irodalomtörténész, kritikus is tart előadást.

2019. április 15. | 10.00 – Illyés Gyulára emlékezünk

Április 15-én 10 órától a Magyar Művészeti Akadémia és a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium a bonyhádi Kép-Tár-Házzal közös rendezvényen Illyés Gyulára (1902 – 1983. április 15.) emlékezik.

2019. április 14. | 11.00 – Adigzsi, a tuva sámán – Kanalas Éva alkotása

Magyar filmalkotást mutatnak be a tuva sámánhagyományról az Uránia Filmszínházban. A rendező, Kanalas Éva a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa. Díszvendég: Sii-oglu Adigzsi Csajákcsi-Kám – Tuva Köztársaság.

2019. április 13. – Finisszázsnap a Gulliver a kertben – Badacsonyi Sándor képi világa című kiállításon

Gulliver a kertben – Badacsonyi Sándor képi világa című kiállítás záróeseménye különleges élményekkel – sakk-emlékversennyel, valamint beszélgetéses tárlatvezetéssel – várja az érdeklődőket! Helyszín: Pesti Vigadó, V. emelet.

2019. április 11. | 18.00 - Aknay János: János „evangéliuma" című kiállítása

Aknay János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész János „evangéliuma" című tárlata 2019. április 11-én, csütörtökön 18.00 órakor nyílik a Várnegyed Galériában (1015 Budapest, Batthyány u. 67.). A kiállítást megnyitja Novotny Tihamér művészeti író. Közreműködik Petrás Mária a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes.

2019. április 10. – május 26. – Válogatás a XXI. Tervezőgrafikai Biennálé alkotásaiból és „Bauhaus 100" plakátkiállítás

Tavaly már 21. alkalommal rendezte meg a Tervezőgrafikai Biennálét a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Békéscsabán, amely a műfaj aktuális állapotáról tudósít. A 2017–2018 között készült alkalmazott grafikai alkotásokból rendezett kiállítás válogatását mutatja be az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat segítségével a Pesti Vigadó a fővárosi közönségnek. A grafikus design történelmi hagyományai előtt is tiszteleg a tárlat egy „Bauhaus 100" tematikájú kamarakiállítással, amely a plakát műfajában idézi meg a centenáriumát ünneplő művészeti intézmény pedagógiai eszmeiségét és ízlésformáló szellemiségét. A magyar plakátművészek 2019-ben készült műveit első ízben láthatja a nagyközönség.

2019. április 9. | 19.30 – Francia sanzonest a Pesti Vigadóban

J'AIME LA CHANSON – Három francia lelkű művésznő, Csemer Bogi, Kárász Eszter és Tompos Kátya a Pesti Vigadó sanzonestjén.

2019. április 9. | 15:30 – Magyarok Kazahsztánban – régen és most | vetített képes előadás és beszélgetés

A Magyar Művészeti Akadémia Kazahsztánról rendez beszélgetést „Magyarok Kazahsztánban – régen és most" címmel az Andrássy úti irodaházának rendezvénytermében. A délután során nemcsak képes beszámolót láthatnak majd a hozzánk látogatók Kazahsztánból, de kazah népdalok is felcsendülnek. Vendégeink: Babakhumar Khinayat, Kurmangazy Zhandildin, Dr. Bankovics Attila ornitológus, valamint Kovács Zsolt zoológus. A program házigazdája: Szemadám György festőművész, az MMA elnökségi tagja.

2019. április 8. | 19.30 – Szó • szín • játék – Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

színpadi játék
A Soproni Petőfi Színház, a Csallóközi Csavar Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház és a Malom Színház koprodukciója

Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető.

2019. április 7. | 19.00 – J. S. Bach / C. H. Graun / G. Ph. Telemann: „Pasticcio"-passió | Hangverseny

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenye zárja az Universitas-Debrecen hangversenysorozatot a Debreceni Egyetem Aulájában. Vezényel Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A hangversenyt további három helyen is bemutatják, az előadás egyben magyarországi bemutató, a Berlini Állami Könyvtár kézirata alapján (Wer ist der, so von Edom kömmt, kb. 1745–50) készült.

2019. április 7. | 16.00 – Magyar & modern – Flesch Károly Hangversenybérlet Dubrovay László műveivel

A Győri Filharmonikus Zenekar története során mindig is a kortárs magyar zeneszerzők művészetének elkötelezett támogatója volt. A Pesti Vigadóban megrendezett hangversenyük műsorán ezúttal két Kossuth-díjas komponista, Dubrovay László és Madarász Iván művei csendülnek fel előadásukban, Berkes Kálmán vezényletével, kiváló magyar előadóművészek közreműködésével.

// ]]>