2018. május 10. – Rodostója volt London | Emlékülés Szabó Zoltán (1912–1984) tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2018. május 10-én konferenciát rendez Szabó Zoltán író, esszéista emlékére, aki a külföldre szakadt magyar írók egyike. Helyszín: A Magyar Művészeti Akadémia székháza – Pesti Vigadó, Makovecz terem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. IV. emelet). A konferencián a részvétel előzetes, online regisztrációhoz kötött.

2018. május 9. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Haumann Péter színművész

A Magyar Művészet Akadémia a köztelevízión is futó portrésorozatának – melyben 52 perces, akadémikusokról készült portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készülnek – egyes darabjai időről időre az MMA székházában is vetítésre kerülnek. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezen a csütörtökön Haumann Péter színművész, az MMA rendes tagja életművébe, pályájába nyerhetünk bepillantást a róla készült portréfilmen keresztül.

2018. május 8. ǀ 18:00 – Keddi kaleidoszkóp ǀ Mihályi Gábor, koreográfus

Mihályi Gábor koreográfussal, az MMA levelező tagjával Hegedűs Sándor tánctörténész beszélget a Pesti Vigadóban.

2018. május 5. – Hetedik Nyitott Ház | Fesztivál

Hagyományok és modernkori igények, melyeket a művészet és a kultúra kapcsol össze: koncertek, előadások, workshopok, idegenvezetések, kiállítások – ingyenes programok egész nap a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

2018. május 3. | 18:00 – Tavaszi Irodalmi Gála

Az MMA Irodalmi Tagozatának – már hagyománnyá váló – Tavaszi Irodalmi Gálája vers- és próza-összeállítást mutat be neves színészek, művészek előadásában a Pesti Vigadó dísztermében.

2018. április 24. – Olvasópróba Fekete Vincével

A Petőfi Irodalmi Múzeum Olvasópróba című sorozatában a Kézdivásárhelyen élő, a hazai tájjal, az erdőkkel összeforrt költő, Fekete Vince új kötetéről beszélget Ács Margit íróval.

2018. április 23. – Devich János növendékeinek hangversenye 2.

A Pesti Vigadó Makovecz termében 2018. április 23-án 19.30 órakor növendékei adnak koncertet Devich János csellóművész, zeneművész az MMA néhai tagja tiszteletére.

2018. április 22. – Szent György-nap – pásztornap

A Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállítás kísérőrendezvénye a Műcsarnokban, az MMA intézményében Szent György-naphoz kötődően, ahol a programok középpontjában a pásztorművészet áll.

2018. április 21. – Adigzsi, a tuva sámán – Kanalas Éva alkotása

Magyar filmalkotás bemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban a tuva sámánhagyományról. A film utómunkálatait az MMA támogatta. További vetítési időpont: 2018. május 6. (vasárnap), 11.00 óra

2018. április 21. – augusztus 20. – Kéz–Mű–Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018

A Magyar Művészeti Akadémia által öt éve elindított és a Műcsarnokban megrendezett idei Szalonon azon népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotómunkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak. A hetvenes évek nomád nemzedéke, táncházas generációja új, friss szemléletet hozott a népművészetről korábban alkotott képbe. A néptánc lekerült a színpadról, és a használat, a funkció és a forma előtérbe helyezésével életre keltek a kézműves tárgyak. Mindezek hatására a népi kultúra megélhetővé vált. Erre utal Sebő Ferenc híressé vált mondása: „a hagyomány nem rab, hogy őrizzük, nem beteg, hogy ápoljuk, a hagyományt megélni kell."

2018. április 20. | 20:00 – Francia–magyar kórushangverseny

Április 20-án este különleges hangversenyre várják az érdeklődőket a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomba. A Choeur Pléiade és a Kollár Éva vezette Budapesti Monteverdi Kórus közös koncertjén G. Fauré, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán művei mellett a Magyarországon ritkán hallható oratórium, Camille Saint-Saëns: Requiemje is fölhangzik. Közreműködik a Grazioso Kamarazenekar. A belépés díjtalan.

2018. április 19. | 18:00 – A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estje (IV. évfolyam, 2. szám)

Dr. B. Kovács István régész, néprajzkutató „Az elveszettnek hitt magyar hősepikáról" címmel tart előadást a Műcsarnokban. Házigazda: Mezey Katalin költő, szerkesztő.

2018. április 19. |18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész

A Magyar Művészet Akadémia a köztelevízión is futó portrésorozatának – melyben 52 perces, akadémikusokról készült portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készülnek – egyes darabjai időről időre az MMA székházában is vetítésre kerülnek. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezen a csütörtökön Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja életművébe nyerhetünk bepillantást a róla készült portréfilmen keresztül.

2018. április 19-től – Makovecz Imre „… összekötni az eget és a földet…" / «Соединяя небо и землю...» című életmű-kiállítása Cseljabinszkban

A korábban Moszkvában és Nyizsnyij Novgorodban, majd idén februárban Szentpéterváron bemutatott Makovecz-kiállítás legközelebbi állomása 2018. április 19. és május 10. között a Dél-Urálban található Cseljabinszk városa lesz.

2018. április 19. | 17.30 – Építészklub

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata rendezvényén a Kecske utcai Makovecz Szalonban az áprilisi klub építész-párosa Turányi Gábor építőművész, az MMA rendes tagja és Jánosi János építész, az MMA köztestületi tagja. ► meghívó

2018. április 16. – Devich János növendékeinek hangversenye 1.

A Pesti Vigadó Makovecz termében 2018. április 16-án 19.30 órakor növendékei adnak koncertet Devich János csellóművész, zeneművész, az MMA néhai tagja tiszteletére.

2018. április 14. – június 24. – STÚDIÓK ǀ Fiatal építészek és iparművészek kiállítása a GIM-házban

A Gödöllői Iparművészeti Műhely kiállítását Szenes István, Ybl Miklós-díjas belsőépítész, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának vezetője nyitja meg. Felelős kiadó: Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész, a Közalapítvány elnöke, az MMA rendes tagja.

2018. április 12. – június 10. – Kert a városban

A Pesti Vigadó földszinti kiállítótermeiben megrendezett kortárs képző- és iparművészeti kiállításon részt vevő művészek saját, teremtett „kertjeiket" mutatják be a festészet, szobrászat, grafika, kárpitművészet, kerámia, textil, üvegművészet eszközeivel. A kiállítás részeként látható lesz a harmincas évekből fennmaradt fényképsorozat Körösfői-Kriesch Aladár kertjéről.

2018. április 12. – A képzőművészeti élet aktuális jogi háttere | előadás

A Műcsarnok és a Mednyánszky Társaság közös szervezésében tartják meg dr. Kiss Zoltán PhD szakjogász előadását a Műcsarnokban, az MMA intézményében. A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja. ► meghívó

2018. április 12. – Berki Viola-konferencia és könyvbemutató

A Vigadó Galériában látogatható Berki Viola életmű-kiállítás kísérőrendezvényeként konferenciát és könyvbemutatót tartanak a festő- és grafikusművész munkásságáról. Időpont: 2018. április 12. (csütörtök) 10.00–16.30 Helyszín: Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza (1051 Budapest, Vigadó tér 2.).

// ]]>